728x90 AdSpace

Saturday, March 8, 2014

Latest Current Affairs- February 2014 First Week

(Sorry friends...this post has got little delayed...but as promised we are bringing u the left behind Current Affairs Questions from 1st week of February 2014).

Latest Current Affairs- February 2014 First Week

Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more

Febraury 2014 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS | SSC CGL 2014| UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from First Week of February 2014 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF-Click Here
Q1. Who was appointed as the Chairman of the 7th Central Pay Commission on 4 February 2014?
Ans. Ashok Kumar Mathur
Note: He is the former Supreme Court Justice.  Vivek Rae, the Petroleum and Natural Gas Secretary will be the full time member director. Officer on Special Duty in the Department of Expenditure, Meena Agarwal will be the Secretary of the Pay panel. Its recommendation would be implemented from 1 January 2016.

Q2. Who was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of Internet Giant Microsoft by the Board of Directors of Microsoft on 4 January 2014?
Ans. Satya Nadella
Note: Satya Nadella will succeed Steve Ballmer as the third CEO of the Microsoft firm.

Q3. Kumar Sangakkara, the cricketer of Sri Lankan national team on 7 February 2014 became the second person in the history of Cricket to score a triple century and a century in the same test match. Who was the first?
Ans. Graham Gooch
Note: Graham Gooch is the former skipper of England team. He achieved this reach by scoring 319 runs in the first inning of the match and 105 runs in the second innings. He achieved this record, while playing in the second test match against Bangladesh. But he failed to break the record of most runs in a Test match of Gooch by 32 runs as in 1990, Gooch scored 333 and 123 runs in two innings, which on aggregated becomes 456 runs.

Q4. Who has been awarded the Amazing Indian Award on 6 February 2014 by Vice President of India, M Hamid Ansari?
Ans. Arunima Sinha
Note: Amazing Indian Award was instituted by Times Now channel in September 2012. Sinha is the first Indian amputee to conquer Mount Everest on 21 may 2013.

Q5. Maruti Suzuki India Limited (MSIL) on 7 February 2014 announced that it has stopped the production of which iconic car brand that had been carrier for millions of middle class Indian families?
Ans. Maruti 800

Q6. Who won his second gold medal at the Inter Shoot Tri Series shooting at The Hague, Netherlands on 7 February 2014?
Ans. Abhinav Bindra
Note: Abhinav Bindra is the first Indian to win an individual Gold medal in Olympic, since 1900 the year our country participated in the Olympic Games.

Q7. Who took charge as the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of Multi Commodity Exchange of India Ltd. (MCX) on 1 February 2014?
Ans. Manoj Vaish

Q8. Who was appointed as the 8th Chief Minister of Uttarakhand on 1 February 2014?
Ans. Harish Rawat

Q9. Which team defeated Maharashtra by seven wickets to win Ranji Trophy 2014 at Hyderabad?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Ans. Karnataka

Q10. Who was appointed as the Chairman of Microsoft on 5 February 2014 by the Board of Directors at a meeting held in Washington, US?
Ans. John Thompson

Q11. Which state scrapped its approval for the foreign direct investment in multi-brand retailing on 1 Feb 2014?
Ans. Rajasthan

Q12. Who was appointed as Asian Development Bank (ADB)’s new Country Director for India on 3 February 2014?
Ans. M Teresa kho

Q13. Bharat Ratna, the highest civilian honour was conferred on cricket maestro Sachin Tendulkar (40) and eminent scientist Prof CNR Rao (79) by the President of India, Pranab Mukherjee on?
Ans. 4 February 2014

Q14. Who was appointed Director-General of WWF International on 6 February 2014?
Ans. Marco Lambertini

Q15. World Wetland Day was celebrated across the globe on?
Ans. 2 February 2014

Q16. Which company on 6 Feb 2014 has become the first telecom operator in India to be fully owned by a foreign firm since government allowed 100 percent FDI in telecom sector in 2013?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Ans. Vodafone
Note: Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) approved Vodafone's FDI proposal of buying out minority shareholders in its Indian branch for 10141 crore rupees. The CCEA approved the proposal of Vodafone's FDI on 6 February 2014.

Q17. Union Cabinet on 7 February 2014 cleared which bill with minimum changes in it and decided that Hyderabad will not get the status of a Union Territory?
Ans. Telangana Bill

Q18. President of Israel Shimon Peres set a new Guinness World Record on 6 February 2014. What was it?
Ans. He delivered the largest online civics class in the world. He delivered the classes using Cisco’s advanced technology.
Note: The classes will be conducted from the company headquarters in Netanya. At 90, he is also the oldest serving head of state in the world.

Q19. Who has been nominated as the Director of National Security Agency by the US president Barack Obama on 30 Jan 2014?
Ans. Michael Rogers

Q20. Which Indian was named special advisor on cyber security by United Nations on 3 February 2014?
Ans. Vivek Lall

Q21. Name the Oscar-winning American actor who died on 2 February 2014 at his flat in New York at the age of 46?
Ans. Philip Seymour Hoffman

Q22. Who assumed the role of Founder & Technology Advisor to the CEO of Microsoft on 5 February 2014?
Ans. Microsoft Founder Bill gates

Q23. Which mobile company launched an online campaign IndiaForShiva on Twitter to mobilise support for Indian luge athlete Shiva Keshavan on 5 February 2014?
Ans. MTS

Q24. India on 5 February 2014 extended the facility of visa-on-arrival for the tourists of ............ nations after barring tourists of eight nations?
Ans. 180

Q25. Name the eminent Hindi writer who has been selected for the prestigious Vyas Samman for the year 2013?
Ans. Vishwanath Tripathi

Q26. Which Tribunal on 7 February 2014 issued a ban on the process of burning of tyres at public places like roads and areas surrounded by residential buildings?
Ans. National Green Tribunal (NGT)

Q27. Name the Legendary bhajan singer who died in Kolkata on 6 February 2014 at the age of 93?
Ans. Juthika Roy
Note: She was awarded with Padma Shri in 1972.

Q28. Name the President of Zanzibar who was on a visit to India from 1 to 9 February 2014?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Ans. Dr. Ali Mohamed Shein

Q29. Which state Police launched a helpline number +91-8750871111 on 6 February 2014 for foreign nationals in distress?
Ans. Delhi

Q30. India’s first monorail service was inaugurated by the Maharashtra Chief Minister Prithviraj chavan on 1 Feb 2014 at?
Ans. Mumbai

Q31. Name the Indian-American Professor who was appointed as the Dean of Princeton University Graduate School on 5 February 2014?
Ans. Sanjeev Kulkarni
Latest Current Affairs- February 2014 First Week Reviewed by Currentaffairs4examz on 8.3.14 Rating: 5 (Sorry friends...this post has got little delayed...but as promised we are bringing u the left behi...


  1. where is 2nd week feb cuurent affairs?

  2. I m nt abl 2 download

  3. here 1st and 2 nd week of feb, same please check it and update in