728x90 AdSpace

Sunday, December 1, 2013

November 2013(Last Week): Current Affairs Questions PDF Download

Latest Current Affairs- November Last Week

November 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS Clerk Exam 2013| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Last Week of November 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF-Click Here
Q1. Who was appointed as UNICEF's first brand ambassador for South Asia on 28 November 2013?
Note: Sachin Tendulkar will work for promoting hygiene and sanitation in the South Asian region for two years. Sachin Tendulkar was already involving with the UNICEF campaigns for polio and global hand washing.

Q2. Name the managing editor of Tehelka who on 27 November 2013 announced her resignation from the Tehelka, an investigative magazine in the wake of the sexual harassment case in which a young Tehelka reporter alleged that the magazine's editor in chief Tarun Tejpal had sexually assaulted her during an event the magazine's group conducted in Goa?
Ans. Shoma Chaudhury

Q3. Who was appointed as new Army Chief of Pakistan by Prime Minister of Pakistan Nawaz Sharif on 28-NOV-2013?
Ans. Lt Gen Raheel Sharif

Q4. Which word was named as word of the year by Oxford Dictionaries on 19 November 2013?
Ans. Selfie
Note: Selfie, (Noun) means: a photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and uploaded to a social media website. Selfie was added to OxfordDictionaries.com in August 2013, although the Word of the Year selection is made irrespective of whether the candidates are already included in an Oxford dictionary.

Q5. Who won Formula one Brazilian Grand Prix 2013 on 24 November 2013?
Ans. Sebastian Vettel
Note: With this victory vettel matched Michael Schumacher’s record of 13 victories in a year and equalled the nine consecutive wins of Alberto Ascari.

Q6. Who has sworn in as the 22nd Chief Justice of Madhya Pradesh by Governor Ram Naresh Yadav at Raj Bhavan, Bhopal on 24 November 2013?
Ans. Justice Ajay Manikrao Khanwilkar

Q7. International Day for Elimination of Violence against Women is observed on ...... November 2013 across the world to raise awareness about violence against women?
Ans. 25 November

Q8. Who was appointed as the chairman of MCX’s board by Multi Commodity Exchange of India Ltd on 27 November 2013?
Ans. Satyananda Mishra
Note: Market Regulatory authority, the Forward Markets Commission (FMC) also approved the appointment of Satyananda Mishra as the independent Director of MCX's board for a period up to 31 March 2016. Satyananda Mishra is a retired Indian Administrative Services officer (1973 Batch) and has acted as a Chief Information Commissioner from December 2010 to September 2013.

Q9. Who has made it to the number one spot in the GG2 Power List 101 for her work in raising awareness for female empowerment?
Ans. Malala Yousafzai

Q10. Union Petroleum Minister Veerappa Moily on 29 November 2013 inaugurated the first "Synthetic Rubber Plant" of the country. Where was it situated?
Ans. Panipat in Haryana

Q11. National Tiger Conservation Authority on 28 November 2013 approved the fifth tiger reserve of Maharashtra at which place?
Ans. Nagzira
Note: Nagzira tiger reserve will be developed between Bhandara and Gondia districts, which will be the home of surplus tigers of the state.

Q12. Italian Senate on 27 November 2013 expelled ex- Prime Minister .......................... from Parliament over his tax fraud conviction?
Ans. Silvio Berlusconi

Q13. Name the cyclonic storm which on 27 November 2013 hit the Andhra Pradesh coast and caused severe damage in the coastal region?
Ans. Lehar

Q14. ISRO and NASA will coordinate functions of their Mars Orbiters-Mangalyaan and MAVEN once both get into orbit of the Mars planet in September 2014. This was announced by ISRO scientists. When was Mangalyaan launched?
Ans. 5 November 2013 using PSLV-C25

Q15. Which global search engine giant on 28 November 2013 setup an election portal in India, the largest democracy of the world?
Ans. Google

Q16. Name the Indian-American who was appointed as president of Standard & Poor's Ratings Services, the world's largest ratings firm recently?
Ans. Neeraj Sahai
Note: He was appointed by McGraw Hill Financial Company. Neeraj Sahai (56) will assume his new role at Standard & Poor's from 6 January 2014.

