728x90 AdSpace

Tuesday, May 6, 2014

Odisha Circle PA/SA Exam English Section Answer Key

Friends..Here is the answers to English Section of PA/SA Exam held in Odisha Postal Circle 2014. These answers have been prepared by us based on the feedback and discussion had with our friends via e-mail & facebook page. This may not be treated as the final answer key and we are not stating that the answers given below are completely correct. If anybody feels that the answers to any question are different, you are welcome to comment your part below as comment with valid points. Hope this helps. Open discussion is welcome...

Question Paper typed and shared by our friend Roshandip Satpathy. Contact us at Currentaffairs4examz@gmail.com

PART (C)– ENGLISH

51. Analogies for :
BOTANY : PLANTS ::
(A)Geology : Earth
(B)Stars : Astronomy
(C)Teacher : Class
(D)Disease : Ethilogy
Ans. (A)Geology : Earth

52.  Analogies for :
BUCKET : WATER ::
(A)Milk : quart
(B)Eggs : Dozen
(C)Shaker : salt
(d)River : ocean
Ans. (C)Shaker:Salt

53. Choose the option that describes the meaning of the following idioms and phrases :
To smell a rat :
(a)To suspect foul dealings
(b)To be in a bad mood
(c)Bad smell
(d)Sings of plague epidemic
Ans. (a)To suspect foul dealings

54.  Choose the option that describes the meaning of the following idioms and phrases :
Above board :
(a)Friendly
(b)Able to face difficulties
(c)Honestly
(d)Hard working
Ans. (c)Honestly

55. Fill in the blank with appropriate given option :
…………… lion is the beast of prey.
(a)A  (B)an   (C)the (D)that
Ans. (C)the

56.Fill in the blank with appropriate given option :
My uncle is ……………. S.D.O.
(a)A     (B)an     (C)the    (D)that
Ans.  (B)an 

57. Choose the most suitable preposition :
He is a slur ……………. his family.
(A)On     (B)for    (C)into    (D)at
Ans. (A)On

58.Find out the error part of the following sentence :
Ajay is the most (A)/succeeded for all (B)/ the businessmen (C)/ in this city today. (D)
Ans. (B)succeeded of/among all

59. Complete the sentence with one of the word or phrase.
…………………. he came to the desert, night had fallen and he found himself alone.
(A)Everywhere   (B)Anywhere   (C)Whenever    (D)By the time
Ans.  (D)By the time

60. On the basis of the given sentence pick out the correct sentence converted in Negative from the given options :
You wasted your time
(A)You not wasted your time
(B)You did not waste your time
(C)You wasted not your time
(D)You do not waste your time
Ans. (B)You did not waste your time

61. On the basis of the given sentences pick out the correct sentence converted in Negative from the given options :
A dog barks at a stranger.
(A)A dog will not bark at a stranger
(B)A dog does not bark at a stranger
(C)A dog shall bark at a stranger
(D)Dog is not barking at a stranger
Ans. (B)A dog does not bark at a stranger

62.Antonym for :
HURRY
(A)Worry    (B)amble   (C)sorry   (D)enable
Ans. (B)amble

63. Antonym for :
ACCEPTED
(A) Indisputable   (B)controversial   (C)accede    (D)axiomatic
Ans. (B)controversial

64. Find the synonym of :
FALSE
(A)Defective     (B)Untrue   (C)incorrect    (D)inaccurate
Ans.  (C)incorrect

65. Find the synonym of :
MINIMUM
(A)Little    (B)Lowest    (C)Minimal    (D)Meager
Ans. (C)Minimal

66. Find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake, the answer is (D)
The famous Dr. Chandra (A)/ is only dentist (B)/ in our village. (C)/ No error (D)
Ans. (B)is the

67. Find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake, the answer is (D)
This is not the (A)/ sense which (B)/ concerns us here. (C)/ No error (D)
Ans. (C)Concern us

68. Choose the most suitable preposition :
No one can hinder him …………….. doing this
(A)Into     (B)from     (C)for    (D)of
Ans. (B)from

69. Choose the most suitable preposition :
He took the man ………… hospital.
(A)For    (B)towards     (C)to      (D)at
Ans. (C)to

70. Find out the error part of the following sentence :
It was most (A)/ unfortunate that he (B)/ died at (C)/ early age of 41. (D)
Ans. (D)

71. Find out the error part of the following sentence :
In spite of toiling (A)/ very hardly he (B)/ realized that he had (C)/ not earned anything substantial.(D)
Ans. (B)Very hard

72. Fill in the blank with appropriate conjunction.
………………… six tables in the room.
(A)There is     (B)it is      (C)they are    (D)there are
Ans.  (D)there are

73. Fill in the blank with appropriate conjunction.
I …………………………. my sister for breakfast next week.
(A)Meet    (B)will meet    (C)will have met    (D)am meeting
Ans. (B)will meet

74. In the following question identify the correct sentence/s.
(I) I don’t like recorded music, I prefer the real thing.
(II) These items are the genuine articles.
(III) You can give a wide summery of something.
(IV) You can describe something in a minute detail.
(A)I and III    (B)I and II   (C)II and IV    (D)III only
Ans. (D)III only

75. In the following question identify the correct sentence/s.
(I) Since 1996, it has been regularly been winning GM’s “Supplier of the Year” award.
(II) It is on the urging of GM that SFL set up its China operations in may 2004 in Hainan province.
(III) A presence aboard means easier reaches to new markets.
(IV) This explains why TVS group has also set up a motorcycle plant in China.
(A)I and III     (B)I, III and IV     (C)III and IV     (D)I and IV
Ans. (C)III and IV    
Odisha Circle PA/SA Exam English Section Answer Key Reviewed by Currentaffairs4examz on 6.5.14 Rating: 5 Friends..Here is the answers to English Section of PA/SA Exam held in Odisha Postal Circle 2014. These answers have been prepared by us bas...

