728x90 AdSpace

Wednesday, April 16, 2014

History GK Questions for PA/SA Exam 2014

1) Delhi was declared as the Capital of India in the year __ ?
(A)1900
(B)1905
(C)1911
(D)1920
Ans. (C)1911

2) India’s first General Election was in the year __ ?
(A)1948 – 49
(B)1949 – 50
(C)1950 – 51
(D)1951 – 52
Ans. (D)1951 - 52

3) The Indigo Revolt taken place in __ ?
(A)Bengal
(B)Delhi
(C)Mumbai
(D)Surat
Ans. (A)Bengal (1859)

4) The main metal used by the Indus Valley people was
(A)Iron
(B)Copper
(C)Aluminum
(D)Bronze
Ans. (B)Copper

5) Gandhiji published ‘Hindi Swaraj’ in the year __ ?
(A)1903
(B)1905
(C)1911
(D)1908
Ans. (D)1908

6) Which place in India was Gandhi’s first Satyagraha held at
(A)Champaran
(B)Dandi
(C)Kheda
(D)Surat
Ans. (A)Champaran (1917)

7) Indian National Congress divided for the first time in __?
(A)1885
(B)1907 (Surat Session)
(C)1920
(D)1929 (Lahore session)
Ans. (B)1907 (Surat Session)

8) Which one of the following territories was not affected by the revolt of 1857 ?
(A)Lucknow
(B)Jagdishpur
(C)Jhansi
(D)Chittor
Ans. (D)Chittor

9) The capital of the Maurya Dynasty was __ ?
(A)Pataliputra
(B)Taxila
(C)Kalinga
(D)Mathura
Ans. (A)Pataliputra

10) The first acting Prime Minister of India was __ ?
(A)VV Giri
(B)Morarji Desai
(C)Gulsarilal Nanda
(D)Charan Singh
Ans. (C)Gulsarilal Nanda

11) The official language of the Satavahana dynasty was
(A)Sanskrit 
(B)Prakrit
(C)Bengali
(D)Konkani
Ans. (B)Prakrit

12) Who was the Chinese pilgrim who visited India during Harsha Vardhana’s period?
(A)Megastinis
(B)Nishka
(C)Hiuen Tsang
(D)Fa-hien
Ans. (C)Hiuen Tsang

13) The Second Session of the Indian National Congress (IN(C)was at
(A)Kolkata
(B)Surat
(C)Mumbai
(D)Delhi
Ans. (A)Kolkata

14) Young India is a journal published by
(A)Subash Chandra Bose
(B)Gandhi
(C)Sardar Vallabhbhai Patel
(D)Swami Vivekananda
Ans. (B)Gandhi

15) Who started the ‘Home Rule’ Movement?
(A)Sarojini Naidu
(B)Mohammad Mi Jinnah
(C)Annie Besant
(D)Gopalakrishna Gokhale

Ans. . (C)Anne Besant
History GK Questions for PA/SA Exam 2014 Reviewed by Currentaffairs4examz on 16.4.14 Rating: 5 1) Delhi was declared as the Capital of India in the year __ ? (A)1900 (B)1905 (C)1911 (D)...

No comments :