728x90 AdSpace

Saturday, January 4, 2014

Latest Current Affairs- December 2013 Fourth Week (PDF Download)

Latest Current Affairs- December Fourth Week

Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more

Latest Current Affairs from Fourth Week of December 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF- Click Here
Q1. Arvind Kejriwal, the convener of the newly launched Aam Aadmi Party sworn in as the ......th Chief Minister of Delhi on 28 December 2013 at a function in Ramlila Maidan?
Ans. Seventh
Note: Lieutenant Governor Najeeb Jung administered the oath of office and secrecy to Kejriwal. Apart from Kejriwal, six other MLAs namely Manish Sisodia, Somnath Bharti, Saurabh Bhrdwaj, Rakhi Birla, Satyendra Kumar Jain and Girish Soni also took oath as Cabinet Ministers.

Q2. Which High Court on 26 December 2013 banned the junk food items in plastic packing and directed to implement the ban in the state from 26 January 2014?
Ans. Himachal Pradesh

Q3. Who was appointed as new head of NSG (National Security Guard) on 26 December 2013?
Ans. J.N.Chaudhary
Note: He will take his charge from incumbent Arvind Ranjan. He had also served in Intelligence Bureau. He is due to retire in May 2015.

Q4. Who was appointed the full time chief of the Central Industrial Security Force (CISF) on 26 December 2013?
Ans. Arvind Ranjan
Note:  Ranjan took over his charge from January. He will take his charge from incumbent Director General Rajiv.

Q5. Who won her sixth consecutive title at the 34th National Archery Championships at JRD Tata Stadium of PSPB, Jamshedpur on 25 December 2013?
Ans. Deepika Kumari
Note: Deepika by winning the sixth National title consecutively has set the record of winning the most individual titles at the national meet. Earlier it was Dola Banerjee who won five national titles.

Q6. Name the South African cricket all-rounder who will retire from test and first class cricket after the second Test against India in Durban as announced by him on 25 December 2013?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. Jacques Kallis

Q7. Who took an additional charge of the Environment and Forests Ministry after the exit of Jayanthi Natarajan on 24 December 2013?
Ans. M. Veerappa Moily

Q8. Name the inventor of the AK47 weapon who died at the age of 94 due to ill-health on 23 December 2013 in Izhevsk, Udmurtia province of Russian Republic?
Ans. Mikhail Kalashnikov

Q9. Who took the charge as the President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) on 21 December 2013?
Ans. Sidharth Birla
Note: He is the Chairman of Xpro India Limited. Sidharth Birla succeeded the HSBC India Country Head Naina Lal Kidwai.

Q10. Who has been appointed the new Governor of Manipur on 23 December 2013?
Ans. Vinod Kumar Duggal
Note: He was the former Home Secretary

Q11. Who won the men’s and women’s titles respectively at the 78th Senior National Badminton Championship in Siri Fort Sports Complex at New Delhi on 23 December 2013?
Ans. Kidambi Srikanth and PV Sindhu

Q12. Which international airport in India was awarded the Sword of Honour for safety management in London in the second week of December 2013?
Ans. Rajiv Gandhi International Airport (RGIA), Hyderabad

Q13. Which club defeated Raja Casablanca 2-0 in the finals of the third club World Cup 2013 and became the new world champions?
Ans. Bayern Munich

Q14. First human artificial heart implantation performed in which country on 18 December 2013?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. France

Q15. Name the person who developed a vaccine for the chicken pox virus who died at the age of 85 due to heart failure on 23 December 2013 in Osaka, Japan?
Ans. Dr. Michiaki Takahashi
Note: Takahashi developed the vaccine for the chicken pox in 1972.

Q16. Who became the fourth Indian bowler to claim 300 wickets in Test Cricket by claiming wicket of Jacques Kallis on 22 December 2013?
Ans. Zaheer Khan
Note: Other Indian bowlers to claim more than 300 wickets are Kapil Dev (434 wickets), Anil Kumble (619 wickets) and Harbhajan Singh (413 wickets).

Q17. Name the safety application that enables friends and family of Windows phone users to track them in real time introduced by Microsoft India on 26 December 2013 in Hyderabad?
Ans. Guardian

Q18. Name the Veteran Bollywood actor who died on 28 December 2013 due to heart attack in Dubai?
Ans. Farooq Sheikh
Note: He was best known for roles in films like Garam Hawa (1973), Shatranj Ke Khiladi (1977), Noorie (1979), Chashme Baddoor (1981), Umrao Jaan (1981), Bazaar (1982) and Kissi Se Na Kehna (1983). He won 2010 National Film Award for best supporting actor in Lahore (a sports film).

Q19. Union Cabinet on 26 December 2013 approved the pension proposal for 43000 employees of which organization, who joined the public sector company from the Department of Telecom (DoT)?
Ans. MTNL (Mahanagar Telephone Nigam Ltd)

Q20. Union Cabinet on 26 December 2013 approved the constitutional status to a proposed which commission for appointment and transfer of judges to the higher judiciary?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. Judicial Appointments Commission (JAC)

Q21. Ministry of civil aviation on 26 December 2013 appointed whom as new Civil Aviation Secretary?
Ans. Ashok Lavasa
Note: He would take his new post on 1 January 2014.He will take charge from incumbent K.N.Srivastava.

