728x90 AdSpace

Sunday, January 19, 2014

January 2014 Current Affairs (Second Week) PDF Download

Latest Current Affairs- January 2014 SECOND Week


January 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS SO III| SSC CGL 2014| UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Second Week of January 2014 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF-Click Here

Q1. Who won the FIFA Ballon d’Or award for 2013 beating Barcelona's Messi and France winger Franck Ribery on 13 January 2014?
Ans. Cristiano Ronaldo
Note: It is the second time he has picked up for the award. From its inception in 1956 until 2010, the Ballon d'Or was awarded to the best player in Europe and the FIFA World Player of the Year award was only inaugurated in 1991, before ending in 2009 when it was assimilated into the Ballon d'Or.

Q2. India completed three years without reporting any case of polio on 13 January 2014. It is only the second time in the history that a disease is being eliminated in India through immunisation after which disease?
Ans. Small Pox
Note: It was eliminated way back in 1980. Officially the World Health Organisation (WHO) will certify India as polio-free on 11 February 2014. The WHO on 24 February 2012 removed India from the list of countries with active endemic wild polio transmission.

Q3. Sheikh Hasina was on 12 January 2014, sworn-in as the Prime Minister of Bangladesh for the third time along with her 48 cabinet members. In which year she first became PM of her country?
Ans. 1996
Note: Her Awami League has secured absolute majority in the 10th Parliament general election held in January 2014 by defeating opposition party, Jatiya party.

Q4. Who has topped International Poll titled the World’s most admired people conducted by YouGov which was released on 11 January 2014?
Ans. Bill Gates
Note: YouGov is an international, full service market research agency.

Q5. Name the Israel’s former Prime Minister who died on 11 January 2014?
Ans. Ariel Sharon
Note: He was the former general of Israeli Army & had been in coma since 4 January 2006. He served as the 11th Prime Minister of Israel.

Q6. 71st Golden Globe Awards were announced at Los Angeles on 11 January 2014. Name the Best Picture, Best Actor and actress?
Ans.
Best Motion Picture, Drama: 12 Years a slave 
Best Actor in a Motion Picture, Drama: Mathew Mc Conaughey for Dollas Buyers Club
Best Actress in a Motion Picture: Cate Blanchett for Blue Jasmine

Q7. Which railway station’s platform number one has entered into the Limca Book of Records as longest rail platform in the world in the certificate given by the Limca Book of Records which was unveiled on 10 January 2014?
Ans. Gorakhpur railway station, Uttar Pradesh

Q8. World Hindi Day was celebrated by the Ministry of External Affairs on 10 January 2014 by organizing a function at the Foreign Service Institute at Ber Sarai in New Delhi. Since which year 10 January is celebrated as World Hindi Day?
Ans. 2006

Q9. Name India’s first gun for women which was launched on 9 January 2014?
Ans. Nirbheek
Note: It is a 0.32 bore light weight revolver which has been developed to give more power to women to defend themselves. Gun has been manufactured by the Indian Ordnance Factory, Kanpur. It is a tribute to the gang rape victim of December 2012, Nirbhaya.

Q10. Election Commission on 9 January 2014 decided to call off the tie with which internet giant for registering the new voters through online and to guide regarding the voting procedures due to concerns raised over privacy, data security and its commercial use by the Indian security agencies?
Ans. Google

Q11. Name the Programme for young persons of Overseas Indians introduced by Government of India at Pravasi Bharatiya Divas (PBD) on 8 January 2014?
Ans. Know India Programme
Note: The Programme is to provide an exposure to the country of their origin so that they can understand it better and more intimately.

