728x90 AdSpace

Tuesday, January 28, 2014

Latest Current Affairs January 2014(4th Week) in PDF- useful for all competitive Examinations

Latest Current Affairs- January 2014 Fourth Week

January 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS SO III| SSC CGL 2014| UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Fourth Week of January 2014 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF-Click Here
Q1. Election Commission of India celebrated the 4th National Voters Day across the country on 25 January 2014. What was the theme for the day this year?
Ans. Ethical Voting
Note: National Voters Day is started from 25 January 2011.

Q2. Reserve Bank of India (RBI) has decided to withdraw all currency notes issued prior to which year from circulation on 21 January 2014 effective 31 March 2014?
Ans. 2005
Note: From 1 April 2014, Banks will provide exchange facility to the general public for exchanging the pre-2005 issued bank notes. The notes issued before 2005 do not have the year of printing on the reverse side.

Q3. Name the legendary Telugu actor who died at the age of 91 in Hyderabad on 22 January 2014?
Ans. Akkineni Nageswara Rao
Note: Nageswara Rao was the first generation actor who acted 240 movies as hero in Telugu and in Tamil movies as well. He received Padma Vibhushan, Padma shri,  Dada Saheb Phalke Award, the Raghupathi Venkaiah Award and the NTR National Award in recognition of his work in Telugu Industry.

Q4. Which internet giant has acquired Bengaluru based Impermium for 9 million dollar on 20 January 2014?
Ans. Google
Note: The acquisition will help Google improve its abuse monitoring efforts and make internet a safer place. Bengaluru based Impermium is a three year old startup. The startup focused on building security products for websites.

Q5. Who became the first woman to be appointed chief of National Police Academy also known as Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy, Hyderbad recently?
Ans. Aruna Bahuguna
Note: Aruna Bahuguna is the first woman to be appointed as the chief of the National Police Academy. She is the 28th chief of the academy and will be at its helm till February 2017.

Q6. Who won the DSC prize 2014 for South Asian literature for his book Chronicles of a Corpse Bearer on 18 January 2014?
Ans. Cyrus Mistry

Q7. Which community has been granted the minority status by Union Cabinet on 20 January 2014?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Jain
Note: This nod has enabled the community to avail the benefits in government schemes and programmes.

Q8. Reserve Bank of India on 20 January 2014 constituted an Expert Committee to Review Governance of Boards in India. The expert committee will be chaired by whom?
Ans. PJ Nayak
Note: He is the former Chairman and CEO of Axis Bank and includes other eight members namely S. Raman, Shubhalakshmi Panse, Pratip Kar, Joydeep Sengupta, Harsh Vardhan, Somasekhar Sundaresan, J. Sagar and Krishnamurthy Subramanian.

Q9. Global Retail giant Wal-Mart registered a new entity called ............ in India on 15 January 2014 to enter the lucrative multi-brand market in India?
Ans. Wal-Mart India Private Ltd

Q10. Who became the youngest person to trek to the South Pole on 18 January 2014 at the age of 16?
Ans. Lewis Clarke

Q11. Which country won the inaugural title of Hockey World League Final defeating New Zealand 7-2 in New Delhi on 19 January 2014?
Ans. Netherlands
NOte: Constantijin Jonker slammed a hat-trick for Netherlands in the final.

Q12. Which state in India is hosting the  third Lusofonia Games (Portuguese Commonwealth games) which started on 18 January 2014?
Ans. Goa
Note: It is for the first time the Lusifonia Games are being held in India. Lusofonia Games are multinational and multi-sport games in the World. These games are organized by ACOLOP (Association of the Portuguese Speaking Olympic Committees).

Q13. Name the spiritual head of the Dawoodi Bohra community who died of cardiac arrest in Mumbai on 17 January 2014?
Ans. Dr Syedna Mohammed Burhanuddin

Q14. Aviation Ministry on 24 Jan 2014 removed whom as chairman of the state-run Airports Authority of India (AAI)?
Ans. V.P.Agrawal
Note: Alok Sinha has given additional charge as AAI chairman. V.P. Agrawal took over as chairman on 1 January 2009 for a period of five years. His tenure was ended on 31 December 2013, but he was allowed to continue in the post.

Q15. Which state in India has won the United Nations World Tourism Organisation(UNWTO) Ulysses Award for Innovation in Public Policy and Governance related to tourism sector?
Ans. Department of Tourism, Government of Kerala

Q16. Australia has appointed whom as a specialist spin consultant on 23 January 2014 to support Darren Lehmann ahead of Australian campaign in World Twenty20 to be played in Bangladesh?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Shane Warne

Q17. Which University recently became the first public university to accept fees in digital currency, Bitcoin?
Ans. Cumbria University of UK
Note: Bitcoin is an online currency and payment system which enables the international transmission of funds. Though thousands of merchants worldwide accept this “cryptocurrency” – so called because it uses cryptography to guarantee its security – it has often been associated with illicit activity, most notably with the online illegal drug market called Silk Road.

Q18. National Girl Child Day observed on 24 January 2014 across India by the Government. The day is being observed every year on 24 January since whic year?
Ans. 2008
Note: This day is observed every year to raise awareness and consciousness of the society towards girl children.

Q19. Name the Russian martial art recognised by Olympic Council of Asia (OCA) to become part of the Asian Games?
Ans. Sambo
Note: 17th Asian Games in 2014 is scheduled to be conducted from 19 September to 4 October 2014 at Incheon, South Korea.

