728x90 AdSpace

Saturday, March 8, 2014

Postal Assistant Exam 2014 Model Questions from Mathematics Section for Preparation

Friends..here is some model questions from mathematics section for preparation.
(Download as PDF from printfriendly button at the bottom)

1. If 37% of a number is 990.86, what will be approximately the 19% of that number
(A) 600
(B) 400
(C) 500
(D) 700

2. A number, on subtracting 15 from it, reduces to its 80%.What is 40% of that number?
(A) 60
(B) 45
(C) 30
(D) 90

3. If ¾ of the number is 40 more than 40% of the same number.What is the number:
(A) 100
(B) 150
(C) 200
(D) 400

4. In library, 20% books are in hindi, 50% of the remaining in English and the remaining 9000 are in various other languages. What is the total number of books in english ?
(A) 4000
(B) 3000
(C) 2250
(D) None of these

5. Avinash spends 30% of his income on scooter petrol, ¼ of the remaining on house rent and balance on food. If he spends Rs 300 on petrol, Then what is the expenditure on house rent?
(A) 525
(B) 1000
(C) 675
(D) 175

6. 35% of 30 = 25% of ? +1
(A) 28
(B) 38
(C) 42
(D) 32

7. ? of 6144 = 2 ½ x 245.76
(A) 16
(B) 20
(C) 5
(D) 10

8. 12.5 of 192 = 50% of ?
(A) 48
(B) 96
(C) 24
(D) None

9 45% of ? + 30% of 90 = 30% of 210
(A) 120
(B) 80
(C) 60
(D) 90

10. one fourth of one third of two fifth of a number is 15. What will be 40% of that number?
(A) 120
(B) 350
(C) 270
(D) 180

11. If the cost price of 12 tables is equal to 16 tables, the loss % is
(A) 15
(B) 20
(C) 25
(D) 30

12. A man buys oranges at Rs 5 a dozen and an equal number at Rs 4 a dozen. He sells them at Rs 5.50 a dozen and makes a profit of Rs 50. How many dozens of oranges he buy?
(A) 30
(B) 40
(C) 50
(D) 60

13. Ajay bought 15 Kg dal at Rs 14.50 per Kg and 10 Kg at rate of Rs 13 per Kg. he mixed the two & sold the mixture at rate of Rs 15 per Kg. What is total gain in Rs
(A) 1.10
(B) 16.50
(C) 11
(D) 27.50

14. A producer of tea blends two varieties of two tea gardens one costing Rs18 per Kg and other Rs20 per Kg in ratio of 5:3. If he sell the blended at Rs21 per Kg, The gain % is?
(A) 10
(B) 12
(C) 19
(D) 22

15. Gopal purchased 35 Kg rice at Rs 9.5o per Kg & 30 Kg at rate of Rs 10.50. He mixed the two. Approximately at what price per Kg should he sell the mixture to make 35% profit
(A) 12
(B) 12.50
(C) 13
(D) 13.50

16. A profit of Rs 30000 is to be distributed among A,B & C in the proportion of 3:5:7. What will be the difference in B & C share?
(A) 2000
(B) 4000
(C) 10000
(D) 14000

17.A certain amount was devided between salim & Rahimin ratio of 4:3. If Rahim share was Rs 2400, The total amount was
(A) 5600
(B) 3200
(C) 9600
(D) 16800

18 A box contain Rs56 in form of coinsof one rupee, 50 paisa, 25 paisa. The 50 paisa coins are double of 25 paisa coins and 4 times the number of one rupee coins. How many 50 paisa coins are there in the box ?
(A) 64
(B) 32
(C) 16
(D) data inadequate

19. In a school 105 of the boys are same in number as ¼th of the girls and 10% of the girls are same in number as 1/25th of boys. What is the ratio o0f boys & girls in the school ?
(A) 3:2
(B) 5:2
(C) 2:1
(D) 4:3

20. The marks obtain by Praveen & Vijay are in 4:5& obtain by Vijay & Suresh are in ratio of 3:2. The marks obtain by Praveen & Suresh are in ratio of ?
(A) 2:1
(B) 5:3
(C) 6:5
(D) 5:6

Answers : 1. (C) 2. (C) 3. (C) 4. (D) 5. (D) 6. (B) 7. (D) 8. (A) 9. (B) 10. (D)
11. (B) 12. (V) 13. (D) 14. (B) 15. (D) 16. (B) 17. (A) 18. (A) 19. (B) 20. (C)
Postal Assistant Exam 2014 Model Questions from Mathematics Section for Preparation Reviewed by Currentaffairs4examz on 8.3.14 Rating: 5 Friends..here is some model questions from mathematics section for preparation. (Download as PDF ...

No comments :