728x90 AdSpace

Thursday, July 24, 2014

Questions on Glasgow Common Wealth Games 2014 for competitive Exams

1) The 2014 Commonwealth Games is being held in?
Ans. Glasgow, Scotland

2) The 2014 Commonwealth Games will be held from?
Ans. 23 July to 3 August 2014

3) Scotland had previously hosted Commonwealth Games in?
Ans.  1970 and 1986 at  Edinburgh

4) How many sports are proposed for the 2014 Commonwealth Games?
Ans. 18

5) How many participating nations are at the 2014 Commonwealth Games?
Ans. 71

6) Which country has withdrawn from the Commonwealth Games on 7 October 2013?
Ans.  The Gambia

7) How many medal events will be held in CWG 2014?
Ans.  261

8) Which events will be held for the very first time at Commonwealth Games 2014?
Ans. Women's boxing, Triathlon mixed relay event and Para Cycling

9) Which event will be held for the first time since 2006 in CWG 2014?
Ans.  Triathlon

10) Which event will be held for the first time since 2002 in CWG 2014?
Ans.  Judo

11) Which events from the 2010 games were replaced with triathlon and Judo this year?
Ans.  Archery and tennis

12) What does 2014 Common Wealth Games logo depicts?
Ans. Two Sprinters woven into a tartan motif, representing Scotland.

13) 2014 CWG is the .............. edition of the Commonwealth Games?
Ans. 20th

14) When is Commonwealth Day observed?
Ans. Second Monday in March

15) Which will be the official mascot of the 2014 Commonwealth Games?
Ans. Clyde, a thistle named after the river which flows through the centre of Glasgow

16) When was the first Commonwealth Games held?
Ans. 1930

17) Who federation oversee the Commonwealth Games?
Ans.  Commonwealth Games Federation (CGF)

18) How many members are there in the Commonwealth of Nations?
Ans. 53
Note: Although there are 53 members of the Commonwealth of Nations, 71 teams participate in the Commonwealth Games, as a number of dependent territories compete under their own flag. The four Home Nations of the United Kingdom—England, Scotland, Wales, and Northern Ireland—also send separate teams.

19) Name the nations which attended every Commonwealth Games?
Ans. Australia, Canada, England, New Zealand, Scotland and Wales.

20) Which nations are called Commonwealth Nations?
Ans. Nations which were territories of the former British Empire.

21) Where was the last Common Wealth Games held in 2010?
Ans. New Delhi, India

22) Which country finished first in Commonwealth Games 2010 with a medal tally of 177?
Ans. Australia

23) What was India's position in Common Wealth Games 2010?
Ans. Second. With 101 medals.

24) How many events were played in 2010 edition against 17 this time?
Ans. 21

25) India will be participating in 14 of those 17 events at Glasgow. Which are the other 03 events India is not participating?

Ans. Netball, Rugby Sevens and Triathlon.
Questions on Glasgow Common Wealth Games 2014 for competitive Exams Reviewed by Currentaffairs4examz on 24.7.14 Rating: 5 1) The 2014 Commonwealth Games is being held in? Ans. Glasgow, Scotland 2) The 2014 Common...

4 comments :

  1. may b dere r three games in which India is not participating so plz share here dat question also...

    ReplyDelete
  2. As compared to other events, India's performance in the Commonwealth Games has been good. Wrestlers, weightlifters and shooters have won the maximum number of medals for India.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes u r ri8 Ashish..we can expect the same this time too.

      Delete