Powered by Blogger.

Saturday, February 22, 2014

Current Affairs February 2014 PDF Download (Third Week Questions)

Latest Current Affairs- February 2014 Third Week
 Febraury 2014 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS | SSC CGL 2014| UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Third Week of February 2014 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF- Click Here
Q1. Social media giant Facebook Inc acquired which social messaging app company for 19 billion dollars in a cash and stock deal on 19 February 2014?
Ans. WhatsApp
Note: Under this agreement WhatsApp co-founder and CEO Jan Koum will join Facebook Board of Directors. WhatsApp Messenger is a cross-platform mobile messaging app which allows you to exchange messages without having to pay for SMS.

Q2. Name the Chief Minister of Andhra Pradesh who has resigned on 19 February 2014 in protest to the decision to bifurcate the State?
Ans. Kiran Kumar Reddy
Note: The Telangana Bill, splitting Andhra Pradesh and forming Telangana as 29th State was passed by the Lok Sabha on 18 February 2014 with Congress and BJP coming together on the issue.

Q3. Which state won the National Tourism Award 2012-13 on 18 February 2014?
Ans. Sikkim
Note: Union Ministry of Tourism declared Sikkim as the best State in the implementation of rural tourism projects.

Q4. The 67th British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) Awards were given in London on 16 February 2014.
Best Film: Best Film
Best Director: Alfonso Cuar’on (Gravity)
Best Actor: Chiwetel Ejofor (12 years a Slave)
Best Actress: Cate Blanchett (Blue Jasmine)

Q5. Interim Budget 2014-15 was presented in the Lok Sabha by Union Finance Minister, P Chidambaram on 17 February 2014. This was the ....th budget by Chidambaram as Finance Minister?
Ans. Ninth
Note: This was the 83rd budget of the Union Government.

Q6. Indian flag was unfurled on 16 February 2014 at the Winter Olympics Village. Which city is hosting Winter Olympics 2014?
Ans. Sochi, Russia

Q7. Which country's Parliament on 19 February 2014 passed a law that made it mandatory to put graphic warning on cigarette packs?
Ans. Sri Lanka
Note: Regulation says that pictorial warnings should be printed on the surface of both front and back portions of every cigarette packet, package or carton containing cigarettes covering 80 percent of the pack, package or cartoon.

Q8. Name the scheme, in the second week of February 2014, launched by IRCTC to make payment process fast and to reduce transaction failures due to bank payment related problems?
Ans. E-Wallet Scheme
Note: Under the scheme, user can deposit money in advance with IRCTC and the money can be used as payment option along with other payment options available on IRCTC website for the payment at the time of booking tickets.

Q9. Which language was given the Classical language status by Union Government on 20 February 2014?
Ans. Odia
Note: It is the official language of Odisha. Classical language will give impetus to scholarships in the language. Odia is the first language from the Indo-Aryan linguistic group to be billed in the list of classical language. Odia is the sixth language to be become the classical language of the country after Tamil (2004), Sanskrit(2005), Telugu(2008), Kannada(2008) and Malayalam(2013).

Q10. Telengana bill dividing Andhra Pradesh was passed in the Lok Sabha on 18 February 2014. What is the name of the bill  that aims to create the 29th State of  India?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Ans. Andhra Pradesh Re-organisation Bill 2014

Q11. World famous Khajuraho Dance Festival began at Khajuraho on 20 February 2014. Khajuraho is in which state?
Ans. Madhya Pradesh
Note: The aim of the Khajuraho Dance Festival is to promote cultural heritage and traditional dances of India. The Dance festival is organized by the Kala Parishad under the Madhya Pradesh government.

Q12. India’s first Minority Cyber Village was inaugurated by the Minister for Minority Affairs K Rehman Khan on 19 February 2014 in Chandoli in Alwar district of which stae?
Ans. Rajasthan
Note: Chandoli has been selected as the first village for the pilot project as it holds more than 80 percent of minority population and also because the minorities of the Mewat region is still backward in education.

Q13. Supreme Court of India on 18 February 2014 commuted the death sentence of three convicts in assassination case of which former Prime Minister to life imprisonment?
Ans. Rajiv Gandhi
Note: Decision was made by the apex court following the delay of 11 years in deciding their mercy plea by the central government.

Q14. Name the largest telecom operator of India which signed a strategic agreement with Loop Mobile on 18 February 2014 to acquire the mobile network and 3 million subscribers of Loop Mobile in Mumbai circle?
Ans. Bharti Airtel

Q15. Central Zoo Authority on 18 February 2014 selected the Indira Gandhi Zoological Park (IGZP) for creation of a conservation breeding centre for the endangered wild dog – Dhole. It is situated in which state?
Ans. Andhra Pradesh

Q16. Which Indian players were nominated amongst the nominees for the ESPNcricinfo@20 Cricketer of the Generation award on 17 February 2014?
Ans. Sachin Tendulkar and Virendra Sehwag
Note: Other nominees are Shane Warne ,  Braine Lara, Muttiah Muralitharan and Jacques Kallis

Q17. New Zealand on 18 February 2014 won the two matches Test Series against India at which margin?
Ans. 1-0
Note: Brendon McCullum in the second test match created a history by becoming first Kiwi player to score triple hundred.

