728x90 AdSpace

Sunday, May 4, 2014

Haryana Circle PA/SA Exam 2014 General Awareness Section Answer Key

Friends..Here is the Solved Questions from GA Section of Haryana Circle PA/SA Exam Paper. To view question paper click Here. We would like to thank  Himanshi, Chandan Pandey for sharing the questions with us. 

1) How many teams are participating in IPL 2014?
(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 11
Ans. (B) 8

2) Who is the deputy speaker of Lok Sabha at present?
(A) P J Kurien
(B) Meira Kumar
(C) Kariya Munda
(D) None of these
Ans. (C) Kariya Munda

3) Who is presently the chairman of the finance commission?
(A) Dr Vijay L Kelkar
(B) C Rangarajan
(C) Y Venugopal Reddy
(D) None of these
Ans. (C) Y Venugopal Reddy

4) The Vidhan Sabha of Haryana is ___ and comprises ____ members of legsilative Assembly.
(A) Unicameral, 90
(B) Bicameral, 90
(C) Unicameral, 54
(D) Bicameral, 54
Ans. (A) Unicameral, 90

5) Open market operations mean:
(A) Borrowing by scheduled banks from the Central Bank
(B) Purchase and sale of securities by the Central Bank
(C) Lending by commercial Banks to Industry and Trade
(D) Deposit mobilisation
Ans. (B) Purchase and sale of securities by the Central Bank

6) Which of the following does not affect credit creation power of Commericial Bank.
(A) Cash Reserve Ration
(B) Statutory liquidity ratio
(C) Capital adequancy Ratio
(D) Cash Deposit Ratio
Ans. (B) Statutory liquidity ratio

7) How many players are there in each side of a Basketball game:
(A) 5
(B) 7
(C) 6
(D) 8
Ans. (A) 5

8) What is the motto of international cricket council?
(A) Inspire a Generation
(B) Live with passion
(C) Great Sport Great Spirit
(D) Great Game Great Name
Ans. (C) Great Sport Great Spirit

9) O2, CO2 and N2 being the life supporting gases are chiefly concentrated in:
(A) Startosphere
(B) Exosphere
(C) Troposphere
(D) None of these
Ans. (C) Troposphere

10) The Chipko Andolan is asscociated with:
(A) Tigers
(B) Trees
(C) Fevicol
(D) Cleaning of Ganga

Ans. (B) Trees

Remaining questions will be posted soon...
Haryana Circle PA/SA Exam 2014 General Awareness Section Answer Key Reviewed by Currentaffairs4examz on 4.5.14 Rating: 5 Friends..Here is the Solved Questions from GA Section of Haryana Circle PA/SA Exam Paper. To view ...

4 comments :

  1. hie sir/mam.. im from karnataka circle and got 50 marks..is there any possibility... I thought I didnt call for typing test..but my frnds telling that they will cal for typing.. plz suggest me in this...

    ReplyDelete
    Replies
    1. can u please send ur answer to my email frn.pls pls.saiprakashkulkarni6@gmail.com.
      and yes u can attend typing but not sure about getting vacancy.pls send answers yar m trying but not getting correct.

      Delete
  2. Who is presently the chairman of the finance commission?
    Ans: Dr. Vijay L. Kelkar 2010–2015
    Yaga Venugopal Reddy is next chairman (2015–2020)

    ref:http://en.wikipedia.org/wiki/Finance_Commission_of_India

    ReplyDelete
  3. 1. Final decision of money bill- B-speaker.

    2. Article 119.

    3. President, council of states and the house of the people.

    4. Dandi march

    5. Tajmahal

    6. Bauxite

    7. Dec 21

    8. Silchar and porbandar

    9. Haryana

    10. Pyeongchang, south korea

    11. Gulzar

    12. Rajendra lodha

    13. 8

    14. Kariya munda

    15. Y.v.reddy

    16. Unicameral

    17. Great sport great spirit

    18. Purchase and sale
    19.

    20. 5
    21.
    22. Trees
    23. Hygrometer
    24. Pistil
    25. Refraction

    part B maths
    26-841

    28-515

    29-20000

    30-52

    31-94

    32-91

    33-none

    34-2025

    35-48

    36-20160

    37-2625

    38-7, 1 by 3

    39-2 year

    40-6 day

    41-300 metres

    42-132 cm

    43-8 o/o

    44-none

    45- 20 YEAR

    46-

    47-9012.224

    48-4000

    49-280

    50-15:20:24

    PART D REASONING

    76-none

    77-
    78-ramesh & neeraj

    79-wife

    80-jai

    81-24 metres

    82-ramesh

    83-B

    84-13

    85-12

    86-14

    87-50

    88-C

    89-5

    90- C-2

    91-D-5

    92-B-3

    93-MATERNL UNCLE

    94- C

    95-C

    96-C

    97-A

    98-D

    99-

    100-D

    ReplyDelete