728x90 AdSpace

Saturday, March 15, 2014

March 2014 Current Affairs Questions (First Week): PDF Download

Latest Current Affairs from First Week of March 2014 in PDF- useful for all competitive Examinations
Latest Current Affairs-

March 2014 First Week
March 2014 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| Postal Assistant| IBPS | SSC CGL 2014| UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Download as PDF-CLick Here
Q1. Which Indian player on 9 March 2014 reclaimed the number one position in the ICC Player Rankings for ODI Batsmen?
Ans. Virat Kohli
Note: He is followed by South African ODI captain AB de Villers, who was at the first position before the Asia Cup.

Q2. Election Commission of India on 5 March 2014 announced that the …….th Lok Sabha elections will be held from 7 April 2014 to 12 May 2014 and the counting will take place on 16 May 2014?
Ans. 16th

Q3. Election Commission has alos announced that Assembly elections to which states will be  held simultaneously with the LS polls 2014?
Ans. Sikkim, Odisha and Andhra Pradesh

Q4. Third BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation) Summit was held from 1 March to 4 March 2014 at?
Ans. Nay Pyi Taw, Myanmar.

Q5. Name the South African cricket team Captain who on 4 March 2014 announced his retirement from international cricket?
Ans. Graeme Smith

Q6. Name the former chief minister of Delhi who was appointed as the 22nd Governor of Kerala on 4 March 2014?
Ans. Sheila Dikshit

Q7. Who is the World’s top richest Billionaire with worth of 76 billion dollars according to Forbes magazine’s 28th Annual World billionaires list released on 3 March 2014?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Bill Gates

Q8. Which country won the ICC Under-19 Cricket World Cup 2014?
Ans. South Africa
Note: They have defeated two-time former champions Pakistan by six wickets at the Dubai International Cricket Stadium on 1 March 2014.

Q9. Which film won the best picture award in the 86th Annual Academy Oscar Awards 2014 announced on 2 March 2014?
Ans. 12 Years A Slave
>> Best Actor: Matthew McConaughey, Dallas Buyers Club
>> Best Actress: Cate Blanchett, Blue Jasmine
>> Best Director: Alfonso Cuaron, Gravity

Q10. President of India, Pranab Mukherjee Signed the Telangana Bill to carve out Telengana state on 1 March 2014. It will become the ..... state of India?
Ans. 29th

Q11. President of India, Pranab Mukherjee signed the proclamation to impose President Rule in which state on 1 March 2014?
Ans. Andhra Pradesh
Note: Andhra Pradesh Chief Minister N Kiran Kumar Reddy resigned on 19 February 2014 over Telangana issue.

Q12. Union Cabinet on 2 March 2014 cleared reservation for which community under the central list of OBC (other backward castes quota) category in nine northern states?
Ans.  Jat community

Q13. Government of India on 4 March 2014 hiked the interest rates on fixed deposit scheme that is offered by post offices by up to ..... percent?
Ans. 0.2

Q14. Which state on 4 March 2014 became the first state in India to observe State Child Protection Day?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Assam

Q15. Which team won the 68th senior National football championship of Santosh Trophy by defeating Railways 3-0 in the final match played at Kanchenjungha Stadium in Siliguri, West Bengal on 9 March 2014?
Ans. Mizoram

Q16. Which country emerged as the largest non oil trading partner for Dubai in 2013-14 as per report released by Dubai Department of Economic Development on 10 March 2014?
Ans. India

Q17. International Women Day was observed across the world on 8 March 2014. What was the theme for the day for 2014?
Ans. Equality for Women is Progress for all

Q18. Name the exclusive health insurance cover for girl child announced on 7 March 2014 by Public sector general insurer New India Assurance?
Ans. Asha Kiran

Q19. Who has been appointed as the new Chief Executive Officer (CEO) of Vedanta Resources on 6 March 2014?
Ans. Tom Albanese

Q20. Which country replaced India at the number two position in the Test team rankings of cricket released on 5 March 2014?
Ans. Australia

Q21. Which teams won the Federation Cup Volleyball titles in mens and womens category respectively on 5 March 2014?
Ans. Tamil Nadu and Railways

Q22. Name the new health scheme launched on 6 March 2014 by North Delhi Municipal Corporation (NDMC) for women?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Stri Swasthya Suraksha Yojna

Q23. 64th National Basketball Championship concluded on 5 March 201 . Where was the event held?
Ans. New Delhi
Note: Chhattisgarh won the women's title beating Indian Railways 81-77. The men's title was won by Tamil Nadu.

Q24. Union Minister of Youth Affairs and Sports on 5 March 2014 inaugurated the Sports Authority of India National Cycling Academy (SAI NCA) at Indira Gandhi Sports Complex. Who is the present sports Minister?
Ans. Jitendra Singh
Q25. World Dentist Day was observed across the world on?
Ans. 6 March 2014

Q26. Name the Chief Financial Officer (CFO) of Apple Inc who announced his retirement on 4 March 2014?
Ans. Peter Oppenheimer

Q27. Ministry of Youth Affairs and Sports on 3 March 2014 declared which body as the sole body responsible towards promoting Hockey in India?
Ans. Hockey India

Q28. Pranab Mukherjee, the President of India on 8 March 2014 conferred Stree Shakti Puruskar 2013 to how many womens in recognition of their achievements?
Ans. Six

Q29. Saudi Arabia on 7 March 2014 declared which group as a Terrorist Group?
Ans. Muslim Brotherhood

Q30. Technology firm Avaya on 6 March 2014 appointed whom as Managing Director for its India and SAARC operations?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Priyadarshi Mohapatra

Q31. Who won 2 Gold and 1 Silver in the 16th Asian Youth Weightlifting Championship held on 6 March 2014?
Ans. Ragala Venkat

Q32. Low-cost carrier SpiceJet appointed whom as its Chief Financial Officer (CFO) on 4 March 2014?
Ans. R.Neelakantan

Q33. Name the latest released book by Jaswant Singh, former minister in the NDA government recently?
Ans. India at Risk

Q34. Who won singles title of the Dubai Duty Free Tennis Championship by defeating Tomas Berdych 3-6, 6-4,6-3 in the final?
Ans. Roger Federer

Q35. Who won the men’s singles German Open Grand Prix title against Danish Hans-Kristian Vittinghus 24-22 19-21 21-11  in Mulheim an der Ruhr, Germany on 3 March 2014?
Ans. Arvind Bhat

Q36. Bharti Airtel and which international telecom giant signed a pact on 4 March 2014 to set up a multi-service regional network infrastructure node in India?
Ans. Etisalat

Q37. Which Indian writer on 9 March 2014 won Windham Campbell Literature Prize 2014 in non-fiction category?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Pankaj Mishra

Q38. Name the 13-year old Indian-American student on 9 March 2014 who won the National Spelling Bee Competition in the US in a verbal duel at Kansas City Public Library, Missouri?
Ans. Kush Sharma

Q39. Which autonomous republic in the southeastern region of Ukraine Voted to become a part of the Russian Federation on 6 March 2014?
Ans. Crimea
March 2014 Current Affairs Questions (First Week): PDF Download Reviewed by Currentaffairs4examz on 15.3.14 Rating: 5 Latest Current Affairs from First Week of March 2014 in PDF- useful for all competitive Examination...

No comments :