728x90 AdSpace

Wednesday, April 30, 2014

Solved Questions Assam Circle PA/SA Exam 2014 General Awareness Section

Dear Friends..Here is the General Awareness Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held on 27 April 2014 in Assam Postal Circle. Questions were shared by our friends Jayanta Sharma, Kshitij Rathor, Jaideep Naidu, Deepak Singh, Sudarshan Deka and Atikur Rahman. Thank you so much friends.. we express our sincere gratitude to you guys and wish all of you great success in the exam.
 1) In which discipline United States holds maximum number of Nobel Prize awards?
(A) Science
(B) Physics
(C) Chemistry
(D) Medicine-Physiology
Ans. (D) Medicine-Physiology

2) September 28 is observed as
(A) World Vegetarian day
(B) United Nationas Day
(C) World Rabies Day
(D) World Television Day
Ans. (C) World Rabies Day

3) Who said these words:
When I wash a leper's wounds, I feel I am nursing the Lord himself. Touch a leaper, touch him with love
(A) Mother Teresa
(B) Mother George
(C) Yulkania
(D) Sister Herkey
Ans. (A) Mother Teresa

4) Junk e-mail is also called
(A) Spoof
(B) Spool
(C) Sniffer Script
(D) Spam
Ans. (D) Spam

5) Which one of the following cups/trophies is associated with football?
(A) Davis Cup
(B) Deodhar Trophy
(C) Champions Trophy
(D) Santhosh Trophy
Ans. (D) Santhosh Trophy

6) With whose permission did the English set up their first factory at Surat?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shajahan
(D) Auragzeb
Ans. (B) Jahangir

7) Which one of the following is the longest National Highway in India?
(A) NH 2
(B) NH 7
(C) NH 8
(D) NH 31
Ans. (B) NH 7

8) Blue colour of the sky is consequence of
(A) reflection
(B) refraction
(C) scattering
(D) dispersion
Ans. (C) scattering

9) Which is the best-known bird sanctuary in Haryana?
(A) Sultanpur
(B) Bharatpur
(C) Rajaji
(D) Sariska
Ans. (A) Sultanpur

10) Prime Minister Manmohan Singh has declared decade 2010-2020 as
(A) Decade of Innovation
(B) Decade of Science
(C) Decade of Poetry
(D) Decade of Children
Ans. (A) Decade of Innovation


11) What is a function of a keyboard in a computer?
(A) Print
(B) Input
(C) Type
(D) In between input and out put
Ans. (B) Input

12) Which Indian film was nominated for an Oscar?
(A) Jurrasic Park
(B) Alam Ara
(C) Elizabeth
(D) Lagaan
Ans. (D) Lagaan

13) NavyDay is observed on
(A) Dec 4
(B) Oct 28
(C) Nov 7
(D) Nov 14
Ans. (A) Dec 4

14) Who is the author of the book "Naked Triangle"?
(A) R K Narayan
(B) Khuswabt Singh
(C) Balwant Gargi
(D) Amrit Pritam
Ans. (C) Balwant Gargi

15) Which one of the following connects the different parts of a computer which is usually made up of wires?
(A) URLs
(B) Modem
(C) Buses
(D) CPUs
Ans. (C) Buses


16) With which game does Santhosh Trophy associated?
(A) Tennis
(B) Cricket
(C) National Football
(D) Golf
Ans. (C) National Football

17) The introduction of token currency by Mohammed-bin-Tughlaq did not succeed because
(A) the scarcity of silver for minting the silver Taka was over
(B) Merchants refused to accept the token currency
(C) Extensive counterfeiting of token currency
(D) foreign trade suffered badly
Ans. (C) Extensive counterfeiting of token currency

18) Which one of the following is the first National Park established in India?
(A) Bandipur
(B) Corbett
(C) Velavadar
(D) Peri
Ans. (B) Corbett

19) One light year is approximately equal to:
(A) 10^11 km
(B) 10^15 km
(C) 10^56 Km
(D) 10^16 Km
Ans. (A) 10^11 km

20) Fatehpur Sikri was once the capital of the Mughal Empire. This city was built by
(A) Akbar
(B) Shah Jahan
(C) Aurangazeb
(D) Jahangir
Ans. (A) Akbar

21) Which state gives Nandi Award?
(A) Kerala
(B) TAmil NAdu
(C) Karnataka
(D) Andhra Pradesh
Ans. (D) Andhra Pradesh

22) Who is the author of the book "The Rights of Man"?
(A) Thomas Hardy
(B) Thomas Mann
(C) Thomas Moore
(D) Thomas Paine
Ans. (D) Thomas Paine

23) Which of the following term is used in game of Cricket?
(A) Love
(B) Scoop
(C) LBW
(D) Tee
Ans. (C) LBW

24) Which one of the following was the first English newspaper in India in the 1780?
(A) The Calcutte Gazette
(B) The Bengal Gazette
(C) The Bengal Journal
(D) THe Bombay Herald
Ans. (B) The Bengal Gazette

25) Rain water collected after 30 to 40 minutes of raining is not suitable for drinking because it
(A) Contains bacteria and dirt
(B) Contains dissolved toxic chemicals
(C) is deficient in minerals
(D) is acidic

Ans. (D) is acidic
Solved Questions Assam Circle PA/SA Exam 2014 General Awareness Section Reviewed by Currentaffairs4examz on 30.4.14 Rating: 5 Dear Friends..Here is the General Awareness Solved Questions of Postal/Sorting Assistant Exam held...

2 comments :

  1. doubt on q no 11...I think its ans is type....coz keyboard is a input device bt it's function is type.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its input device.We can input(type) our instruction through keyboard.

      Delete