18 comments :

  1. Q. No. 52 Ans should be (C) Shaker:Salt

    Milk is measured in Quart & Eggs in Dozen. River flows towards ocean.


    Water is kept in Bucket Similarly Salt is kept in Shaker. So it's Answer is
    C) Shaker:Salt

    ReplyDelete
  2. ga-14
    numerical-13
    eng-11
    reasoning- 17 to19
    is there any chance for me??(odisha circle)

    ReplyDelete
    Replies
    1. which category you belong dear

      Delete
    2. ST category.

      Delete
  3. Hii friends
    GA - 12
    Numerical - 19
    Reasoning - 24
    English - 15
    is there any chance select for Paper II (Odisha Circle)

    ReplyDelete
  4. KARNATAKA CIRCLE PA EXAM QUESTION BOOKLET SERIES- C
    PART-A (GK)
    1) Who recently won ICC under 19 world cup cricket tittle?
    Ans: C : South Africa
    2) The term of the current lok sabha will expire on:
    Ans: A : 1st June, 2014
    3) BIMSTEC summit 2014 recently concluded in:
    Ans. D: Myanmar
    4) The Prime Minster of which country is recently facing charges of negligence over a govt rice subsidy scheme?
    Ans. (B) Thailand
    5) Which of the following three countries elected/appointed their Prime Ministers as recently as in Feb, 2014:
    Ans. (B) Thailand, Italy, Nepal
    6) Who is the present governor of the state of Karnataka?
    Ans. (A) Hans Raj Bhardwaj
    7) Identify the state with bicameral legislature:
    Ans. (B) Maharashtra
    8) The world Environment day is celebrated on:
    Ans. (B) June 5
    9) Clean water would have BOD value of less than:
    Ans. (A) 5 ppm
    10) Rovers cup is associated with
    Ans. (D) Football
    11) With which game is the term 'Double fault' associated?
    Ans. (A) Lawn Tennis
    12) The Asian games are organised after every:
    Ans. (B) 4 years
    13) Which article of the constitution of India deals with the formation of new states and alteration of areas, boundaries or names of existing states:
    Ans. (B) Article 3
    14) Who has been vested with power by the constitution to permit any member of parliament who can not adequately express himself/herself in Hindi or in English to address the house in his/her mother tongue:
    Ans. (D) Both A and B
    15) What eligibility criteria for age for election as Vice president of India?
    Ans. (A) Should have completed the age of 35 years
    16) The Great emperor Kanishka belonged to which dynasty:
    Ans. (A) Kushana
    17) Which of the following was not written by Kalidas?
    Ans. (B) Laghujatakam
    18) Which of the following is credit rating agency?
    Ans. (B) ICRA
    19) The term "Bull" and "Bear" is realated to?
    Ans. (A) Share Market
    20) Bleeding of gums and loosening of teeth is caused due to deficiency of:
    Ans.: C : Vitamin C
    21) Which of the following is not present in blood?
    Ans: D : Placenta
    22) A stick immersed in water appears bent due to the phenomenon of:
    Ans: C : Refraction of light
    23) This area is termed as territorial water and resources therein belonging to the nation:
    Ans: B: Oceanic area upto 19.2 nautical miles from the coast

    24) Which state of India is the largest producer Bajra?
    Ans: A: Rajasthan
    25) Kudremukh mine deposits known to be one of the largest in the world is located in the states of:
    Ans: B : Karnataka

    ReplyDelete
  5. Karnataka circle GK 5 answer is Egypt, Italy, Nepal. & 24 answer is Gujarat. some one is told karnataka paper was leaked out, reexam will conduct. is it true? please reply. I have secure 73 marks is their any chance.

    ReplyDelete
  6. i think in this elections Namo will be create a historical mark .. let's see what will be happen in Lok Sabha Elections 2014 results

    ReplyDelete
  7. ........... lion is the beast of prey.
    May be option D)that
    because in the case of animal.
    ---------------------
    Why synonyms of Minimum will not be lowest ? (Example: Open Winword, type Minimum and right click & check Synonyms ...)
    -----------------------
    I ........... my sister for breakfast next week.
    Looking like it would be D) am meeting instead of will meet.
    because here purpose (for breakfast) has fixed.
    ----------------
    Plz reply ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. the lion is indicating the whole species.that 'll be specific .so the is the correct answer

      Delete
  8. Read this article to know more ..........
    http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=1925445

    ReplyDelete
  9. Answer of 67 is d)none of these.as "sense" is not plural its singular which can be easily guessed from "this is the sense". So there is no error.

    ReplyDelete
  10. synonym of minimum is meagre not lowest or minimal.This is the optimum one

    ReplyDelete
  11. Gk - 15
    Numerical - 17
    Reasoning - 15
    English - 16
    CATEGORY - ST
    IS THERE ANY CHANCE?

    ReplyDelete
  12. Thanks you sir Answer of 67 is d)none of these.as "sense" information

    ReplyDelete