728x90 AdSpace

Sunday, March 30, 2014

Latest Current Affairs: March 2014 (3rd Week) PDF Download

Latest Current Affairs from Third Week of March 2014 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

March 2014 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| Postal Assistant| IBPS | SSC CGL 2014| UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

 Download as PDF-Click Here
Q1. World Water Day was observed on 22 March 2014 with the theme?
Ans. Water and Energy
Note: World Water Day is observed to preserve and ration consumption of water.

Q2. Who was selected for the 23rd G D Birla Award for scientific research for the year 2013?
Ans. Rajesh Gopakumar
Note: Gopakumar has been awarded for his important contributions on topics in Quantum Field Theory and String Theory. At present he is working as a theoretical physicist at Harish Chandra Research Institute, Allahabad.

Q3. Name the Deputy Governor of the Reserve Bank of India who resigned on 20 March 2014, three months ahead of the completion of his term?
Ans. Dr KC Chakrabarty

Q4. Name the Malaysia Airlines flight which disappeared in the South China Sea on 8 March 2014?
Ans. MH370

Q5. Name the renowned author and journalist who died on 20 March 2014 at the age of 99 at his home in Sujan Singh Park in Delhi?
Ans. Khushwant Singh

Q6. Which team won the Vijay Hazare Cricket Trophy 2013-14 by defeating Railways by four wickets at the Eden Gardens in Kolkata on 16 March 2014?
Ans. Karnataka

Q7. Which country is the world’s largest arms importer as per report published by as Swedish Think Tank, Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) on 17 March 2014?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. India

Q8. Government of India divested its 9 percent stake in which private bank on on 21 March 2014?
Ans. Axis Bank
Note: The divestment resulted into generation of 5500 crore rupees.

Q9. Which day was was observed across the world on 21 March 2014 to support linguistic diversity through poetic expression and to offer endangered languages the opportunity to be heard within their communities?
Ans. World Poetry Day

Q10. Reserve Bank of India (RBI) issued notice to banks on 19 March 2014 to take measures to counter the threat expected to arise from discontinuation of Windows XP. From which date Windows will withdraw support for XP?
Ans. 8 April 2014

Q11. e-Commerce firm & online travel company ibiboGroup on 20 March 2014 announced to acquire Bangalore-based which startup to strengthen the offers in the bus travel space?
Ans. YourBus.in

Q12. Name the scheme extended recently by RBI to import gold to five private banks?
Ans. 80:20 scheme
Note: The five banks which have been allowed to import gold under the 80:20 scheme are HDFC Bank, Axis Bank, Kotak Mahindra Bank, IndusInd Bank and Yes Bank.

Q13. What was India's rank in a Microsoft report in the list of the countries sending out spam e-mails released by Microsoft on 28 February 2014?
Ans. Fourth

Q14. Name the World largest TV which was unveiled for the first time at the Texas Motor Speedway in Fort Worth, US on 21 March 2014?
Ans. Big Hoss
Note: Big Hoss was recorded as world largest TV in the Guinness Book of World Records.

Q15. Name the Indian journalist who won digital activism award on 20 March 2014 for regional news service?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Shubranshu Choudhary

Q16. Union health ministry on 19 March 2014 revoked the ban on which painkiller and anti-pyretic drug?
Ans. Analgin

Q17. Which day was observed on 20 March 2014 to create awareness about the House Sparrow?
Ans. World Sparrow Day

Q18. Who won in Women’s doubles final of the BNP Paribas Open by defeating Sania Mirza and Cara Black from Zimbabwe 7-6(5), 6-2 recently?
Ans. Hsieh Su-Wei of Taiwan and Peng Shuai

Q19. International Day of Forests was observed across the world on 21 March 2014 with the theme?
Ans. Celebrating Forests for Sustainable Development.

Q20. India has nominated which sites for UNESCO’s World Heritage Site Status for 2014?
Ans. Rani-ki-Vav located in Patan, Gujarat and the Great Himalayan National Park (GHNP) in Himachal Pradesh

Q21. Who has been selected for the 17th Gollapudi Srinivas National Award 2013 for his debut film as a director, The Good Road in Gujarati?
Ans. Gyan Correa

Q22. Who was unanimously elected as the first women President of Indian Journalists’ Association (IJA) in London?
Ans. Aditi Khanna

Q23. Name the former Brazilian international footballer who died on 21 March 2014?
Ans. Hilderaldo Luiz Bellini

Q24. Which country announced to lift state of emergency on 18 March 2014?
Ans. Thailand
Latest Current Affairs: March 2014 (3rd Week) PDF Download Reviewed by Currentaffairs4examz on 30.3.14 Rating: 5 Latest Current Affairs from Third Week of March 2014 in PDF- useful for all competitive Examinatio...

1 comment :

  1. Great questions thanks a lot for sharing with us...