Q17. India has won the three one day series against West Indies by 2-1 on 27 November 2013. This was the ............th ODI title win in a row for India?
Ans. Sixth

Q18. Which city will be the host for the World Trade Fair or EXPO 2020 as announced by Bureau International des Expositions (BIE) on 27 November 2013?
Ans. Dubai

Q19. Which party emerged as single largest Party in the second Constituent Assembly elections in Nepal which are held on 19 November 2013?
Ans. Nepali Congress (NC)

Q20. Reserve Bank of India (RBI) on 26 November 2013 directed the banks to charge customers for the transaction ........... alerts on the basis of usage, instead of imposing a fixed fee?
Ans. SMS

Q21. Pakistani Prime Minister Nawaz Sharif on 26 November 2013 launched the construction of the country's biggest Nuclear power project. Nuclear power plant is to be built with technical assistance of which country?
Ans. China
Note: 2200-MegaWatt- Karachi Coastal Power Project, comprising the K-2 and K-3 nuclear plants, is being built at Paradise Beach, located 40 km from the Karachi.

Q22. Constitution Day was observed across India on ........... November 2013 to honour the Constitution of India?
Ans. 26 November
Note: Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly on 26 November 1949, which came into force on 26 January 1950.

Q23. Union Cabinet on 25 November 2013 approved a proposal to transfer Indu Mill land in ......... to Maharashtra government for constructing Dr B R Ambedkar memorial?
Ans. Mumbai

Q24. Aviation company e- Volo on 17 November 2013 successfully tested the first helicopter which is noiseless and emission-free named- Volocopter. e- Volo is the company from which country?
Ans. Germany

Q25. Which countries on 24 November 2013 qualified for ICC Twenty20 World Cup 2014 after winning their respective matches in the qualifiers at Dubai?
Ans. Ireland and Afghanistan

Q26. Union Ministry of Youth Affairs and Sports on 29 November 2013 signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Department of AIDS Control. What is the objective of the MoU?
Ans. To "reach a large number of youth engaged in sports activities" at village, district and state level with information on STI/HIV/AIDS prevention and related services.

Q27. Which  country on 28 November 2013 inaugurated the Consulate General of it in Chennai?
Ans. Belgium

Q28. Where was the 9th International Heavy Minerals Conference (HMC 2013) held from 27 to 29 November 2013?
Ans. Visakhapatnam, Andhra Pradesh

Q29. Reserve Bank of India (RBI) on 28 November 2013 relaxed norms for participation of Non-Banking Finance Companies (NBFCs) in the insurance joint ventures by allowing them to hold more than ................. percent in such companies?
Ans. 50 percent

Q30. Name the noted Dalit writer who passed away on 17 November 2013 at Dehradun, Uttarakhand?
Ans. Omprakash Valmiki

Q31. Name the Latvian Prime Minister who announced his resignation and thereby the fall of the Government on 27 November 2013?
Ans. Valdis Dombrovskis
Note: He resigned due to the deadly collapse of Maxima supermarket of Riga on 21 November 2013.

Q32. Which countries on 27 November 2013 qualified for the ICC T20 World cup which will be held in Bangladesh in 2014?
Ans. Nepal and UAE

Q33. NATO on 26 November 2013 launched a three-day cyber defence exercise “Cyber Coalition 2013”in Estonia. Expand NATO?
Ans. North Atlantic Treaty Organization

Q34. Reserve Bank of India (RBI) on 26 November 2013 allowed banks to treat loans given to medium manufacturing enterprises after 13 November 2013 as ............ sector advance?
Ans. Priority sector

Q35. Name the Indian weightlifter who won Gold and two Silver medals in the Boys' 50 Kg category of the Commonwealth Weightlifting Championships on 25 November 2013 at Penang, Malaysia?
Ans. Deepak Lathore

Q36. Name the ten-member Committee constituted by Supreme Court of India on 26 November 2013 to deal with complaints of sexual harassment within its premises?
Ans. Gender Sensitisation and Internal Complaints Committee (GSICC)

Q37. Name the world champion water skier of Australia who died on 25 November 2013 after a fall during a high-speed endurance race on Australia’s Hawkesbury River?
Ans. Sarah Teelow

Q38. Name the Indian Origin British MP who on 22 November 2013 was honoured with the prestigious Asian Trader Editor’s Award?
Ans. Priti Patel

Q39. Who won Golf world cup at The Royal Melbourne Golf Club in Melbourne on 24 November 2013 ?
Ans. Jason Day, Australian Golfer
Note: Australia team (Jason Day and Adam Scott) also won the team Championships by beating the American team of Matt Kuchar and Kevin Streelman.

Q40. COP-19, UN Climate Change Conference 2013 concluded in Warsaw, ........... on 23 November 2013 by approving the new global treaty?
Ans. Poland

For complete Current Affairs of 2013 visit the below link

November 2013(Last Week): Current Affairs Questions PDF Download Reviewed by Currentaffairs4examz on 1.12.13 Rating: 5 Latest Current Affairs- November Last Week http://www .CurrentAffairs 4examZ.com Prepared by...

No comments :