728x90 AdSpace

Friday, April 18, 2014

Previous Year Solved Question Paper of SBI PO Exam (Exam held: 28-04-2013)- Part 1

GENERAL AWARENESS, MARKETING & COMPUTER

1. Every year March 20 is celebrated as what day ?
(A) World Sparrow Day
(B) International Women's Day
(C) World Cuckoo Day
(D) International Child Day
(E) International Mother's Day
Ans : (A)

2. Invisible Export means export of–
(A) Services
(B) Prohibited goods
(C) Restricted goods
(D) Goods as per OGL list
(E) Other than those given as options
Ans : (A)

3. One of the famous Indian Sportsperson released his/her autobiography–'Playing to Win' in November 2012. Name the sports-person correctly–
(A) Saina Nehwal
(B) Mary Kom
(C) Yuvraj Singh
(D) Sachin Tendulkar
(E) Sushil Kumar
Ans : (A)

4. The NRIs while investing in the equity of a company cannot buy more than prescribed percentage of the paid up capital of that company .What is the prescribed percentage ?
(A) 2% (B) 3% (C) 4% (D) 5% (E) 6%
Ans : (D)

5. Government as part of the recapitalisation plan, infused capital in State Bank of India recently. Indicate the approximate capital infusion–
(A) Rs. 500 cr. (B) Rs. 1000 cr. (C) Rs. 1,500 cr.
(D) Rs. 2,000 cr. (E) Rs. 3,000 cr.
Ans : (E)

6. Prof. Muhammad Yunus, the recipient of the Nobel Peace Prize 2006 is the exponent of which of the following concepts in the field of banking ?
(A) Core Banking (B) Micro Credit (C) Retail Banking
(D) Real Time Gross Settlement (E) Internet Banking
Ans : (B)

7. Banks in India are required to maintain a portion of their demand and time liabilities with the Reserve Bank of India. This portion is called–
(A) Statutory Liquidity Ratio (B) Cash Reserve Ratio (C) Bank Deposit
(D) Reverse Repo (E) Government Securities
Ans : (B)

8. The European Union has adopted which of the following as a common currency ?
(A) Dollar (B) Dinar (C) Yen
(D) Euro (E) Peso
Ans : (D)

9. Who is the Captain of Australian Cricket Team, which currently (March 2013) visited India ?
(A) Michael Clarke (B) Shane Watson (C) Shane Warne
(D) Michael Hussey (E) Ricky Ponting
Ans : (A)

10. Who is the author of the book 'Women of Vision' ?
(A) Ravinder Singh (B) Preeti Shenoy (C) Amish Tripathi
(D) Durjoy Dutta (E) Alam Srinivas
Ans : (E)

11. Which of the following term is associated with the game of Cricket ?
(A) Bouncer (B) Love (C) Goal
(D) Mid Court (E) Collision
Ans : (A)

12. The Holidays for the Banks are declared as per–
(A) Reserve Bank Act (B) Banking Regulation Act (C) Negotiable Instruments Act
(D) Securities and Exchange Board of India Act (E) Companies Act
Ans : (C)

13. In banking business, when the borrowers avail a Term Loan, initially they are given a repayment holiday and this is referred as–
(A) Subsidy (B) Interest Water (C) Re-phasing
(D) Interest concession (E) Moratorium
Ans : (E)

l4. One of IT Company from India has become the first Indian Company to trade on NYSE Euronext London and Paris markets from February 2013 onwards. Which is this company ?
(A) Wipro Infotech Ltd.
(B) L&T Infotech
(C) HCL Technologies LTD.
(D) Infosys Technologies Limited
(E) Polaris Financial Technology Ltd.
Ans : (D)

l5. Banking Ombudsman is appointed by–
(A) Government of India (B) State Governments (C) RBI
(D) ECGC (E) Exim Bank
Ans : (C)

l6. BSE (Bombay Stock Exchange), the oldest stock exchange in Asia has joined hands with one more International index in February 2013. This association has resulted in change of name of BSE index. What is the change of name effected ?
(A) Dow Jones BSE Index (B) NASDAQ BSE Index (C) S&P BSE Index
(D) Euronext BSE Index (E) Other than those given as options
Ans : (C)

17. Interest on Savings deposit now-a-days is–
(A) Fixed by RBI (B) Fixed by the respective Banks (C) Fixed by the Depositors
(D) Fixed as per the contract between Bank and the Consumer Court (E) Not pay by the Bank
Ans : (B)

18. The customers' by opening and investing in the Tax Saver Deposit Account Scheme in a bank would get benefit under–
(A) Sales Tax (B) Customs Duty (C) Excise Duty
(D) Professional Tax (E) Income Tax
Ans : (E)

19. Pre-shipment finance is provided by the banks only to–
(A) Credit Card Holders (B) Students aspiring for further studies (C) Brokers in equity market
(D) Village Artisans (E) Exporters
Ans : (E)

20. A non-performing asset is–
(A) Money at call and short notice (B) An asset that ceases to generate income
(C) Cash balance in till (D) Cash balance with RBI
(E) Balance with other banks
Ans : (B)

21. Interest below which a bank is not expected to lend to customers is known as–
(A) Deposit Rate (B) Base Rate (C) Prime Lending Rate
(D) Bank Rate (E) Discount Rate
Ans : (B)

22. Government usually classifies its expenditure in term of planned and non-planned expenditure. Identify, which is the correct definition of Planned expenditure ?
(A) It represents the expenditure of all the State Governments
(B) It represents the total expenditure of the Central Government
(C) It is the expenditure which is spent through centrally sponsored programmes and flagship schemes of Government
(D) It represents the expenditure incurred on Defence
(E) Other than those given as options
Ans : (E)

23. Which of the following organization is made specifically responsible for empowering Micro, Small and Medium enterprises in India ?
(A) NABARD (B) RBI (C) SIDBI
(D) ECGC (E) SEBI
Ans : (C)

24. The Union Budget for 2013-14 proposed by the Finance Minister on February 28, 2013 announced introduction of new variety of bonds by the Government. What is the name of these bonds ?
(A) Deep discount bonds (B) Zero Coupon bonds (C) Bullet Bonds
(D) Inflation Indexed Bonds (E) Inflation Variable Bonds
Ans : (D)

25. RBI has released its guidelines for entry of new banks in the private sector in the month of February 2013. One of the norms is at least a prescribed percentage of branches of new bank should be set in unbanked rural centres with a population of upto 9,999 people. What is the percentage of such branches prescribed in the norms?
(A) 10% (B) 15% (C) 18%
(D) 25% (E) Other than those given as options

Ans : (D)

Part 2 containing remaining 25 Questions will be posted soon.
Previous Year Solved Question Paper of SBI PO Exam (Exam held: 28-04-2013)- Part 1 Reviewed by Currentaffairs4examz on 18.4.14 Rating: 5 GENERAL AWARENESS, MARKETING & COMPUTER 1. Every year March 20 is celebrated as what day...

No comments :