Powered by Blogger.

Wednesday, February 5, 2014

January 2014 Current Affairs PDF Download (Last Week)

Latest Current Affairs from Last Week of January 2014 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!


January 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS SO III| SSC CGL 2014| UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Download as PDF- Click Here
Q1. Who won the Australian Open men’s singles title on 26 January 2014 by defeating Rafael Nadal 6-3, 6-2, 3-6, 6-3 in Melbourne?
Ans. Stanislas Wawrinka
Note: This is the maiden Grand Slam crown of eighth seeded, Wawrinka. This is the first victory of Wawrinka over Nadal in 13 career meetings. Li Na of China won the women’s singles title by defeating Dominika Cibulkova 7-6 (3), 6-0 on 25 January 2014.

Q2. India’s first monorail service was inaugurated at which city on 1 February 2014?
Ans. Mumbai
Note: It was inaugurated by Maharashtra Chief Minister Prithviraj Chavan. The First phase of Mumbai Monorail is comprised of 8.9 km long Wadala-Chembur section. The Project is implemented by Mumbai Metropolitan Region Development Authority with an association of Larsen and Toubro and a Malaysian infrastructure firm Scomi Engineering.

Q3. Union Government raised the quota of subsidised LPG cylinders to 12 cylinders per household from existing ....... cylinders in a year on 30 January 2014?
Ans. 9
Note: The hike will be effective from April 2014. Union government had also decided to put on hold linking the Aadhaar platform to the Direct Benefit Transfer of LPG (DBTL) scheme.

Q4. Who has resigned as the Chief Minister of Uttrakhand on 31 January 2014?
Ans. Vijay Bahuguna
Note: The resignation follows a meeting of senior party leaders of the party in Delhi on 29 January 2014 that was headed by Congress President, Sonia Gandhi.

Q5. Who have been conferred the Padma Vibhushan by Union Government on the eve of Republic Day 2014?
Ans. Dr. Raghunath A. Mashelkar (Science and Engineering) & Shri B.K.S. Iyengar(Yoga Guru)
Read complete list: Click Here

Q6. Who won the Syed Modi International India Grand Prix title 2014 on 26 January 2014?
Ans. Saina Nehwal
Note: Sania beat P V Sindhu 21-14, 21-17 in the final held at Lucknow in Uttar Pradesh.

Q7. Which team won the 35th Football Federation Cup on 25 January 2014 in the final held at Jawaharlal Nehru Stadium in Cochin?
Ans. Churchill Brothers. Churchill Brothers beat Sporting Clube de Goa 3-1 to lift their maiden Federation Cup.

Q8. Name the managing director of Tata Motors who died on 26 January 2014 after falling from a hotel building in Bangkok?
Ans. Karl Slym

Q9. 59th Idea Filmfare Awards were given away on 24 January 2014. Which film won the best film for 2013?
Ans. Bhaag Milkha Bhaag
Note: Best Actor was given to Farhaan Akhtar for his performance in Bhaag Milkha Bhaag. Deepika Padukone on the other hand was adjudged as the Best Actress for Ramleela.

Q10. Which bank has launched its channel on Youtube on 24 January 2014?
Ans. State Bank of India

Q11. Who on 25 January 2014 became the first captain to be involved in four tied One Day International matches?
Ans. MS Dhoni
Note: This was after third match of India-New Zealand ODI series tied.

Q12. Reserve Bank of India (RBI) raised the Repo rate under Liquidity Adjustment Facility (LAF) by ...... basis points to 8 percent on its third quarter monetary policy review recently?
Ans. 25

Q13. Which country became the first country in South Asia to ban the testing of cosmetics and its ingredients on animals on 27 January 2014?
Ans. India

Q14. First cantilever bridge of India, Pamban Railway Bridge, completed its ......... years on 27 Jan 2014?
Ans. 100
Note:  On the occasion former President of India A. P. J Abdul Kalam inaugurated the centenary celebrations of the Pamban Bridge.

Q15. Who was conferred with the 2014 Ramanujan Mathematics Award in Rajkot on 27 January 2014?
Ans. Anand Kumar
Note: He is a mathematician and founder of Super30 classes. Ramanujan Mathematics Award is an annual award that is given to a person who has at least three papers published in international journals and is involved in teaching mathematics.

Q16. Who became the first woman to be appointed in an International Cricket Council (ICC) umpires panel on 30 January 2014?
Ans. Kathy Cross of New Zealand

Q17. Which state on on 1 February 2014 scrapped its approval for the foreign direct investment in multi-brand retailing following Delhi?
Ans. Rajasthan
Note: The approval was given earlier by the previous Congress state government led by former Chief Minister, Ashok Gehlot.

