728x90 AdSpace

Tuesday, April 29, 2014

PA/SA Exam Solved Questions/Answer Key 2014: Odisha Circle (General Awareness Section)

Friends..Here is the solved questions of General Awareness Section of PA/SA Exam 2014 held in Odisha Postal Circle in the morning of 27 April 2014. These Questions have been shared by our friends Hemanta Kumar Senapati, Ashalata Gouda, Roshan Tete, Surya Narayan Kandi, Manali Chakraborty and J.Jena  . We would like to thank them on behalf of all aspirants and as well as our team for sharing the questions and also wish them all the very best and great success in the examination.

1) Which of the following award is associated with Agriculture?
(A) Bourlog Award
(B) Shati Swaroop Bhatnagar
(C) Arjun Award
(D) Vyas Samman
Ans. (A) Bourlog Award

2) February 14 is observed as-
(A) World Vegetarian Day
(B) United Nations Day for South South Cooperation
(C) Valentines Day
(D) United Nations Day, recognized by the UN
Ans. (C) Valentines Day

3) The book 'Discover of India' is written by:
(A) Mahatma Gandhi
(B) Subhash Chandra Bose
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Sastri
Ans. (C) Jawaharlal Nehru

4) A person who uses his/her experience to gain access to other people's computer to get information illegally or do damage is called as
(A) Spammer
(B) Programmer
(C) Hacker
(D) Instant Messenger
Ans. (C) Hacker

5) How many players are there in a water polo team?
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7
Ans. (D) 7

6) At the time when Nadir Shah attacked Delhi, the Mughal Emperor was
(A) Ahmad Shah
(B) Bahadur Shah
(C) Muhammad Shah
(D) Shah Alam II
Ans. (C) Muhammad Shah

7) Arrange the following states in the increasing order of Population
1. Andhra Pradesh 2. West Bengal 3. Bihar 4. UP
(A) 1,2,3,4
(B) 1,2,4,3
(C) 2,1,3,4
(D) 2,1,4,3
Ans. (A) 1,2,3,4

8) To which one of the following process is the term CMYK related?
(A) Railway Signaling
(B) Navigation
(C) Offset Printing
(D) Electronic Voting
Ans. (C) Offset Printing

9) In which year was the Indian Space Research Organization (ISRO) founded?
(A) 1967
(B) 1969
(C) 1970
(D) 1974
Ans. (B) 1969

10) Which of the following awards was conferred on Mrs. Kiran Bedi?
(A) Saraswati
(B) Golden Globe
(C) Magsaysay
(D) Rani Lakshmi
Ans. (C) Magsaysay


11) The United Nations declared 2006 as the International Year of
(A)Rice
(B)World Population
(C)Communication
(D)Elderly Persons
Ans. (A)Rice

12) Who has written the book "War and Peace"?
(A)Khushwant Singh b
(B)Mikhail Solokhov
(C)Count Leo Tolstoy
(D)Saul Bellow
Ans. (C)Count Leo Tolstoy

13) What is the function of the I/O units of a computer system?
(A)To initialize the process of recovery of data of the crashed computer
(B)To exchange the information of windows with CPU
(C)To reset or restart the computer when it is booted
(D)To exchange the information of computer with the outside world
Ans. (D)To exchange the information of computer with the outside world

14)  India won its first Olympic hockey gold in ................ ?
(A)1928
(B)1932
(C)1936
(D)1948
Ans. (A)1928

15) Who among the following was the author of Tarikh-i-Alai, which contains Sultan Alauddin Khiliji ?
(A)Ziauddin Barani
(B)Shams Siraj Afif
(C)Amir Khusrau
(D)Yahiya-bin-Ahmed
Ans. (C)Amir Khusrau

16) Which of the following states has the maximum total forest cover in India?
(A)Arunachal Pradesh
(B)Assam
(C)Madhya Pradesh
(D)Karnataka
Ans. (C)Madhya Pradesh

17) The normal temperature of human body?
(A)37 degree Celsius
(B)37 degree Ferenhite
(C)104 degree Ferhenhite
(D)36.4 degree Celsius
Ans. (A)37 degree Celsius

18) The Lakshadweep Islands are situated in which ocean
(A)Indian Ocean
(B)Arbian Sea
(C)Bay of Bangle
(C)None of these
Ans. (B)Arbian Sea

19) Which day is International Human Right Day?
(A)10th December
(B)24th October
(C)25th November
(D)None of these
Ans. (A)10th December

20) Output devices make it possible to
(A)view and print a data
(B)Scan a data
(C)Input a data
(D)Sending a data
Ans. (A)view and print a data

21) Who is th author of the book "New Deminsions of India's Foreign Policy" ?
(A)AB Vajpayee
(B)Jaswant Singh
(C)PC Alexander
(D)Yashwant Sinha
Ans. (A)AB Vajpayee

22) The Olympic Games in 2016 will be held in
(A)London
(B)America
(C)Holland
(D)Brazil
Ans.(D)Brazil

23) Who amongst the following Englishmen, first translated "Bhagvad-Gita" into English
(A)William jones
(B)Charles Wilkins
(C)Alexander Cunningham
(D)John Marshall
Ans. (B)Charles Wilkins

24) Effect of pollution is most marked on
(A)natural balance of nature
(B)natural flora of place
(C)natural geochemical cycles
(D)All of these
Ans. (B)natural flora of place

25) The first satellite launched by India was called
(A)Aryabhatta
(B)Bhaskara I
(C)Bhaskara II
(D)Rohini

Ans. (A)Aryabhatta

Answer Key for other sections and complete Question Paper will be posted soon.. Remaining Circles question papers please share with us at currentaffairs4examz@gmail.com
PA/SA Exam Solved Questions/Answer Key 2014: Odisha Circle (General Awareness Section) Reviewed by Currentaffairs4examz on 29.4.14 Rating: 5 Friends..Here is the solved questions of General Awareness Section of PA/SA Exam 2014 held in Odis...

11 comments :

  1. Q.7- (C) 2,1,3,4
    Q.23-(B)Charles Wilkins
    and Q.11 is confusing.

    ReplyDelete
  2. Q.18 -it is arabian sea not ocean.

    ReplyDelete
  3. Q.11 - 2004 was international year of rice,in the official website it is mentioned that 2006 as year of desert and desertification but is not in the options..

    ReplyDelete
  4. PLS UPLOAD CG CIRCLE ENGLISH SECTION ASNWER KEY

    ReplyDelete
  5. The Lakshadweep islands are situated in Indian Ocean nt in Arabian Sea. Please Make it correction

    ReplyDelete
  6. Dear ADMIN good mourning every members @ students pls provide katanataka 4 section answer key


    Thankikg you sir

    ReplyDelete
  7. Hai friends postal exam held totally students are satisfied really great as well as same pattren exam held in 2013 Thankikg you ADMIN once Again happy MAY DAY



    thanking you currentaffirs4examz Team @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@.
    Yours student Dev.

    ReplyDelete
  8. pls mention maths questions

    ReplyDelete
  9. pls provide award honours 2014 as a list

    ReplyDelete
  10. Check math answers .........
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=832339946795522&id=100000585731880

    ReplyDelete