Q12. Which of the following company has on 7 January 2014 become the first acquisition of Facebook in India?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Little Eye Labs

Q13. India defeated which country to win 2014 Under-19 Asia Cup in the final match played at Sharjah cricket Stadium in Abu Dhabi on 4 January 2014?
Ans. Pakistan

Q14. Which state government launched a toll free helpline number 1100 to curb corruption in its departments on 7 January 2014?
Ans. Chhattisgarh

Q15. Name nation’s first comprehensive adolescent health programme launched by Government of India on 7 January 2014?
Ans. Rashtriya Kishor Swasthya Karyakram (RKSK)

Q16. India successfully test-fired its indigenously developed nuclear capable surface to surface Prithvi II missile with a strike range of .......... from a test range at Chandipur near Balasore on 6 January 2014?
Ans. 350 km

Q17. US Senate on 6 January 2014 confirmed the name of .............. as the first woman to lead the US Federal Reserve?
Ans. Janet Yellen

Q18. Who has been appointed as President of National Association of Software and Service Companies (NASSCOM) on 4 January 2014?
Ans. R. Chandrashekhar
Note: R. Chandrasekhar succeeded Som Mittal whose tenure with the NASSCOM ended on 3 January 2014. He was at the helm of NASSCOM for six long years.

Q19. Name the Telugu film actor who has allegedly committed suicide at his house on 6 January 2014?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Uday Kiran
Note: He was one of the youngest winners of the filmfare best actor award.

Q20. Name the young shuttler from Madhya Pradesh who on 6 January 2014 became the first male junior badminton player from India to be ranked top in the world?
Ans. Aditya Joshi

Q21. Indian Space Research Organisation (ISRO) on 5 January 2014 launched its heavy-duty rocket GSLV-D5 for placing which communication satellite into the orbit?
Ans. GSAT-14
Note: It was powered by an indigenously developed cryogenic engine.

Q22. Name the two indigenous Glucose Monitoring Devices launched by Union Ministry of Health and Family Welfare on 13 January 2014?
Ans. Suchek and QuickcheQ
Note: Suchek is designed and developed by Nanobios Lab, Indian Institute of Technology, Mumbai. QuickcheQ is designed and developed by the Birla Institute of Technology, Hyderabad with funding from the Indian Council of Medical Research(ICMR).

Q23. President of India Pranab Mukherjee inaugurated Andaman and Nicobar Tribal Research and Training Institute at which place on 12 January 2014?
Ans. Port Blair
Note: The institute will also conduct a detailed study to ensure the welfare and protection of vulnerable tribal groups, particularly Jarawas, Sentenalese, Onges and Shompens effectively.

Q24. Which state has bagged the Oil and Gas Conservation Award for the best performance among the big States, given by the Petroleum Conservation Research Association (PCRA) under the Ministry of Petroleum and Natural Gas?
Ans. Andhra Pradesh

Q25. The GDP growth rate of Indian economy for 2011-12 will be revised from 6.2 to about ........... percent?
Ans. 7
Note: This was done to correct a miscalculation due to faulty data produced earlier.

Q26. Union Cabinet approved the introduction of the National Youth Policy, 2014 (NYP, 2014) on 9 January 2014. It will replace which other policy currently in force?
Ans. National Youth Policy, 2003

Q27. Vishwanath Ramachandra, a former Ranji Trophy Cricketer of which team died on 8 January 2014?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Mumbai

Q28. Which entity secured both the Women's and Men's titles at the 75th Senior National Table Tennis Championship held at Patna which concluded on 11 January 2014?
Ans. Petroleum Sports Promotion Board (PSPB)

Q29. Minister of Social Justice and Empowerment on 7 January 2014 gave away the Dr. Ambedkar National Merit Awards to meritorious students belonging to Scheduled Castes and Scheduled Tribes. Who is the present Social Justice and Empowerment minister?
Ans. Kumari Selja

Q30. Reserve Bank of India on 8 January 2014 allowed NBFCs to lend up to 75 percent of the value of gold. Expand NBFC?
Ans. Non-Banking Financial Companies (NBFCs)

Q31. Which High Court ruled that the Comptroller and Auditor General (CAG) can audit the books of accounts of private sector telecom companies on 6 January 2014?
Ans. Delhi High Court

Q32. Reserve Bank of India (RBI) selected CCIL for issuing globally compatible legal entity identifiers (LEIs) on 6 January 2014. Expand CCIL?
Ans. Clearing Corporation of India Ltd

