728x90 AdSpace

Monday, April 28, 2014

Karnataka Circle PA/SA Exam 27 April 2014 General Awareness Sections Answer Key/Solved Questions

Friends..Here is the solved questions of General Awareness Section of PA/SA Exam 2014 held in Karnataka Postal Circle in the afternoon of 27 April 2014. These Questions have been shared by our friends Chandana R and Karthik K. We would like to thank them on behalf of all aspirants and well as our team for sharing the questions and also wish them all the very best and great success in the examination.


1) Bleeding of gums and loosening of teeth is caused due to deficiency of:
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D
Ans. (C) Vitamin C

2) Which of the following is not present in blood?
(A) RBCs
(B) WBCs
(C) Plasma
(D) Placenta
Ans. (D) Placenta

3) A stick immersed in water appears bent due to the phenomenon of:
(A) Reflection of light
(B) Diffraction of light
(C) Refraction of light
(D) Dispersion of light
Ans. (C) Refraction of light

4) This area is termed as territorial water and resources therein belonging to the nation:
(A) Oceanic area upto 12 nautical miles from the coast
(B) Oceanic area upto 19.2 nautical miles from the coast
(C) Oceanic area upto 15 nautical miles from the coast
(D) Oceanic area upto 20 nautical miles from the coast
Ans. (B) Oceanic area upto 19.2 nautical miles from the coast

5)  Which state of India is the largest producer Bajra?
(A) Rajasthan
(B) Uttar Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Gujarat
Ans. (A) Rajasthan

6)  Kudremukh mine deposits known to be one of the largest in the world is located in the states of:
(A) Assam
(B) Karnataka
(C) Chattisgarh
(D) Jharkhand
Ans. (B) Karnataka

7) Who recently won ICC under 19 world cup cricket tittle?
(A) Pakistan
(B) India
(C) South Africa
(D) Sri Lanka
Ans. (C) South Africa

8) The term of the current lok sabha will expire on:
(A) 1st June, 2014
(B) 25th May, 2014
(C) 16th May, 2014
(D) 27th May, 2014
Ans. (A) 1st June, 2014

9) BIMSTEC summit 2014 recently concluded in:
(A) Bhutan
(B) Sri Lanka
(C) Bangladesh
(D) Myanmar
Ans. (D) Myanmar

10) The Prime Minster of which country is recently facing charges of negligence over a govt rice subsidy scheme?
(A) Myanmar
(B) Thailand
(C) Indonesia
(D) Bosnia
Ans. (B) Thailand


11) Which of the following three countries elected/appointed their Prime Ministers as recently as in Feb, 2014:
(A) Thailand, Mynamar, Nepal
(B) Thailand, Italy, Nepal
(C) Mynamar, Italy, Egypt
(D) Italy, Egypt, Nepal
Ans. (B) Thailand, Italy, Nepal
Note: Ibrahim Mahlab- Egypt, Matteo Renzi-Italy and Sushil Koirala- Nepal

12) Who is the present governor of the state of Karnataka?
(A) Hans Raj Bhardwaj
(B) T N Chaturvedi
(C) Rameshwar Thakur
(D) None of these
Ans. (A) Hans Raj Bhardwaj

13)  Identify the state with bicameral legislature:
(A) Kerala
(B) Maharastra
(C) Tamilnadu
(D) Rajasthan
Ans. (B) Maharashtra

14) The world Environment day is celebrated on:
(A) December 1
(B) June 5
(C) November 14
(D) August 15
Ans. (B) June 5

15) Clean water would have BOD value of less than:
(A) 5 ppm
(B) 19 ppm
(C) 25 ppm
(D) 50 ppm
Ans. (A) 5 ppm

16)  Rovers cup is associated with
(A) Badminton
(B) Cricket
(C) Hockey
(D) Football
Ans. (D) Football

