728x90 AdSpace

Saturday, March 22, 2014

Current Affairs Questions: Second Week of March 2014 (PDF Download)

Latest Current Affairs-

March 2014 second Week

March 2014 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| Postal Assistant| IBPS | SSC CGL 2014| UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Second Week of March 2014 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF-Click Here
Q1. Who was voted as the Cricketer of the Generation by ESPN Cricinfo comprising a 50-member jury that included current and former cricketers and journalists?
Ans. Sachin Tendulkar
Note: Sachin defeated his competitors spin legend Shane Warne and all-rounder Jacques Kallis. The ESPNcricinfo Awards recognises the best individual batting and bowling performances in cricket over the calendar year.

Q2. Who has resigned as chairman of the Unique Identification Authority of India (UIDAI) on 13 March 2014?
Ans. Nandan Nilekani
Note: Nilekani joined the Congress Party on 10 March 2014 and he is contesting from the Bangalore South constituency in Lok Sabha polls.

Q3. Which states became the first two states to be issued with Plastic Photo Identity Card for elections in India?
Ans. Nagaland and Assam
Note: The voters of Nagaland and Assam will be using the cards for the first time in the upcoming Lok Sabha elections. The Election commission decided to provide plastic Electors Photo Identity Card (EPIC) instead of laminated paper card to voters in India to avoid duplication and forgery.

Q4. IPL 2014 to be held in three phases across which countries?
Ans. UAE, Bangladesh and India
Note: This is because of the Lok Sabha elections held during the period. The tournament will be played in three different phases and the first phase at least 16 matches will be played in United Arab Emirates (UAE) from 16 April to 30 April 2014. The second phase of the tournament from 1 May to 12 May 2014 will be held in Bangladesh only if Union Home Ministry doesn’t permits to hold the event in India.

Q5. Name the first Android phone launched by Finnish company Nokia, on 10 March 2014?
Ans. Nokia X
Note: It is a unique combination of Nokia quality and experiences, Microsoft services and Android apps.

Q6. Who took oath as the Governor of Kerala on 11 March 2014?
Ans. Sheila Dikshit
Note: The oath was administered to her by the Kerala High Court’s Chief Justice Dr Manjula Chellur. Her appointment to the post came following resignation of Nikhil Kumar.

Q7. Name the Malaysian Airlines flight operating a Boeing 777-200ER aircraft which vanished from the radar screens over the South China Sea with 239 people on board on 8 March 2014?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. MH370

Q8. Which Indian player on 9 March 2014 reclaimed the number one position in the ICC Player Rankings for ODI Batsmen?
Ans. Virat Kohli
Note: He was able to claim the first position by gaining 12 points during the Asia Cup by scoring 189 runs in three innings with 136 against Bangladesh.

Q9. Which state won the 68th senior National football championship of Santosh Trophy by defeating Railways 3-0 in the final match played at Kanchenjungha Stadium in Siliguri, West Bengal?
Ans. Mizoram

Q10. Who won the Templeton Prize for 2014 recently?
Ans. Tomas Halik
Note: He is a Czech priest.  The award was announced by the John Templeton Foundation on 13 March 2014 and under the award he will receive 1.1 million Euro. The award was established in 1972 by the late Sir John Templeton. The Prize is a monetary award of 1.1 million Euros and is the largest annual award in terms of cash in the world.

Q11. Who has resigned as Chairman of MCX-SX on 14 March 2014?
Ans. GK Pillai
Note: Current Vice Chairman and former LIC Chairman, Thomas Mathew T was elected as new Chairman and Ashima Goyal was elected as Vice Chairperson by the Board members.

Q12. First ever Asian Grand Prix Archery Championships was recently held at?
Ans. Bangkok
Note: Indian archers bagged 2 gold and a silver in the team events.

Q13. Spice Jet and which international aviation Company signed a deal worth 4.4 billion dollar (26000 crore rupees) on 12 March 2014?
Ans. Boeing
Note: The deal was signed at the inauguration of India Aviation 2014 in Hyderabad.

