728x90 AdSpace

Sunday, January 5, 2014

Current Affairs January 2014 First Week: PDF Download

Latest Current Affairs- January 2014 First Week

Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more

January 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS Exams| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from First Week of January 2014 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF- Click Here
Q1. Which New Zealand player has scored the fastest century in One Day International history at Queenstown Events Centre ground against West Indies on 1 January 2014 shattering the previous record held by Pakistan's Shahid Afridi?
Ans. Corey Anderson
Note: He has scored century in just 36 balls. Shahid Afridi earlier held the record hitting 100 in 37 balls against Sri Lanka in 1996 in Nairobi.

Q2. Who took over as the 24th chief of the Indian Air Force, succeeding Air Chief Marshal N A K Browne on 31 Dec 2013?
Ans. Arup Raha

Q3. Which Union Minister was named as the Person of the Year by the animal rights body PETA – India for taking steps to advance animal protection?
Ans. Sashi Tharoor
Note: He is the Union Minister of State for Human Resource Development

Q4. Prime Minister Manmohan Singh on 4 January 2014 laid foundation stone for world's largest corporate learning and development centre by Tata Consultancy Services (TCS). Where it will be constructed?
Ans. Thiruvananthapuram, Kerala

Q5. India and Maldives signed three Memorandum of Understanding (MoUs) on 2 January 2014. Name the President of that country who made his first visit to India recently after the election in Maldives and appreciated India’s equidistant approach during the Maldives presidential election?
Ans. Abdulla Yameen Abdul Gayoom

Q6. World Braille Day is absorbed across the world on 4 December. It was observed every year on 4 January to commemorate the birthday of which person?
Ans. Louis Braille
Note: Louis Braille, who was born in France in January 1809, is credited for inventing the Braille script. The script helps the visually impaired people to read as well as write.

Q7. Name India’s supercomputer which was rated 1st in India, 9th in the Asia Pacific Region and 44th in the world among the most power efficient computer systems as per the Green500 List?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. PARAM Yuva-II

Q8. Which country on 2 January 2014 became the 18th member of the Euro zone?
Ans. Latvia

Q9. Who was appointed as the Managing Director (Corporate Banking) of State Bank of India (SBI), the biggest lender of the country on 29 December 2013?
Ans. P Pradeep Kumar

Q10. Who has been elected as the Speaker of the Delhi Assembly on 3 January 2014?
Ans. MS Dhir of Aam Aadmi Party
Note: He was elected as the Speaker of the House after his party won the trust vote on 2 January 2014.

Q11. Which player was awarded the Order of Prince Henry, one of the Portugal’s highest honours, by the Portugal’s president office on 3 January 2014?
Ans. Cristiano Ronaldo

Q12. India on 3 January 2014 announced a new rule to vaccinate against polio to the travellers from which country be implemented from 14 February 2014?
Ans. Pakistan

Q13. The Road to Wimbledon event will be hosted outside the UK for the first ever time later this month. Which country will be hosting it?
Ans. India
Note: HSBC and All India Tennis Association (AITA) have teamed up in this regard. The first phase of the Road to Wimbledon event will be held in Delhi and Mumbai between 6 - 14 January 2014. The event will focus on boosting the development of junior tennis in the country.

Q14. Who has been voted as the most successful post-war British Prime Minister by lawmakers in a survey?
Ans. Iron lady Margaret Thatcher

Q15. Price of non-subsidized LPG was hiked on 1 January 2014 by ........ rupees per cylinder?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. 220 rupees

Q16. Who took over as the Chairman, Chiefs of Staff Committee (COSC) on 30 December 2013?
Ans. Army chief General Bikram Singh

Q17. Who has been chosen for prestigious journalism award instituted by a trust founded by Lokamanya Bal Gangadhar Tilak on 31 December 2013?
Ans. Mammen Mathew
Note: He is the Chief Editor and Managing Director of Malayala Manorma, a Malayam daily.

