728x90 AdSpace

Saturday, April 5, 2014

March 2014 Current Affairs Questions PDF Download (Last Week)

Latest Current Affairs-

March 2014 Last Week

March 2014 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| Postal Assistant| IBPS | SSC CGL 2014| SBI PO 2014| UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Last Week of March 2014 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF-Click Here
Q1. Who was appointed as the interim president of the Board of Control for Cricket in India (BCCI) by the Supreme Court on 28 March 2014?
Ans. Sunil Gavaskar
Note: He was appointed as acting president of BCCI to discharge the functions of the Indian Premier League (IPL) 2014. Sunil Gavaskar replaced the present BCCI chief N Srinivasan.

Q2. Reserve Bank of India (RBI) extended the timeline for full implementation of the Basel III capital regulations. Now the banks are required to comply with the Basel III norms by?
Ans. 31 March 2019

Q3. World Health Organisation (WHO) on 27 March 2014 certified India as free from which disease?
Ans. Polio
Note: This action of WHO made India one of the 11 countries of South-East Region to be free from polio virus.

Q4. Who won cricket's Deodhar Trophy 2014?
Ans. West Zone
Note: They lifted the trophy after defeating North Zone in the Day-Night final at Dr. Y.S. Rajasekhara Reddy ACA-VDCA Cricket Stadium in Visakhapatnam by a margin of 133 runs.

Q5. Which state became the first state in the country to declare all election booths as No Smoking Areas in Lok Sabha elections 2014?
Ans. Jammu and Kashmir

Q6. Third Nuclear Security Summit was held from 24 to 25 March 2014 at?
Ans. The Hague, Netherlands

Q7. Who won the Pritzker Architecture Prize 2014?
Ans. Japanese architect Shigeru Ban
Note: The world's most prestigious architecture award was announced by the Hyatt Foundation on 25 March 2014. The Prize will be awarded to Ban on 13 June 2014 in Amsterdam.

Q8. Who was appointed as the Revenue Secretary on 25 March 2014?
Ans. Rajiv Takru

Q9. Name the acting Chief Executive Officer (CEO) and Chief Financial Officer (CFO) of Jet Airways who has resigned on 25 March 2014?
Ans. Ravishankar Gopalakrishnan

Q10. Name the light-weight revolver launched by Indian Ordinance factory on 25 March 2014?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Nirbheek
Note: This revolver is designed especially for women to defend themselves from assault. Nirbheek that weighs 500 gm is a .32 bore revolver and it can be carried by women in their purses or handbags.

Q11. Which public sector bank has launched first of its type Instant Money Transfer (IMT) scheme on 24 March 2014?
Ans. Bank of India

Q12. Who won Sarawasti Samman for the year 2013 for his book Dhool Paudho Par published in 2008?
Ans. Govind Mishra
Note: He is a renowned Hindi author. This honour will make Mishra the second Hindi author to receive the honour after Harivansh Rai Bachchan. In 1991, Harivansh Rai Bachchan became the first Hindi author to receive this honour. Saraswati Samman is an annual award and is given in recognition of outstanding prose or poetry literary works in Indian languages that are listed in Schedule VII of the constitution of India. The award was established in 1991 by K. K. Birla Foundation and carries a prize amount of 10 lakh rupees along with a certificate.

Q13. Who was appointed as the Secretary General of North Atlantic Treaty Organisation (NATO)?
Ans. Jens Stoltenberg
Note:  Stoltenberg will take charges of Secretary General of NATO on 1 October 2014.

Q14. Name the Super Hercules transport aircraft of Indian Air Force (IAF) which on 28 March 2014 crashed in Karoli district of Rajasthan?
Ans. C-130J

Q15. Name the Indian-origin who won UK Twitter Prize?
Ans. Gopal Rao

Q16. Which actor was named as the brand ambassador of the Earth hour 2014?
Ans. Arjun Kapoor
Note: Earth Hour 2014 will be observed on 29 March 2014 from 8:30 p.m. to 9:30 p.m.