Q22. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 26 December 2013 approved the proposal of which bank to increase its foreign investment from 49 percent to 62 percent?
Ans. Axis Bank

Q23. Government of India in a major step to allow more autonomy to CBI placed the agency’s which wing under the command of the CBI Director, making his word final in investigations on 25 December 2013?
Ans. Legal Wing

Q24. Name the saving bonds launched by Reserve Bank of India (RBI) on 23 December 2013?
Ans. Inflation Indexed Saving Bonds

Q25. Government of India puts a way ahead to launch  Cash subsidy on ......... after the successful implementation of cash subsidy on LPG  for BPL (below poverty line) families?
Ans. Kerosene

Q26. Which bowler was declared on the No. 1 position in the latest ICC Test rankings in bowling released on 24 December 2013?
Ans. Vernon Philander of South Africa

Q27. Which day was observed across India on 24 December 2013 with the objective of providing better protection of consumer’s interest?
Ans. National Consumers Right Day

Q28. Who became the Indian Ambassador of US recently?
Ans. Subrahmanyam Jaishankar
Note: He is the successor of Nirupama Rao and his position in Beijing will be taken by Ashok k. kantha.  

Q29. Name the nuclear capable ballistic missile which was successfully test-fired by India on 23 December 2013?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. Agni-III

Q30. Name the England spinner who announced his retirement from international and first-class cricket midway through the Ashes Series on 22 December 2013?
Ans. Graeme Swann

Q31. Which day was observed across the country on 23 December 2013 to celebrate the birthday of Chaudhary Charan Singh?
Ans. Kisan Diwas
Note: Chaudhary Charan Singh (23 Dec 1902 - 29 May 1987) was the fifth Prime Minister of India. He served as the Prime Minister from 28 July 1979 to 14 January 1980. Chaudhary Charan Singh holds the record of being the only Prime Minister of India who did not face the Parliamentary floor for a single day after assuming the office.

Q32. Who became the youngest person to reach the summit of Aconcagua, the highest mountain of America on 27 December 2013?
Ans. Tyler Armstrong
Note: The nine year old boy of United States climbed the mountain in the Argentine Andes with his father and Tibetan Sherpa, Lhawang Dhondup.

Q33. Which country on 28 December 2013 adopted a resolution that eases the one child policy of the country?
Ans. China
Note: The resolution was passed by the standing committee of the National People’s Congress (NPC). The resolution has allowed the couples of China to have two children if either parents is an only child.

Q34. Union Government on 24 December 2013 launched which project to make people e-literate?
Ans. e-inclusion

Q35. High Court asked Telugu actors Mohan Babu and actor Brahmanandam to return the Padma Awards as the recipients carried the Padma Shri as prefix in the title cards of the movie Denikina Ready violating which article of the Indian constitution?
Ans. Article 18(1)
Note: According to the article 18(1) of the constitution the award does not carry any monetary grant and the award cannot be used as a prefix or suffix to the recipient’s name.

Q36. Beverages and snacks major PepsiCo India planned to invest over 1200 crore rupees to build a new beverage manufacturing facility in Sri City of which state recently?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. Andhra Pradesh

Q37. Name the veteran journalist and first editor of The Statesman who died on 22 December 2013 at the age of 92?
Ans. Pran Chopra

Q38. Name the renowned Kannada poet who died on 23 December 2013 in Bangalore?
Ans. Rashtrakavi G. S. Shivarudrappa

Q39. To combat Obesity and Diabetes, which country opened world’s first standing classroom?
Ans. Australia

Q40. Egypt’s ruling Government declared which group a terrorist group on 25 December 2013?
Ans. Muslim Brotherhood
Note: The decision came after government officials blamed the Brotherhood for a suicide bombing at a police headquarters in north of Cairo that killed 16 people. Founded in Egypt by Hassan al-Banna in March 1928, the group spread to other Muslim countries but has its largest, or one of its largest, organizations in Egypt.

Q41. Group of Islamic Scholars in Kashmir issued a fatwa on 26 December 2013 that women, whose husbands are missing for the past ...... years, can remarry?
Ans. Four

Q42. Centre for Economic and Business Research (CERB) study released in December 2013 has predicted that which country will overtake Germany as Europe’s largest economy by 2030?
Ans. UK
Other Important Articles in our blog!!!!!!
For complete Current Affairs of 2013 visit the below link

Daily Quiz>> http://www.currentaffairs4examz.com/search/label/Daily%20Quiz

Latest Current Affairs- December 2013 Fourth Week (PDF Download) Reviewed by Currentaffairs4examz on 4.1.14 Rating: 5 Latest Current Affairs- December Fourth Week Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job ...


  1. sir please upload some interview expriences & full current affairs of december as soon as possible

  2. Dear, sir
    kindly, upload dec. 3rd week current affairs.
    I shall be highly obliged to you...