728x90 AdSpace

Monday, May 5, 2014

Jharkhand Circle PA/SA Exam Answer Key: General Awareness Section

Friends..Here is the solved questions of General Awareness section from Postal/Sorting Assistant Exam held at Jharkhand Circle on 4 May 2014. 

1) The journalist who refused to accept Padma Bhushan was
(A) Shekharan Nair
(B) Khushwant Singh
(C) Churchill
(D) Ernest Hemingway
Ans. (B) Khushwant Singh
Note: He was awarded the Padma Bhushan in 1974 for service to his country. In 1984, he returned the award in protest against the siege of the Golden Temple by the Indian Army.

2) October 24 is observed as
(A) World Vegetarian Day
(B) United Nations Day for South South Cooperation
(C) World Immunization Day
(D) United Nations Day, recognized by the UN
Ans. (D) United Nations Day, recognized by the UN

3) What is Harry Potter's owl's name?
(A) Hedwig
(B) Honey dukes
(C) Money duke
(D) Eagle
Ans. (A) Hedwig

4) What is the rebooting of the computer system?
(A) Restarting of the software which is already installed in the system but remained idle
(B) Restarting of software recently installed in the computer system
(C) Restarting of a program which is cooperative to the main operating system
(C) Restarting of running computer intentionally or unintentionally
Ans. (C) Restarting of running computer intentionally or unintentionally

5) What is the name of the person that controls a football match?
(A) A refree
(B) An umpire
(C) A spectator
(D) A goalkeeper
Ans. (A) A refree

6) Which of the following sultans had greatest number of slaves in his court?
(A) Balban
(B) AlauddinKhilji
(C) Mohammed-bin-Tughlaq
(D) FerozTughlaq
Ans. (D) FerozTughlaq

7) When you travel in certain parts of India, you will notice red soil. What is the main reason for this colour?
(A) Abundance of magnesium
(B) Accumulated humus
(C) Presence of ferric oxides
(D) Abundance of phosphates
Ans. (C) Presence of ferric oxides

8) Glaciers always melt at the ....... first.
(A) Top Surface
(B) Sides
(C) Bottom
(C) Middle Surface
Ans. (C) Bottom

9) In which state is the famous Tawang monastery located?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Himachal Pradesh
(D) Sikkim
Ans. (A) Arunachal Pradesh

10) Who among the following has been awarded the Officer of the Legion Honour, the highest civilian distinction of the Government of France?
(A) N R Narayana Murthy
(B) Ratan Tata
(C) K M Birla
(D) Mukesh Ambani
Ans. (A) N R Narayana Murthy

11) When is 'Hindi Diwas' celebrated?
(A) October 12th
(B) October 19th
(C) September 14th
(D) September 7th
Ans. (C) September 14th

12) Who directed the world famous film 'The Gandhi'?
(A) Nani Palkhivala
(B) Ben Kingsley
(C) Mrinal Sen
(D) Richard Attenborough
Ans. (D) Richard Attenborough

13) Who is the inventor of World Wide Web (WWW)?
(A) Vinod Dham
(B) Sir John Dalton
(C) Tim Berners Lee
(D) Bill Gates
Ans. (C) Tim Berners Lee

14) Which of the following games is not included in the Olympic Games?
(A) Cycling
(B) Archery
(C) Cricket
(D) Skiing
Ans. (C) Cricket

15) The head of the military department under the recognized central machinery of adminstration during Akbar's reign was
(A) Diwan
(B) Mir Bakshi
(C) Mir Saman
(D) Bakshi
Ans. (B) Mir Bakshi

16) Which languages are spoken in Nagaland?
(A) Konyak, Naga
(B) English
(C) Khasi and Garo
(D) None of these
Ans. (B) English

17) The filament of bulb is of
(A) Mercury
(B) Copper
(C) Tungsten
(D) None of these
Ans. (C) Tungsten

18) India's first nuclear test was conducted in
(A) Champaran
(B) Pokhran
(C) Jawahar Sagar
(D) Chickmagular
Ans. (B) Pokhran

19) Which date is known as 'Diabetes Day'?
(A) 14th February
(B) 14th May
(C) 14th September
(D) 14th November
Ans. (D) 14th November

20) Ctrl, Shift and Alt are called ....... Keys
(A) Modifier
(B) Function
(C) Alphanumeric
(D) Adjustment
Ans. (A) Modifier

21) 'The Prince' was written by
(A) N Machiaveli
(B) Boris Paterak
(C) Devendranath Tagore
(D) Jawaharalal Nehru
Ans. (A) N Machiaveli

22) Who among the follwing was a founder of Swaraj Party?
(A) Vallabhai Patel
(B) Rajendra Prasad
(C) CR Das
(D) Narendra Deb
Ans. (C) CR Das

23) Which gas is responsible for global warming?
(A) O2
(B) O2 and CO2
(C) CO2 and CH4
(D) CH4
Ans. (C) CO2 and CH4

24) The rings of which planet produce their own rain that falls onto the planet which has a major impact on its atmosphere?
(A) Venus
(B) Mercury
(C) Saturn
(D) Mars
Ans. (C) Saturn

25) Where is the National Academy of Agricultural Research Management located?
(A) Dehradun
(B) Hyderabad
(C) New Delhi
(D) Itanagar

Ans. (B) Hyderabad
Jharkhand Circle PA/SA Exam Answer Key: General Awareness Section Reviewed by Currentaffairs4examz on 5.5.14 Rating: 5 Friends..Here is the solved questions of General Awareness section from Postal/Sorting Assistant E...


  1. Correct answer for 6th should be mohammed-bin-tuglaq and for 16th its konyak naga..

  2. please provide some other sections answer key of jharkhand postal circle

  3. plz provide the answer key of u.p,jharkhand,gujrat,punjab ,delhi, and maharastra