Q18. Who took oath and became the first female judge to be appointed at Pakistan’s national sharia court which hears cases under the Islamic legislation on 30 December 2013?
Ans. Ashraf Jehan

Q19. Name India’s Light Combat Aircraft (LCA) which set a new record on 27 December 2013 of flying 500 sorties in 2013?
Ans. Tejas

Q20. Who won the Female Athlete of the Year award announced by the Associated Press on 26 December 2013?
Ans. Serena Williams

Q21. Who took charge as the Consul General of India in Dubai and Northern Emirates in the UAE recently?
Ans. Anurag Bhushan

Q22. Ministry of Youth Affairs and Sports released the new criteria on 3 January 2014 for giving which sports award, after several controversies in giving award arised last year?
Ans. Arjuna Award

Q23. Who was appointed as Chairman and Managing Director of Bharat Electronics Limited (BEL) on 2 January 2014?
Ans. S.K. Sharma
Note: BEL is a public sector undertaking under the defence ministry and is a Navratna.

Q24. Name the software to predict weather developed by researchers from National Autonomous University of Mexico (UNAM) recently?
Ans.  Monitoring Climate Change (Moclic)

Q25. Pranab Mukherjee, the President of India on 1 January 2014 gave his assent to which bill which aims at regulating corruption in public domain?
Ans. Lokpal and Lokayuktas Bill, 2013

Q26. Who has been elected as the South American footballer of the year in the annual poll conducted by the Uruguayan daily El Pais on 30 December 2013?
Ans. Ronaldinho

Q27. Who has been appointed as the Special DG, Border Security Force (BSF) on 30 December 2013?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. Devendra Kumar Pathak
Note: Presently he was serving as the Special DG, Central Reserve Police Force (CRPF).

Q28. Which government recently announced to build a new sanctuary to save World’s rarest Javan rhinos?
Ans. Indonesia

Q29. Which state government on 30 December 2013 launched the first phase of providing free compact fluorescent light bulbs to over 14 lakh hut-dwellers in the state?
Ans. Tamil Nadu

Q30. Name the Chairman of Hindustan Motors Limited who resigned from the board on 29 December 2013?
Ans. Chandra Kant Birla

Q31. South Africa on 30 December 2013 clinched the two match series with India in Durban 1-0. Who was declared Man of the Series?
Ans. AB De Villers

Q32. Who were appointed as presidents of the Infosys Ltd Company on 3 January 2014?
Ans. B. G. Srinivas and U.B. Pravin Rao
Note: B. G. Srinivas will focus on global markets while U. B. Pravin Rao will focus on global delivery and service innovation.

Q33. Prime Minister of India, Manmohan Singh on 4 January 2014 launched the total .............. literacy project implemented by PN Panicker Vigyan Vikas Kendra in Thiruvanathpuram, Kerala?
Ans. E-literacy

Q34. Who was appointed as the pro-tem speaker of the 14th Rajasthan Assembly on 3 January 2014?
Ans. Pradhyuman Singh

Q35. Justice (retd) AK Ganguly, the Chairman of West Bengal Human Rights Commission (WBHRC) on 3 January 2014 resigned from which post?
Ans. Post of the honorary professor of the National University of Juridicial Sciences (NUJS).

Q36. Name the New Year festival of Ladakh which was celebrated recently?
Ans. Losar

Q37. Southern Grid of India has been synchronously connected with the grids of the country. It was done on 31 December 2013 to successfully accomplish which mission?
Ans. One Nation - One Grid - One Frequency

Q38. Name the two time medal winner wrestler in Olympics who has received eight acres of land by the Haryana Government on 31 December 2013?
Ans. Sushil Kumar
Q39. International Petroleum Conference 2014 (PETROTECH-2014) will be held at which place from 12th – 15th January 2014?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. New Delhi

Q40. Which government on 30 December 2013 banned its officials from smoking in public places?
Ans. China

Q41. Name India’s former shooting coach who died in Australia on 3 January 2014 at the age of 80?
Ans. Tibor Gonczol
Note: He was the shooting coach of India from 1991 to 2002

Q42. India on 4 January 2013 asked which Embassy not to screen any movies at the American Center without obtaining a licence?
Ans. US Embassy

Q43. Who was appointed as Chief Executive Officer (CEO) by the Bharti Retail on 3 January 2014?
Ans. Raj Jain

Q44. Indian credit-rating agency CRISIL launched which index on 2 January 2014?
Ans. Financial Inclusix Index

 Other Important Articles in our blog!!!!!!

Daily Quiz>> http://www.currentaffairs4examz.com/search/label/Daily%20Quiz

Current Affairs January 2014 First Week: PDF Download Reviewed by Currentaffairs4examz on 5.1.14 Rating: 5 Latest Current Affairs- January 2014 First Week Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job...

No comments :