728x90 AdSpace

Sunday, May 11, 2014

PA/SA Exam 2014: Tamil Nadu Circle General Awareness Section Solved Questions

Dear Friends..Here is the General Awareness Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 11 May 2014 in Tamil Nadu Postal Circle. Questions were shared by our friends Maha Nitya, Naveen Kumar and S Venkatachalam. Thank you so much friends.. we express our sincere gratitude to you guys and wish all of you great success in the exam.


1) Who was the founder of Vijainagar empire?
(A) Krishna Deva Raya
(B) Deveraya-1
(C) Harihar and Bukka
(D) Ram Raya
Ans. (C) Harihar and Bukka

2) Ten Degree Channel is situated between:
(A) North and South Andaman
(B) Middle and South Andaman
(C) Little Andaman and Nicobar Islands
(D) Indian and Sri Lanka
Ans. (C) Little Andaman and Nicobar Islands

3) The equator does not pass through which of the following countries:
(A) Kenya
(B) Mexico
(C) Indonesia
(D) Brazil
Ans. (B) Mexico

4) Find the odd one out?
(A) FIFA World Cup
(B) Ryder Cup
(C) Walker Cup
(D) Solheim Cup
Ans. (A) FIFA World Cup Other 03 are related to golf

5) First Woman who was to be inducted in ICC umpires panel belongs to which country:
(A) West Indies
(B) England
(C) Australia
(D) New Zealand
Ans. (D) New Zealand

6) Who among the following is not a Padma Vibhushan awardee in 2013:
(A) Raghunath Mahapatra
(B) Prof Yash Pal
(C) Prof Padma Narasimha
(D) Rahul Dravid
Ans. (D) Rahul Dravid

7) What is the "Motto" of olympics 2020:
(A) One World, One Dream
(B) Live your PAssion
(C) Inspire a Generation
(D) Discover Tomorrow
Ans. (D) Discover Tomorrow

8) Which of the following act governs the foreign Exchange in India now:
(A) FEMA
(B) LIBOR
(C) FSI
(D) FERA
Ans. (A) FEMA (Foreign Exchange Management Act)

9) Third regional summit of BIMSTEC was recently held in:
(A) Dhaka
(B) Thailand
(C) Myanmar
(D) Bhutan
Ans. (C) Myanmar

10) Which of the following State does not have Legislative Council?
(A) Andhra Pradesh
(B) TamilNadu
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans. (D) Madhya Pradesh.
Note: [Wikipedia] As of 2011, Seven (out of twenty-nine) states have a Legislative Council: Andhra Pradesh, Bihar, Jammu and Kashmir, Karnataka, Maharashtra, Uttar Pradesh and Assam. Union Cabinet has cleared State of Assam to formed 'Legislative Council' in December 2013. In 2010 the Parliament of India passed an Act to re-establish a Legislative Council for a eighth state, Tamil Nadu, but implementation of the Act has been put on hold pending legal action.

11) Which amidst the following was not a fort of the Maratha Ruler Shivaji?
(A) Sindhudurg
(B) Raignad
(C) Padamadurg
(D) None of these
Ans. (D) None of these

Remaining questions will be posted soon...
PA/SA Exam 2014: Tamil Nadu Circle General Awareness Section Solved Questions Reviewed by Currentaffairs4examz on 11.5.14 Rating: 5 Dear Friends..Here is the General Awareness Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held...

4 comments :

  1. Raignad is the fort built by jawali chandrarao shivaji defeated him and made it as his capital other two forts were built by him..http://en.wikipedia.org/wiki/Mor%C3%A8_(clan)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Shivaji

    ReplyDelete
  2. A Request to admin...
    If possible,Can you please help us by throwing light on the scope of things from which we can prepare for this particular section.i.e.GENERAL KNOWLEDGE.As i am confused as how to prepare for this section or more correctly from where to start and what things to cover ?

    ReplyDelete
  3. plz upload all english section key .....................fast

    ReplyDelete