728x90 AdSpace

Sunday, April 20, 2014

April 2014 Current Affairs Question (2nd Week): PDF Download

Latest Current Affairs from Second Week of April 2014 in PDF- useful for all competitive Examinations
April 2014 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| Postal Assistant| IBPS | SSC CGL 2014| SBI PO 2014| UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations
Download as PDF-Click Here
Q1. Who was selected for the Dadasaheb Phalke Award 2013?
Ans. Legendary Poet Gulzar
Note: He is the 45th winner of the Dadasaheb Phalke Award. Sampooran Singh Kalra famous as Gulzar is a lyricist, director, screen writer, producer and poet. The award is conferred by the government for outstanding contribution to the growth and development of Indian cinema. Gulzar was conferred by the Sahitya Akademi Award in 2002 and the Padma Bhushan in 2004. He had won a number of National Film Awards and 20 Filmfare Awards. At the 81st Oscars in 2009, he won the Academy Award for best original song for Jai ho with Rahman.
Dadasaheb Phalke Award
The Dadasaheb Phalke Award is the highest award of India in cinema. The award was given annually by the Government of India for lifetime contribution to Indian cinema. The award was introduced in 1969. Award was introduced to commemorate the birth centenary year of Dadasaheb Phalke.

Q2. Who was appointed as Next Chief Justice of India on 11 April 2014?
Ans. Justice R.M.Lodha
Note: Justice Lodha will take his charge from 27 April 2014. He will be the 41st Chief Justice of India. He will succeed Justice P. Sathasivam. Justice Lodha will have a brief tenure of five months as the Chief Justice of India (CJI). He is scheduled to retire on 27 September 2014. He is 64. As per the Article 124 clause (2) of the Constitution of India, the President appoints Chief Justice of India.

Q3. Which Indian cricketer was named among Wisden’s Five Cricketers of the Year?
Ans. Shikhar Dhawan
Note: The award is for his performance in 2013. The other four to be named under the list of cricketer of the year are: Chris Rogers and Ryan Harris of Australia, Joe Root of England, and Charlotte Edwards (Captain of women’s team of England). 
Wisden Cricketer of the year dates back to 1889 and since then the honour is given annually. The list of the Cricketer of the Year is chosen by the editor of the Wisden Cricketers’ Almanack depending upon their excellence and performance of the previous English summer. This title can be won by any cricketer only once in his/her career.

Q4. Who became 1st Indian cricketer on cover page of Wisden Cricketers’ Almanack recently?
Ans. Sachin
Note: 151st edition of the Wisden Cricketers’ Almanack published on 9 April 2014 carries a picture of Sachin Tendulkar on its cover page.

Q5. Name India's first aircraft carrier of the Indian Navy (decommissioned) which has been sold for 60 crore rupees in first week of April 2014 to a company named IB Commercial Pvt Ltd?
Ans. INS Vikrant
Note: The Indian Navy's first aircraft carrier played an important role during the 1971 Indo-Pak war. It was decommissioned on 31 January 1997. It was auctioned after the Maharashtra government expressed its inability to maintain Vikrant.

Q6. Which Indian shooter on 7 April 2014 clinched the World’s Number One spot in 10 meters air pistol event?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Heena Sindhu
Note: She became the first Indian pistol shooter to be ranked at the top position in the list.

Q7. Who was named captain of ICC World T20 team?
Ans. Mahendra Singh Dhoni
Note: The selected team for the ICC World Team includes other Indians like Virat Kohli, Rohit Sharma and Ravichandran Ashwin. The World Team includes four players from India, two from both South Africa and West Indies, and one representative each from Australia, Netherlands and Sri Lanka. The team has been selected be a group of experts, mainly depending on the statistics of their performances during the ICC World Twenty20 2014 tournament in Bangladesh.

Q8. World Health Day 2014 was observed across the world on 7 April 2014 with the theme?
Ans. Vector-borne diseases
Note: The day provides an opportunity for individuals to get involved in activities that can lead to better health. First World Health Day was celebrated on 7 April 1950 and marks the anniversary of the WHO in 1948.

Q9. Who won the men’s singles title of 250000 US dollar India Super Series Badminton in New Delhi on 6 April 2014?
Ans. Lee Chong Wei of Malaysia

Q10. Which company on 7 April 2014 made a deal worth USD 3.2 billion to buy India's No. 1 drugmaker Ranbaxy?
Ans. Sun Pharmaceutical Industries Ltd
Note: Sun Pharma will acquire 100 percent of Ranbaxy in an all stock deal for 3.2 billion dollars. The deal between Sun Pharma and Ranbaxy has been agreed at a swap ratio of 1:0.8. That is, Ranbaxy shareholders will receive share of 0.8 share of Sun Pharma for each share of Ranbaxy.

Q11. The recently released book (released on 11 April 2014) which sparked controversy "The Accidental Prime Minister: The Making and Unmaking of Manmohan Singh" was authored by?
Ans. Dr. Sanjaya Baru
Note: He was the former media advisor of the Prime Minister, Manmohan Singh between 2004 and 2008.