Q20. Name the Indian born Scientist and Professor (Emeritus) at Stanford University on 21 January 2014 was awarded with prestigious 2014 Marconi Society Prize?
Ans. Arogyaswami Joseph Paulraj

Q21. First Climate Change theatre was opened at Pushpa Gujral Science City in ........... on 16 January 2014?
Ans. Kapurthala, Punjab
Note: The theatre will educate people on climate change. This is the second theatre in the world to be opened after Canada.

Q22. Union Cabinet approved to set up which authority 20 January 2014 that will be an advisory body which will advise the Railway Ministry on fares?
Ans. Rail Tariff Authority
Note: RTA will comprise of a chairperson and four members at the apex level. At present railway fare and freight rates are set by the Railway Board in accordance with the Railway Act, 1989.

Q23. Name the nuclear-capable surface-to-surface  missile with a range of 4000 kilometers test-fired successfully by India on 20 January 2014?
Ans. Agni-IV
Note:  The missile was launched from the launch complex number 4 of Integrated Test Range (ITR) of Wheeler Island.

Q24. National Urban Health Mission was launched by the Union Health Minister Ghulam Nabi Azad at which city on 20 January 2014?
Ans. Bangalore
Note: National Urban Health Mission covers State Capital, District Headquarters and all cities, towns with population above 50000.

Q25. Who was crowned as the Miss South India 2014 at the Le Meridien in Coimbatore?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Abhishikta S Shetty
Note: She is from Karnataka. The first and second dice were also won by Aditi Shetty and Meghana Shetty of Karnataka as runners-up of the 11th Edition of Miss South India Pageant organised by Pegasus.

Q26. Which city  in Pakistan had the largest number of polio cases in the world in 2013 as  revealed by World Health Organisation (WHO) in a global analysis for polio cases on 17 January 2014?
Ans. Peshawar

Q27. National Legal Services Authority (NALSA) launched the 2648 village legal service clinics across the country on 24 January 2014. What is the aim of it?
Ans. To bring legal services to the doorsteps of the weakest section of the country.

Q28. Union Ministry of Petroleum & Natural Gas launched LPG Connection Portability Scheme across the country on 22 January 2014. Name the present Union Minister for Petroleum & Natural Gas?
Ans. M Veerappa Moily
Note: The scheme covers 480 districts in the country and all possible LPG markets which have multiple LPG distributors. Under the scheme an LPG consumer can switch to the distributor of his or her choice within a cluster of LPG distributors in the vicinity.

Q29. Union Finance Ministry on 23 January 2014 approved a proposal to provide minimum monthly pension of ............. rupees to workers of organised sector, under the Employees Pension Scheme 1995 (EPS-95)?
Ans. 1000

Q30. Which Indian place was named Destination Flyways by the United Nations World Tourism Organization (UNWTO) on 21 January 2014?
Ans. Chilika lagoon in Odisha

Q31. Which Tennis player launched the International Premier Tennis League (IPTL) in Melbourne, Australia on 21 January 2014?
Ans. Mahesh Bhupathi

Q32. Who was elected unanimously as the Speaker of Rajasthan Assembly on 22 January 2014?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Kailash Meghwal

Q33. Which state has passed the new Lokayaukata Bill on 21 January 2014 despite of protest from the opposition?
Ans. Uttarakhand

Q34. Who was elected as the interim president of the Central African Republic (CAR) on 20 January 2014?
Ans. Catherline Samba-Panza

Q35. Name the Deputy Governor of the Reserve Bank of India who retired on 20 January 2014?
Ans. Anand Sinha
Note: His retirement came following his superannuation and his portfolio has been allocated to other three Deputy Governors.

Q36. Gross Domestic Product (GDP) of China decelerated to ........ percent in 2013-14 in the data released by the National Bureau of Statistics of China on 20 January 2014?
Ans. 7.7

Q37. International Monetary Fund (IMF) released its World Economic Outlook report on 21 January 2014. The IMF projected the Indian economy’s growth at ...... percent for 2013-14?
Ans. 4.5

Q38. Name the former Deputy Chief Minister of Jharkhand who died on 22 January 2014 following a heart attack at Ghatsila in Singhbhum district?
Ans. Sudhir Mahato

Q39. Name the Advanced Light Helicopter of Geological Survey of India from the Hindustan Aeronautics Ltd (HAL), launched by Minister of Mines, Dinsha Patel, in Bangalore on 23 January 2014?
Ans. Garuda Vasudha
Note: Garuda Vasudha of GSI is equipped with Heliborne Geophysical Survey System (HGSS) comprised of four aerogeophysical sensors.

Q40. Name the Indian American Professor who was on 23 January 2014 appointed as the Dean of Havard College?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Rakesh Khurana

Q41. Name the CNN International anchor who was awarded 2013 UNWTO Award for Lifetime Achievement on 22 January 2014?
Ans. Richard Quest
Note: The award was given in recognition of his work as a business journalist reporting on the tourism industry.

Q42. Who has been declared as the President of Madagascar on 17 January 2014?
Ans. Hery Rajaonarimampianina
Latest Current Affairs January 2014(4th Week) in PDF- useful for all competitive Examinations Reviewed by Currentaffairs4examz on 28.1.14 Rating: 5 Latest Current Affairs- January 2014 Fourth Week http://www .CurrentAffairs 4examZ.com Prepa...

1 comment :

  1. great job . please render your valuable service forever . keep going. pdf downloading concept was awesome