728x90 AdSpace

Sunday, December 15, 2013

Latest Current Affairs from Second Week of December 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations

Latest Current Affairs- December Second Week

December 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS Clerk Exam 2013| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Second Week of December 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF-Click Here
Q1. Who was crowned with the pageant of Miss Earth 2013 at the Versailles Palace, Philippines on 7 December 2013?

Q2. Which Indian cricketer on 13 December 2013 bagged the Emerging Cricketer of the Year trophy at the ICC Annual awards announced in Dubai?
Ans. Cheteshwar Pujara

Q3. Who won LG People's Choice Award at the ICC Annual awards announced recently?
Ans. Mahendra Singh

Q4. Who won Sir Garfield Sobers trophy for ICC Cricketer of the Year 2013 at the ICC Annual awards announced in Dubai recently?
Ans. Michael Clarke
Note: full list of winners is:
>> ICC Cricketer of the Year (Sir Garfield Sobers Trophy) — Michael Clarke (Australia)
>> ICC Test Cricketer of the Year — Michael Clarke (Australia)
>> ICC Women’s ODI Cricketer of the Year — Suzie Bates (New Zealand)
>> ICC ODI Cricketer of the Year — Kumar Sangakkara (Sri Lanka)
>> ICC Emerging Cricketer of the Year — Cheteshwar Pujara (India)
>> ICC Associate and Affiliate Cricketer of the Year — Kevin O’Brien (Ireland)
>> ICC Twenty20 International Performance of the Year — Umar Gul (Pakistan)
>> ICC T20I Women’s Cricketer of the Year — Sarah Taylor (England)
>> ICC Spirit of Cricket Award — Mahela Jayawardena (Sri Lanka)
>> ICC Umpire of the Year (winning the David Shepherd Trophy) — Richard Kettleborough
>> LG People’s Choice — MS Dhoni

Q5. Which national party on 8 December 2013 won the state assembly election in Madhya Pradesh, Rajasthan and Chhattisgarh?
Ans. Bharatiya Janata Party (BJP)

Q6. Which party with winning over 28 of the 70 seats in the Delhi Assembly elections on 8 December 2013 met the eligibility criteria of Election Commssion to become a State Party?
Ans. Aam Aadmi Party (AAP)

Q7. Which company replaced Sahara India as the new Official Sponsor of Indian cricket team on 9 December 2013?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Star India

Q8. Which party emerged as the winner in the Mizoram Assembly election by winning 33 seats in the 40 member house?
Ans. Indian National Congress

Q9. Which country retained the World Kabaddi Cup for fourth consecutive time defeating Pakistan, 48-39 in the final played at Guru Nanak Dev Stadium in Ludhiana, Punjab?
Ans. India

Q10. Which Indian actor won the best actor award for his brilliant performance in his film The Lunchbox at the 10th edition of Dubai International Film Festival (DIFF)?
Ans. Irrfan Khan
Note: Ritesh Batra, the Writer-Director of the film The Lunchbox, got a special mention for screenplay for the film in the same category. Dubai International Film Festival was held from 6 December to 14 December 2013. The jury at the DIFF was headed by renowned filmmaker Shekhar Kapur.

Q11. Who was appointed President and CEO of Wal-Mart India as announced by the US retail giant Wal-Mart on 13 December 2013?
Ans. Krishna Iyer

Q12. Who was sworn-in as the Chief Minister of Madhya Pradesh on 14 December 2013?
Ans. Shivraj Singh Chouhan
Note: Governor of Madhya Pradesh, Ram Naresh Yadav administered the oath of office and secrecy to him in Jamboori Maidan of Bhopal. He has sworn in as the Chief Minister for the third consecutive time. After Narendra Modi and Raman Singh, he became the third person to become a state’s Chief Minister in a row from BJP.

Q13. Who has sworn in as the Chief Minister of Mizoram for the second successive term on 14 December 2013?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Lal Thanhawla
Note: Governor of Mizoram, Vakkom B. Purushothaman administered the oath of office and secrecy to Lal Thanhawla and his Cabinet colleagues at Raj Bhavan in Aizawl.