Q18. India overtook which country to become the third largest crude oil importer in the World as per the data released by Reuters on 30 January 2014?
Ans. Japan

Q19. Which NIT developed a commercially viable technology for efficiently rendering common polymer, low-density polyethylene (LDPE) into a liquid fuel recently?
Ans. National Institute of Technology, Odisha

Q20. Which country recently announced Indian rupee as a legal tender on 29 January 2014?
Ans. Zimbabwe

Q21. Name the indigenous High Performance Computing System inaugurated at Advanced Numerical Research and Analysis Group (ANURAG) in Hyderabad on 25 January 2014?
Ans. Dhruva-3

Q22. Union Government of India on the eve of the 65th Republic Day function announced the Padma Awards 2014. A total of how many persons conferred the Padma Awards?
Ans. 127
Q23. Civil Aviation Ministry decided to remove restrictions on flights of Airbus A-380 to India on 27 January 2014. This large aircraft is now allowed to operate in how many airports equipped to handle them?
Ans. Four
Note: They are Delhi, Mumbai, Hyderabad and Bangalore.

Q24. India ranked .......th in global Environment Performance Index released on 25 January 2014?
Ans. 155

Q25. Name the pioneer of Swiss watch, a watch brand of his name, who died at the age of 87 on 27 January 2014?
Ans. Raymond Weil

Q26. The British start-up DeepMind Technologies – an artificial intelligence company was on 27 January 2014 purchased by?
Ans. Google

Q27. New Zealand on 31 January 2014 won the five ODI Series of 5 matches against India by which margin?
Ans. 4-0
Note: India has lost 04 games and tied one but could not manage to win a single game.

Q28. Who has been nominated as the Director of National Security Agency(NSA) by the US president Barack Obama on  30 January 2014?
Ans. Michael Rogers

Q29. Union Government decided to amend the rules governing IAS, IPS and Indian Forest Service (IFoS) officers to assure them at least .......... years in a given posting on 30 January 2014?
Ans. Two

Q30. Whose score of 203.8 in 10 m Air Pistol set at the Munich World Cup in November 2013 was recognized as World record on 30 January 2014?
Ans. Heena Sandhu
Note: The declaration of the International Shooting Sports Federation (ISSF) came following the adoption of new format. Heena, thus, became the first Indian woman ever to hold the world record in Shooting World Cup.

Q31. Who took charge as the Chairman and Managing Director (CMD) of Shipping Corporation of India on 28 January 2014?
Ans. Arun Kumar Gupta

Q32. Who has been appointed as MD&CEO of non telecom businesses of Bharti Enterprises?
Ans. Manoj Kohli

Q33. Name the Ukraine's Prime Minister who resigned on 28 January 2014 in order to facilitate peaceful settlement of the political crisis?
Ans. Mykola Azarov

Q34. Recording Academy announced the 56th Annual Grammy Awards at Staples Center in Los Angeles, California on 26 January 2014.Which album won the Album of the year award?
Ans. Random Access Memories

Q35. Economic growth for 2012-13 lowered to ....... percent from 5 percent estimated earlier by Union Government of India on 31 January 2014?
Ans. 4.5

Q36. Union Cabinet on 30 January 2014 gave its approval for making amendments in the Central List of Other Backward Classes (OBCs) in ....... states and three Union Territories?
Ans. 13

Q37. Which company unveiled a 150cc hybrid diesel concept motorcycle RNT on 29 January 2014?
Ans. Hero MotoCorp

Q38. Who has been appointed as the CEO and Managing Director of Tata Global Beverages Limited (TGBL) on 29 January 2014?
Ans. Ajoy Misra

Q39. Who has been designed as MD& CEO of India and South Asia including Srilanka and Bangladesh announced by the Bharti Enterprises recently?
Ans. Gopal Vittal

Q40. World’s first 3D-printer Objet500 Connex3 was launched on 28 January 2014. It was manufactured by which company?
Ans. Stratasys
Note: It was a USA based company.

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

5 comments:

  1. Hi.....

    Download link is not there in the page.

    ReplyDelete
  2. Hi.....

    Download link is not there in the page.

    ReplyDelete
  3. why arent u guys posting for feb..

    ReplyDelete
  4. just when i started liking this site..it has stopped posting stuff..no weekly pdf for feb..

    ReplyDelete
  5. pls provide feb 2014 second week and first week current affairs

    ReplyDelete

 

Popular Posts

Join Me On Facebook