Q12. Which Indian on 10 April 2014 received the Knight Grand Cross (GBE) award by UK Government, which is one of the highest civilian honour of Britain?
Ans. Ratan Tata
Note: The award was given by Queen Elizabeth II. Ratan Tata is one of the five foreign nationals to be honoured. He was already honoured with a KBE (Knight Commander) in 2009. Ratan Tata was honoured for his services to UK/India relations, inward investment to the UK and philanthropy. Ratan Tata was former chairman of the Tata Group that has a large presence in Britain.

Q13. Which public sector bank on 11 April 2014 launched its Twitter handle account?
Ans. State Bank of India (SBI)
Note: The Twitter handle for SBI is TheOfficialSBI. The bank expects this Twitter handle to connect better with the tech-savvy young generation.

Q14. Who won the Millennium Technology Prize 2014?
Ans. Stuart Parkin
Note: The award is for his discoveries leading to a thousand-fold increase in digital data storage on magnetic disks. The Prize is worth of 1 million euro and it was announced by the Technology Academy Finland in Finland on 9 April 2014.

Q15. Name the new security threat which adversely impacts the online safety of internet users worldwide which arrived in India recently?
Ans. Heartbleed
Note: This problem is limited to OpenSSL, a variant of SSL/TLS, but OpenSSL software is used by a large no. of websites.

Q16. Which Indian was on 10 April 2014 appointed as a member of the Board of Boao Forum for Asia (BFA)?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Ratan Tata
Note: The post is a rare distinction for an Indian in the Chinese government-backed influential body.

Q17. World Bank on 9 April 2014 projected that the economic growth rate of India for the fiscal year 2014-2015 will be ............ percent?
Ans. 5.7
Note:  In its forecast the World Bank said that the growth would be backed on the more competitive exchange rate and many large investments going forward.

Q18. Who was re-elected as Prime Minister of Hungary for the second consecutive four-year term on 8 April 2014?
Ans. Viktor Orban

Q19. Which Israeli startup on 8 April 2014 developed a new smart phone battery called Nanodots that recharges in 30 seconds?
Ans. StoreDot
Note: The firm demonstrated the battery Nanodots at the Microsoft's Think Next symposium in Tel Aviv, Israel.

Q20. Indian American novelist, Jhumpa Lahiri’s which book has been shortlisted for the 2014 Baileys Women's Prize for Fiction on 8 April 2014?
Ans. Lowland
Note: Five other books have also been shortlisted for the prize. This is the UK’s only annual book award for fiction written by a woman and this year’s prize winner will be announced on 4 June 2014 in London.

Q21. Who won the women’s singles title of India Super Series Badminton in New Delhi on 6 April 2014?
Ans.  Shixian Wang

Q22. Which state won the 4th Hockey India Junior Men National Championship 2014 (Division A) on 6 April 2014?
Ans. Punjab
Note: They won by defeating Odisha 6-2 in the finals at Chennai, Tamil Nadu. With this win, Punjab had retained the championship title.

Q23. Itanagar, the capital city of which state on 7 April 2014 received its first passenger train?
Ans. Arunachal Pradesh
Note:  With this Itanagar became the second state capital after Guwahati among the seven sister north-eastern states plus Sikkim to be placed on the railway map of India.

Q24. Which country legalized sale of self-testing kits for HIV on 6 April 2014?
Ans. United Kingdom (UK)

Q25. Which cricket team is at No.1 position in the latest T20 rankings released by ICC on 8 April 2014?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Sri Lanka

Q26. Asian Awards Ltd released a list of the 100 Most Influential Asian People of 2014 on 6 April 2014. Who topped the list?
Ans. Chinese President Xi Jinping
Note: Congress chief Sonia Gandhi, BJP Prime Ministerial candidate Narendra Modi and Congress leader Rahul Gandhi are among the top 5 in the list.

Q27. Enterprise resource planning software vendor SAP on 7 April 2014 whom as its Managing Director for India?
Ans. Ravi Chauhan

Q28. Name the renowned cinematographer and Dada Saheb Phalke awardee who died on 7 April 2014 at his residence in Shankarapuram?
Ans. VK Murthy

Q29. The report entitled Towards New Horizons-Arab Economic Transformation amid Political Transitions was recently released by?
Ans. IMF
Note: IMF in its report has said that to achieve economic stability and for job-creation the Arab countries will have to come up with bold economic policy reforms.

Q30. Name the former New Zealand wicketkeeper who on 11 April 2014 announced his retirement from cricket?
Ans. Gareth Hopkins
Note: The 37-year-old Hopkins played four Tests, 25 one-dayers and 10 Twenty20 internationals with his last Test and ODI appearance coming against India back in 2010.

Q31. Who on 7 April 2014 set a new Guinness record for skydiving using the world's smallest parachute?
Ans. Ernesto Gainza of UAE
Note: He jumped from 14000 feet with a canopy the size of a bed sheet. Ernesto Gainza is a member from the Skydive Dubai parachute team of United Arab Emirates.
April 2014 Current Affairs Question (2nd Week): PDF Download Reviewed by Currentaffairs4examz on 20.4.14 Rating: 5 Latest Current Affairs from Second Week of April 2014 in PDF- useful for all competitive Examinatio...

3 comments :

  1. Pls provide monthly current affairs of January and February in PDF format.. It will helpful to us..

    ReplyDelete
  2. Download links are not working

    ReplyDelete
  3. hello admin .. plz provide current affairs of total april ..

    ReplyDelete