17)  With which game is the term 'Double fault' associated?
(A) Lawn Tennis
(B) Cricket
(C) Hockey
(D) None of these
Ans. (A) Lawn Tennis

18) The Asian games are organised after every:
(A) 3 years
(B) 4 years
(C) 5 years
(D) 6 years
Ans. (B) 4 years

19) Which article of the constitution of India dealswith the formation of new states and alteration of areas, boundaries or names of existing states:
(A) Article 5
(B) Article 3
(C) Article 6
(D) Article 2
Ans. (B) Article 3

20) Who has been vested with power by the constitution to permit any member of parliament who can not adequately express himself/herself in Hindi or in English to address the house in his/her mother tongue:
(A) Chairman of the council of states or the person acting as such in the house
(B) Speaker of the house of the people or the person acting as such in the house
(C) Leader of the House
(D) Both A and B
Ans. (D) Both A and B
Note: Article 120: Language to be used in Parliament- Notwithstanding anything in part XVII, but subject to the provisions of article 348, business in Parliament shall be transacted in Hindi or in English: Provided that the Chairman of the Council of States or Speaker of the House of the People, or person acting as such, as the case may be, may permit any member who cannot adequately express himself in Hindi or in English to address the House in his mother-tongue.

21) What eligibility criteria for age for election as Vice president of India?
(A) Should have completed the age of 35 years
(B) Should have completed the age of 30 years
(C) Should have completed the age of 25 years
(D) Should have completed the age of 32 years
Ans. (A) Should have completed the age of 35 years

22) The Great emperor Kanishka belonged to which dynasty:
(A) Kushana
(B) Gupta
(C) Maurya
(D) Vardhana
Ans. (A) Kushana

23) Which of the following was not written by Kalidas?
(A) Kumar Sambhavam
(B) Laghujatakam
(C) Meghdootam
(D) Raghuvansham
Ans. (B) Laghujatakam
Note: It was written by Varaha Mihira

24) Which of the following is credit rating agency?
(A) BSE
(B) ICRA
(C) NSE
(D) SEBI
Ans. (B) ICRA

25) The term "Bull" and "Bear" is realated to?
(A) Share Market
(B) Horse Racing
(C) Taxation
(D) International Trading

Ans. (A) Share Market

Answer Key for other sections and complete Question Paper will be posted soon.. Remaining Circles question papers please share with us at currentaffairs4examz@gmail.com
Karnataka Circle PA/SA Exam 27 April 2014 General Awareness Sections Answer Key/Solved Questions Reviewed by Currentaffairs4examz on 28.4.14 Rating: 5 Friends..Here is the solved questions of General Awareness Section of PA/SA Exam 2014 held in Karn...

14 comments :

  1. Maharashtra is the state with bicameral legislation ; not tamil nadu.

    ReplyDelete
  2. Can you upload answers for remaining section!

    ReplyDelete
  3. http://pasaexam2014nfpekerala.blogspot.com/2014/04/question-paper-of-pasa-exam-held-on.html?m=1
    Full Paper of kerala circle is uploaded ...kindly see it provide us the complete key

    ReplyDelete
  4. 12 nautical miles not 19.5. please correct it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes your answer is correct. that is 12 nautical miles

      Delete
  5. 12 nautical miles=19.2 km.
    options given in nautical miles. so 12 nautical miles is correct

    ReplyDelete
  6. pls upload the answer key of rajasthan circle. What will be the expected cut off of general.??

    ReplyDelete
  7. how is karnataka paper level is it tough
    wat will be the cutt off for oc

    ReplyDelete
  8. sir can u provide key answers for quantitative aptitude karnataka circle.
    Thank you in advance.

    ReplyDelete
  9. where is the answers for remaining section when can we expect it please reply.

    ReplyDelete
  10. Gujarat is the largest producer Bajra..not rajasthan.
    plz correct it.

    ReplyDelete
  11. U19 world cup2012 own by india

    ReplyDelete