Q18. Name the Marathi film which on 17 February 2014 won the Crystal Bear (Glasernen Bar) for the best film award by the Children’s jury in Generation Kplus section at the 64th Berlin International Film Festival?
Ans. Killa

Q19. Who was appointed as Pakistan’s high commissioner to India on 17 February 2014?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Ans. Abdul Basit
Note: He will replace Salman Bashir. Salman Bashir relinquishes charge of office on 28 February 2014.

Q20. Which train will become the first train in India to be attached with a Braille-embedded AC coach for visually-challenged passengers by the end of February 2014?
Ans. Purushottam Express
Note: Purushottam Express is a superfast train running between Delhi and Puri.

Q21. Union Cabinet on 20 February 2014 approved the setting up of an Equal Opportunities Commission (EOC). The proposal for EOC was made by the Union Ministry of Minority Affairs on the recommendations of which committee which looked into Social, Economic and Educational Status of Muslim Community in India?
Ans. Justice Sachar Committee
Note: EOC is a three-member body and will be headed by a retired judge of the High Court. 

Q22. Apart from Saina Nehwal, which other Indian women Badminton player was ranked within Top 10 in the latest Badminton World Federation (BWF) women’s singles ranking released on 20 February 2014?
Ans. P V Sindhu
Note: She was ranked at 9th whereas Saina was ranked 7th.

Q23. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) approved a National Mission for a Green India on 20 February 2014. What is its aim?
Ans. To increase India’s diminishing forest cover.
Note: It will be called Green India Mission (GIM).

Q24. Name the Bill which provides protection of livelihoods rights, social security of street vendors which was passed by Rajya Sabha on 19 Feb 2014?
Ans. Street Vendors (Protection of Livelihood and Regulation of Street Vending) Bill 2014.

Q25. President of India on 17 February 2014 imposed President’s Rule in Delhi after accepting the resignation of?
Ans. Arvind Kejriwal

Q26. World Bridge Championship for Bermuda Bowl (men) and Venice Cup (women) will be hosted by which country for the first time in October 2015?
Ans. India
Note: This was announced by the World Bridge Federation (WBF) on 17 February 2014.

Q27. Who was presented the International Gandhi Award for the year 2013 by resident of India on 15 February 2014?
Ans. Dr. Vijaykumar Vinayak Dongre (VV Dongre) and Prof. Guocheng Zhang

Q28. Union Cabinet on 20 February 2014 decided setting up of Coal Regulatory Authority (CRA). Which Union Ministry is looking after the matters relating to coal, coal block allocation etc?
Ans. Union Coal Ministry

Q29. International Mother Language Day (Bhasha Divas) was observed across the world on which day of February?
Ans. 21 February
Note: International Mother Language Day was announced by UNESCO on 17 November 1999 and was formally recognised by the United Nations General Assembly in its resolution establishing 2008 as the International Year of Languages.

Q30. Which state government and United Nations Children’s Fund (UNICEF) launched a campaign on 20 February 2014 to educate people about safe drinking water and safe sanitation practices?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Ans. West Bengal

Q31. Name the indigenously developed surface-to-air missile successfully test-fired by India on 21 February 2014?
Ans. Akash

Q32. India and which country on 19 February 2014 signed three agreements in New Delhi?
Ans. Bahrain
Note: This was during the state visit of Hamad bin Isa Al Khalifa, King of Kingdom of Bahrain to India.

Q33. Which office location in India was ranked as the world’s eighth most expensive office location in a report released by the Cushman & Wakefield on 18 February 2014?
Ans. Connaught Place (CP) in Delhi

Q34. Name the former National Security Agency contractor, who was elected as the new Rector of the University of Glasgow on 18 February 2014?
Ans. Edward Snowden

Q35. Name the Chief Executive Officer (CEO) of Kingfisher Airlines who resigned on 17 February 2014?
Ans. Sanjay Aggarwal

Q36. Name the former Preston and England footballer who died at the age of 91 recently?
Ans. Tom Finney

Q37. Name the great TV comedian who died at the age of 91 on 14 February 2014?
Ans. Sid Caesar

Q38. Name the Carnatic music Vocalist who died due to chest congestion in Bangalore on 17 February 2014?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Ans. Rudra Krishna Srikantan

Q39. Name the Hindi writer and Jnanpith Award winner who passed away in Allahabad in Uttar Pradesh on 17 February 2014?
Ans.  Amar Kant

Q40. Name the the French Olympic champion who on 15 February 2014 broke 21-year-old world record of pole vault of Sergey Bubka with a leap of 6.16 meter at Donetsk in the Ukraine?
Ans. Renaud Lavillenie

Q41. Name the Foreign Minister of Kyrgyz Republic was on an official visit to India from 13 to 15 February 2014?
Ans. Erlan Abdyldaev

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

5 comments:

  1. what about the 1st two weeks of feb..

    ReplyDelete
  2. Pls upload the pdf of 1st and 2nd week of February asap.

    ReplyDelete
  3. It is a great initiative taken by you. Thank You....!! :)

    ReplyDelete

 

Popular Posts

Join Me On Facebook