Q17. Indian Computer Emergency Response Team (CERT-In) on 26 March 2014 detected a Smartphone Virus called?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Dendroid

Q18. Which Provident Fund Organisation on 24 March 2014 announced to provide Universal Account Number (UAN) to its five crore subscribers from 1 October 2014?
Ans. Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO)

Q19. Facebook on 26 March 2014 decided to acquire which two year old virtual reality technology firm for 2 billion dollar?
Ans. Oculus VR

Q20. Which country won the 3rd South Asian Handball Championship title played at Genesis Global School in Noida?
Ans. India

Q21. Google signed a deal on 25 March 2014 with which company to make Google Glass spectacles into a stylish consumer product?
Ans. Luxottica

Q22. Which bollywood film was screened recently (Mar 2014) at seventh Asian Film Festival 2014 in Saudi Arabia?
Ans. Bhaag Milkha Bhaag

Q23. Name the book on former Prime Minster Lal Bahadur Shastri released by the spiritual leader Dalai Lama in New Delhi on 23 March 2014?
Ans. Lal Bahadur Shastri: Lessons in Leadership

Q24. Name the World War II heroine of Indian origin whose postage stamp was issued by Royal Mail in Britain on 25 March 2014?
Ans. Noor Inayat Khan

Q25. Name the Veteran film actress of Hindi and Marathi films who died on 25 March 2014 in Mumbai at the age of 75?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Nanda

Q26. Name the programme which has been launched by WHO-India, with an aim to protect and increase the population of the one-horned rhinoceros (Rhinoceros unicornis)?
Ans. IVR 2020 programme

Q27. Who was sworn-in as the new Defence Minister and Army Chief of Egypt on 27 March 2014?
Ans. General Sedki Sobhi

Q28. Tata Teleservices limited (TTL) on 27 March 2014 launched new Wi-Fi business in which city?
Ans. Chennai

Q29. Japan has signed an agreement to hand over its nuclear materials to which country recently?
Ans. United States

Q30. Who won the inaugural Tata T1 Prima Truck Racing Championship at Buddh International Circuit (BIC) in Greater Noida on 23 March 2014?
Ans. Stuart Oliver
Note: He is an experienced British racer. 

Q31. Which team won the 4th Hockey India Senior Women National Championship (Division A) in Bhopal?
Ans. Railway Sports Promotion Board (RSPB)

Q32. Who appointed as Managing Director (MD) of Britannia Industries on 25 March 2014?
Ans. Varun Berry

Q33. A non-profit group Vandana Foundation on 23 March 2014 launched AQUATM in Mumbai. What is AQUATM?
Ans. AQUATM is a water vending machine from which water can be purchased. This water wending machine will release 1 liter water at a price of 1 rupee.

Q34. Name the first elected Prime Minister of Spain who died on 23 March 2014?
Ans. Adolfo Suarez

Q35. Which company launched the white label Automated Teller Machines (ATMs) network on 20 March 2014 under the brand name of Indicash?
Ans. Tata Communications Payment Solutions Ltd. (TCPSL)

Other Important Articles in our blog!!!!!!
Daily Current Affairs Quiz : Click Here

Daily Current Affairs Updates>> Click Here

Weekly Current Affairs updates>> Click Here
March 2014 Current Affairs Questions PDF Download (Last Week) Reviewed by Currentaffairs4examz on 5.4.14 Rating: 5 Latest Current Affairs- March 2014 Last Week Prepared by: http://www.currentaffairs4examz....


  1. plase give full month current affairs of april plz i want very very urgent

  2. i want April full month current affairs and weekly updates of may month.. i am using this website only to study current affairs.. please don't disappoint us

    1. Don'y worry..from June 1 current affairs will be available in full swing..

    2. Thank you....

  3. hello .... plz provide d pdf of april n may ... sbi exam z ahead ... so plz help asap ... thanku ....

  4. today june 1st... guys v r waiting 4 ur updates.... plz upload the april and may month current affairs..