728x90 AdSpace

Saturday, August 20, 2016

Quiz on Current Affairs – 19 August 2016

Hi Aspirants, here is the Current Affairs Quiz for 19 August 2016 useful for SSC, UPSC, IBPS, Bank Exams and other PSC Exams.

Current Affairs 19 August 2016
1. Badminton player P V Sindhu on 18 August 2016 won historic silver medal in women’s singles badminton event at Rio Olympics 2016. Which player defeated P V Sindhu in the final?
Answer: Carolina Marín
Note: Sindhu became the first Indian woman to clinch a silver medal in Olympics. She also became the fourth Indian to win a silver at the Olympics after shooters Rajyavardhan Singh Rathore (2004, Athens) and Vijay Kumar (2012, London) and wrestler Sushil Kumar (2012, London).

2. World Humanitarian Day was observed on?
Answer: 19 August
Note: The digital campaign for the World Humanitarian Day 2016 was The World You’d Rather.

3. Which city was recently named as  world’s most liveable city for the sixth year running according the Economist’s global liveability survey?
Answer: Melbourne

4. Who was recently awarded the prestigious 25th Vyas Samman 2015 for her poetry collection “Kshama”?
Answer: Hindi scholar and writer Sunita Jain
Note: The award instituted by the K K Birla Foundation carries a cash prize of Rs 2.50 lakh.

5. India Post Payments Bank Limited (IPPBL) has received the Certificate of Incorporation from the Registrar of Companies, Ministry of Corporate Affairs under the Companies Act 2013. Earlier Union Government has given its approval for setting up IPPB as a Public Limited Company under the DoP with ___% Government of India (GOI) equity?
Answer: 100%

6. State Bank of India’s (SBI’s) board of directors on 19th August 2016 has approved merger of its five associate banks and which other bank with itself?
Answer: Bharatiya Mahila Bank (BMB)
Note: These five subsidiaries are State Bank of Bikaner & Jaipur, State Bank of Hyderabad, State Bank of Mysore, State Bank of Travancore.

7. Which state Government recently became first state in the country to launch India’s first comprehensive ‘Crime Criminal Tracking Network System’ (CCTNS)?
Answer: Maharashtra

8. Who was conferred with Sangeet Martand Ustad Chand Khan Lifetime Achievement Award recently?
Answer: Pandit Shiv Kumar Sharma

9. Court of Arbitration for Sport (CAS), situated in Lausanne, Switzerland, on 18 August 2016 banned which Indian wrestler for four years following an appeal by World Anti-Doping Agency (WADA)?
Answer: Narsingh Yadav

10. Who recently became the first Iranian woman to win an Olympic medal?
Answer: Kimia Alizadeh Zenoorin
Note: She won the bronze medal in Taekwondo.

11. Which bank has recently unveiled a payment service dubbed as "iMobile SmartKeys" that uses smartphone keyboard to make quick & secure payments?
Answer: ICICI Bank

12. Federal Bank has announced its partnership with ___, a mobile banking application, to provide cashless transactions?
Answer: Chillr

13. Which Indian former player  was recently awarded the honorary life membership of the Marylebone Cricket Club?
Answer: Virender Sehwag

14. Who won the Gold medal in men’s 200m at Rio Olympics 2016?
Answer: Jamaican sprinter Usain Bolt
Note: He ran 19.78 seconds to come home ahead of Canada’s Andre de Grasse and France’s Christophe Lemaitre.

15. Govind Tej who died on 19 August 2016 was a noted filmmaker,actor & director in which language?
Answer: Odia

16. The world's longest and highest glass bottom bridge is set to open soon in which country?

Answer: China
Quiz on Current Affairs – 19 August 2016 Reviewed by Currentaffairs4examz on 20.8.16 Rating: 5 Hi Aspirants, here is the Current Affairs Quiz for 19 August 2016 useful for SSC, UPSC, IBPS, Bank...

No comments :