Q33. Bajaj Allianz General Insurance launched an all women branch in which place on 4 January 2014?
Ans. Pune

Q34. The former Supreme Court Judge, Justice A K Ganguly on 6 January 2014 resigned as the Chairman of Human Rights Commission of which state?
Ans. West Bengal

Q35. Which Indian on 6 January 2014 won the Open du Gard squash title, the PSA Challenger 5 event?
Ans. Mahesh Mangaokar

Q36. Who won the Brisbane International title in Queensland, Australia on 4 January 2014?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Serena Williams

Q37. President of India, Pranab Mukherjee presented the Sunil Gangopadhyay Memorial Award of 2012 and 2013 on 11 January 2014 to two eminentpoets, namely Nirendranath Chakraborty and Sankha Ghosh, respectively. Sunil Gangopadhyay Memorial Award is given for excellence in poetry in which language?
Ans. Bengali

Q38. Name the Director of Indian Oil Corporation (IOC) who was awarded the Best CFO Award on 12 January 2014?
Ans. P.K.Goyal
Note: The award was conferred by the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI). Best CFO Awards recognises chartered accountants who have demonstrated excellence and have created value for their company’s stakeholders.

Q39. Which state government on 13 January 2014 withdrew the Foreign Domestic Investment (FDI) in Multibrand Retail and thus became first state to take this step?
Ans. Delhi

Q40. Who won the gold medal at the third Nations Cup International Boxing Tournament held in Novi Sad, Serbia on 12 January 2014?
Ans. Nikhat Zareen

Q41. Prime Minister Manmohan Singh laid the foundation of 2,800 Megawatt nuclear power plant in Fatehabad district of Haryana on 13 January 2014. What was the project named?
Ans. Anu Vidyut Pariyojna

Q42. Which country urged India to open a branch of Indian Institutes of Technology in capital of thet country on 8 January 2014?
Ans. Malaysia

Q43. Who has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of private insurer Future Generali India Life Insurance on 7 January 2014?
Ans. Munish Sharda

Q44. Which country decided to be one of the partners in the proposed National Investment and Manufacturing Zones (NIMZ) in Andhra Pradesh on 6 January 2014?
Ans. China

Q45. Seventh Global Insurance Summit was held at which place on 8 January 2014?
Ans. Hyderabad in Andhra Pradesh
Note: The summit was organised by National Council on Insurance of Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM).

Q46. Which state government launched a helpline number 011-27357169 on 8 January 2014, to catch bribe seekers?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Delhi

Q47. Uninor appointed whom as the new chief executive officer (CEO) on 8 January 2014?
Ans. Morten Karlsen Sorby

Q48. Who have won their maiden men’s and women’s singles championship at the 75th Senior National Table Tennis Championships held on 12 January 2014?
Ans. Sanil Shetty and Ankita Das

Q49. Which team won the men’s title of the IMG-Reliance 28th Federation Cup National Basketball Championship concluded on 9 January 2014?
Ans. ONGC

Q50. Name the Prime Minister of Tunisia who resigned from his office on 9 January 2014?
Ans. Ali Larayedh

Q51. Co- Founder of Twitter, Biz Stone unveiled a new mobile service called ............ on 8 January 2014?
Ans.  Jelly

Q52. India and which country on 13 January 2014 signed a Letter of Intent (LOI) for co-operation in Iron and Steel Sector?
Ans. Canada

Q53. Who retained the Volvo Golf Champions title at the Durban Country Club held on 12 January 2014?
Ans. South Africa’s Louis Oosthuizen





January 2014 Current Affairs (Second Week) PDF Download Reviewed by Currentaffairs4examz on 19.1.14 Rating: 5 Latest Current Affairs- January 2014 SECOND Week Prepared by: http://www.currentaffairs4examz.c...

2 comments :

  1. upload for 3rd week asap

    ReplyDelete
  2. sir please update complete for january february

    ReplyDelete