728x90 AdSpace

Tuesday, April 29, 2014

Delhi Circle: PA/SA Exam 2014 Solved Questions (General Awareness Section)

Friends..Here is the solved questions of General Awareness Section of PA/SA Exam 2014 held in Delhi Postal Circle in the afternoon of 27 April 2014. Questions were shared by our friends Hithesh Parikar and Thirupathi Reddy B. We thank them on behalf of all readers and as well as our team for sharing the questions and also wish them all the very best and great success in the examination.
1) Which one of the following minerals is contained in the Monazite sand of Kerala?
(A) Uranium
(B) Thorium
(C) Copper
(D) Petroleum
Ans. (B) Thorium

2) The largest sugarcane producing country in the world is:
(A) India
(B) Brazil
(C) China
(D) USA
Ans. (B) Brazil

3) This refers the amount that the commercial banks require to maintain in the form of gold or government approved securities before providing credit to customers:
(A) Statutory Liquidity Ratio
(B) Cash reserve ratio
(C) Teverse Repo Rate
(D) Bank Rate
Ans. (A) Statutory Liquidity Ratio

4) .......... is NOT a Central Government Tax.
(A) Income Tax
(B) Custom Tax
(C) Entertainment Tax
(D) Service Tax
Ans. (C) Entertainment Tax

5) How many countries delegates will visit India to have first hand experience of Lok Sabha Election 2014 under the 'Election Visitors Programme 2014' launched by election commission of India:
(A) 20
(B) 50
(C) 100
(D) None of these
Ans. (A) 20

6) Largest Solar Power plant of India was recently launched in the state of:
(A) Rajasthan
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh
(D) None of these
Ans. (B) Madhya Pradesh

7) 2014 Ranji Trophy was won by:
(A) Uttar Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Karnataka
(D) West Bengal
Ans. (C) Karnataka

8) International Mother Earth Day was observed across the world on:
(A) 20th April, 2014
(B) 21st April, 2014
(C) 22nd April 2014
(D) 24th April 2014
Ans. (C) 22nd April 2014

9) Who is the leader of house presently in Rajya Sabha:
(A) Arun Jaitley
(B) Manmohan Singh
(C) Kariya Munda
(D) P J Kurien
Ans. (B) Manmohan Singh

10) In an economy, the sectors are classified into public and private on the basis of
(A) Employment Conditions
(B) Nature of economic activities
(C) Ownership of enterprises
(D) Use of raw materials
Ans. (C) Ownership of enterprises


11) Who amongst the following is not a Lawn Tennis Player
(A) Rafael Nadal
(B) Roger Federer
(C) Tiger Woods
(D) Serena Williams
Ans. (C) Tiger Woods

12) The three R's which can help us to conserve natural resource for long term us are?
(A) Recycle, Regenerate, Reuse
(B) Reduce, Regenerate, Reuse
(C) Reduce, Reuse, Redistribute
(D) Reduce, Recycle, Reuse
Ans. (D) Reduce, Recycle, Reuse

13) The river water is polluted with acidic wastes if ph of water is:
(A) Below 7
(B) Above 7
(C) Equal to 7
(D) Any of these
Ans. (A) Below 7

14) How many ergs are there in 1 joule:
(A) 10^2
(B) 10^4
(C) 10^6
(D) 10^7
Ans. (D) 10^7

15) President of International Olympic Committee:
(A) Barack Obama
(B) Jacques Rogge
(C) Thomas Bach
(D) None of these
Ans. (C) Thomas Bach

16) Which bone is the largest bone in human body
(A) Fermur
(B) Humerus
(D) Tibia
(D) Radius
Ans. (A) Fermur

17) Who is responsible to collect the service tax?
(A) Income Tax Department
(B) Postal Department
(C) Central Excise Department
(D) Comercial Tax Department of the State/Union Teritory
Ans. (C) Central Excise Department

18) Surface Tension has the units of:
(A) Newton/m^2
(B) Newton/m^3
(C) Newton-m
(D) Newton/m
Ans. (D) Newton/m


19) When the office of the Chief Justice of India is vacant or when the chief justice is by reason of absence or otherwise unable to perform the duties of his office, Who shall have the authority to appoint acting chief justice as per Article 126 the constitution of India?
(A) The Registrar General of Supreme Court
(B) The President of India
(C) Automatic appointment of the Senior most Judge of the supreme court as acting chief justice
(D) The Attorney General of India
Ans. (B) The President of India
Note: "Article 126 provides:
'When the office of the Chief Justice of India is vacant or when the Chief Justice is by reason of absence or otherwise, unable to perform the duties of his office, the duties of the office shall be performed by such one of the other Judges of the Court as the President may appoint for the purpose.'

20) The State shall endeavor to provide early childhood care and education of all children until they complete the age of six years. This is a provision under:
(A) Article 21A of the constitution of India relating to fundamental right enumerated in Part III.
(B) Article 51A relating to Fundamental duties enumerated in Part IV A of the constitution of India
(C) Article 45A relating to directive principles of state policy enumerated in Part IV of the constitution of India
(D) Article 38 of the directive principles of State policy to secure a social order for the promotion of welfare of the people.
Ans. (C) Article 45A relating to directive principles of state policy enumerated in Part IV of the constitution of India

21) If any question arises as to whether a member of Parliament has become subject to any disqualifications mentioned in clause(1) of article 102, the question shall be referred for decision to the ....... and decision of the .... shall be final:
(A) Speaker of the house
(B) Supreme Court of India
(C) Election Commission of India
(D) President of India
Ans.(D) President of India

22) Amoghvarsha was a famous:
(A) Chalukya King
(B) Pallava King
(C) Rastrakuta King
(C) Satavahana King
Ans. (C) Rastrakuta King

23) "Do or Die" is associated with the following movement:
(A) Dandi
(B) Non Cooperation
(C) Khilafat
(D) Quit India
Ans. (D) Quit India

24) Find the odd one out on the basis of origin of Resources:
(A) Flora and Fauna
(B) Human beings
(C) Rocks and metals
(D) Fisheries
Ans. (C) Rocks and metals

25) Shortest day in the Northern hemisphere:
(A) June 21
(B) December 22
(C) December 21
(D) June 18

Ans. (C) December 21
Delhi Circle: PA/SA Exam 2014 Solved Questions (General Awareness Section) Reviewed by Currentaffairs4examz on 29.4.14 Rating: 5 Friends..Here is the solved questions of General Awareness Section of PA/SA Exam 2014 held in Delhi...

7 comments :

  1. haryana circle set-c ke solved question.

    ReplyDelete
  2. Answer Q5 is 20 not 50
    Number of countries-20
    Number of delegates

    ReplyDelete
  3. please tell us the expected cutoff of Delhi circle..??
    Thanks in Advance

    ReplyDelete
  4. delhi postal circle paper is canclled due to leek answer key before starting exam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. what the hell are u talking about
      it is true. plz tell me

      Delete