728x90 AdSpace

Wednesday, June 4, 2014

GK Questions useful for Civil Service Exam 2014, SBI PO/Clerk 2014, SSC CGL 2014 etc

1) Which amongst the following states sends highest number of parliamentarians in Lok Sabha?
(A)Maharashtra
(B)Bihar
(C)Andhra Pradesh
(D)Tamil Nadu
Ans. (A)Maharashtra

2)  How many members can be nominated in Rajya Sabha by the President?
(A)10
(B)12
(C)17
(D)15
Ans. (B)12

3)  From which date the model code of conduct is enforced in elections?
(A)From the date of notification
(B)From the last date of filling the nomination
(C)From the last date of withdrawal of candidatures
(D)From the date of announcement of election schedule by the Election Commission
Ans. (D)From the date of announcement of election schedule by the Election Commission

4) Which amonst the following was not a constituent Assembly Member?
(A)G.Durgabai Deshmukh
(B)Mrs. Hansa Mehta
(C)Mrs. Renuka Ray
(D)Vijaylaxmi Pandit
Ans. (D)Vijaylaxmi Pandit

5) The theory which gave birth to the French Revolution and the Revolution in America is
(A)Legal theory of rights
(B)Theory of natural rights
(C)Social welfare theory
(D)Historical theory of rights
Ans. (B)Theory of natural rights

6) On which plate margins maximum volcanoes & earthquakes occur?
(A)Destructive Plate Margins
(B)Constructive Plate Margins
(C)Conservative Plate Margins
(D)None of the above
Ans. (B)Constructive Plate Margins

7) 180 degree Longitude is known as
(A)Prime Meridian
(B)International Date Line
(C)Greenwhich Time
(D)Equator
Ans. (B)International Date Line

8) The Asiatic Society of Bengal was founded by
(A)Sir James Grant
(B)Max Mullor
(C)Sir Wlliam Jones
(D)Macaulay
Ans. (C)Sir Wlliam Jones

9) The Right which is a legal but not a fundamental right
(A)Freedom to move freely
(B)Right against expolitation
(C)Right to minorities to establish educational institutions
(D)Right to property
Ans. (D)Right to property

10) Which of the following is not a session of Lok Sabha?
(A)Budget session
(B)Summer session
(C)Winter session
(D)Monsoon Session
Ans. (B)Summer session

11) The constitutional schedule which contain the list of recognised laguages of India is
(A)7th Schedule
(B)8th Schedule
(C)9th Schedule
(D)10th Schedule
Ans. (B)8th Schedule

12) In which sector, industries are included?
(A)Primary Sector
(B)Secondary Sector
(C)Service Sector
(D)None of the above
Ans. (B)Secondary Sector

13) When did Parliament passed the Consumer Protection Act?
(A)15th Decemebr, 1985
(B)24th Decemebr, 1986
(C)15th March, 1985
(D)24th Decemebr, 1987
Ans. (B)24th Decemebr, 1986

14) Coins in India are minted by
(A)Reserve Bank of India
(B)Satet Bank of India
(C)Government of India
(D)Planning Commission
Ans. (C)Government of India

15) The components of Human Development Index are
(A)Life expectancy, per capita GDP and sex ratio
(B)Sex ratio, educational attainment and pure drinking water
(C)Life expectancy, per capita GDP and educational attainment
(D)Per capita GDP, infrastructure and sex ratio
Ans. (C)Life expectancy, per capita GDP and educational attainment

16) The incident of Chauri-Chaura is associated with
(A)Non-cooperation Movement
(B)Civil Disobedience Movement
(C)Quit India Movement
(D)Revolutionary MOvement
Ans. (A)Non-cooperation Movement

17) In which states and union territories the sex ratio is in favour of Females (2011)?
(A)Kerala and Puducherry
(B)Kerala, Puducherry & Laksha-dweep
(C)Puducherry and Tamilnadu
(D)Tamilnadu and Laksha-dweep
Ans. (A)Kerala and Puducherry

18) Which of the following statements is/are correct about Reserve Bank of India?
(A)It is a Nationalised bank.
(B)It is the Central bank of India.
(C)It was established in 1935.
(D)All of the above
Ans. (D)All of the above

19) A personal account can not be opened in
(A)A Cooperative Bank
(B)A Scheduled Bank
(C)The Reserve Bank of India
(D)A Private bank
Ans. (C)The Reserve Bank of India

20) The Governor of Reserve Bank of India is
(A)Dr. D. Subbarao
(B)Bimal Jalan
(C)C. Rangrajan
(D)Raghuram Rajan
Ans. (D)Raghuram Rajan
GK Questions useful for Civil Service Exam 2014, SBI PO/Clerk 2014, SSC CGL 2014 etc Reviewed by Currentaffairs4examz on 4.6.14 Rating: 5 1) Which amongst the following states sends highest number of parliamentarians in Lok Sabha? (...

No comments :