Q14. Who was appointed as Chairman and Managing Director (CMD) of Allahabad Bank on 12 March 2014?
Ans. Rakesh Sethi
Note: Sethi will take charge of CMD with immediate effect as the post was lying vacant since January 2014 when Shubhlakshmi Panse retired.

Q15. Who was appointed as the Chairman of Financial Planning Standards Board India (FPSB) on 11 March 2014?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Justice (Retd.) BN Srikrishna

Q16. Government of Chhattisgarh on 11 March 2014 ordered a high-level departmental inquiry into the Maoist (Naxal) attack near Tongpal in ....... district recently?
Ans. Sukma

Q17. Who won the Gold medal in the Women’s Air pistol event at the 7th Asian Air Gun Championship in Kuwait on 10 March 2014?
Ans. Heena Sidhu

Q18. Which country emerged as the largest non-oil trading partner for Dubai in 2013-14?
Ans. India

Q19. Name the Indian writer who on 9 March 2014 won Windham Campbell Literature Prize 2014 in non-fiction category?
Ans.  Pankaj Mishra

Q20. Who won Gold medal at Asian Air Gun Championship recently?
Ans. Pooja Ghatkar

Q21. Name the largest yellow star measuring 1300 times more than the diameter of sun discovered by researchers recently?
Ans. HR 5171 A

Q22. Indian Oil Corporation (IOC) sold ....... percent of government stake (for 5340 crore rupees) to the Oil India Limited (OIL) and Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) on 14 March 2014?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. 10
Note: The aim of this deal was to encourage the disinvestment programme by the government of India.

Q23. Which German luxury car maker on 13 March 2014 announced that it had commenced assembling the S-Class sedan in India at Chakan near Pune?
Ans. Mercedes Benz

Q24. Who was appointed as the first woman director (commercial) of Navratna Public Sector Unit (PSU) National Aluminium Company Ltd (NALCO) on 12 March 2014?
Ans. Soma Mondal

Q25. Name the multi-pronged National campaign on Dengue launched on 11 March 2014 to eradicate dengue across six Indian cities with public private partnership?
Ans. U & Me Against Dengue
Note: The campaign is joint initiative of Mortein (pest control brand) in association with All Indian Institute of Medical Sciences (AIIMS), Indian Medical Association (IMA), New Delhi Municipal Council (NDMC), Rotary Blood Bank and NGO SAHAYOG.

Q26. World’s Longest aircraft Airlander or HAV304 was unveiled at which country in the first week of March?
Ans. Britain

Q27. Name the Indian-American student who won the National Spelling Bee Competition in the US in a verbal duel at Kansas City Public Library, Missouri?
Ans. Kush Sharma

Q28. Election Commission of India organized which campaign which aims to raise the number of women voters in the upcoming Lok Sabha elections on 8 March 2014?
Ans. Election Awakening for Women and Youth

Q29. Pranab Mukherjee, the President of India on 8 March 2014 conferred Stree Shakti Puruskar 2013 to how many women’s in recognition of their achievements in New Delhi?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Six

Q30. French company Airbus launched its wholly owned subsidiary in India called ......... on 11 March 2014?
Ans. Airbus India

Q31. Who was sworn-in as the President of Chile in Valparaiso recently?
Ans. Michelle Bachelet
Note: She succeeded the conservative President Sebastian Pinera.

Q32. World Kidney Day was observed on 13 March 2014. What was the theme of the day for 2014?
Ans. Chronic Kidney Disease (CKD) and aging.
Note: World Kidney Day is observed annually on the second Thursday in March.
Current Affairs Questions: Second Week of March 2014 (PDF Download) Reviewed by Currentaffairs4examz on 22.3.14 Rating: 5 Latest Current Affairs- March 2014 second Week Prepared by: http://www.currentaffairs4exa...

No comments :