Q14. Who has sworn in as the Chief Minister of Rajasthan on 13 December 2013?
Ans. Vasundhara Raje
Note: Vasundhara Raje was administered the oath of office and secrecy by Governor Margaret Alva during a grand swearing-in ceremony inside the Assembly building premises in Jaipur.

Q15. Who was designated as the Vice Chief of Army Staff (VCoAS) on 12 December 2013?
Ans. Lieutenant General Dalbir Singh Suhag
Note: He will take over from Lieutenant General SK Singh as the Vice Chief of Army Staff retires on 31 December 2013.

Q16. India on 12 December 2013 won the women's Kabaddi World Cup championship for the third time in a row. Which country India defeated in the final?
Ans. New Zealand
Note:  India defeated New Zealand 49-21 in the summit clash in Jalandhar, Punjab.

Q17. Name the Olympic medal-winning boxer M C Kom’s autobiography unveiled by the Bollywood megastar Amitabh Bachchan on 9 December 2013?
Ans. Unbreakable

Q18. Who has sworn in as Chief Minister of Chhattisgarh for the third consecutive term on 12 December 2013?
Ans. Raman Singh
Note: Raman Singh was administered the oath of office and secrecy by Governor Shekhar Dutt during a grand swearing-in ceremony in Raipur-the state capital of Chhattisgarh.

Q19. Name the former captain of Pakistan cricket team who was inducted into the ICC Cricket’s Hall of Fame on 11 December 2013?
Ans. Waqar Younis

Q20. Who was named as the Person of the Year 2013 by Time Magazine recently?
Ans. Pope Francis
Note: He was named the Person of the Year for changing the perception of the Catholic Church within nine months. As per Time magazine, Pope’s dedication to humility and his fight against poverty placed him at the top position of the year. Edward Snowden the person who leaked the secret documents about NSA surveillance activities was selected at the second position in the list.

Q21. Name the senior most judge of Supreme Court of India who retired on 11 December 2013?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Justice GS Singhvi

Q22. Supreme Court of India on 11 December 2013 upheld the constitutional validity of which section of the Indian Penal Code making gay sex an offence punishable with upto life imprisonment?
Ans. Section 377

Q23. On 10 December 2013 Reliance Jio Infocomm Ltd, owned by Mukesh Ambani, signed a telecom infrastructure-sharing accord with which other Indian telecom giant?
Ans. Bharti Airtel

Q24. Which country became the first country in the world to legalise marijuana (Drug) for recreational use with the state taking control of the trade on 10 December 2013?
Ans. Uruguay

Q25. Who won the Economic Times Lifetime Achievement Award 2013 for his role in creating India's third-largest software exporter and also for the impressive scale of his philanthropy?
Ans. Azim Premji, Wipro Chairman

Q26. Who was appointed as the Chairman and CEO of PepsiCo India on 10 December 2013?
Ans. D Shivakumar
Note: The post was lying vacant since Manu Anand quit the US food and beverage maker PepsiCo India in June 2013 to join foods company Cadbury Kraft.

Q27. Human Rights Day was observed across the world on 10 December 2013 to bring to light the Universal Declaration of Human Rights. What is the theme for the day in 2013?
Ans. 20 Years Working for Your Rights

Q28. Which state emerged as the champion state in the 29th Junior National Athletics Championships which concluded on 7 December 2013?
Ans. Kerala
Note: Championship was held at Sree Kanteerava Stadium in Bengaluru.

Q29. International Anti-Corruption Day is observed across the world on 9 December 2013 to raise awareness about the menace of Corruption and what people can do to fight it. What was the theme for the day 2013?
Ans. Act against Corruption Today

Q30. Name the Chief Minister of Delhi who resigned from her post on 8 December 2013 after Congress party faced a defeat in the Delhi Assembly polls?
Ans. Sheila Dikshit

Q31. Which country retained its top position in the latest ICC ODI rankings released on 12 December 2013?
Ans. India

Q32. Which state Legislative Assembly on 13 December 2013 passed the much-awaited Anti-Superstition Bill which seeks to curb black magic and other inhuman practices arising out of superstition?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Maharashtra

Q33. Name the Islamist leader of Bangladesh who was executed on 12 December 2013 for genocides done during the Bangladesh’s 1971 liberation war with Pakistan?
Ans. Abdul Kader Mullah
Note: His execution was done at the Dhaka Central Jail.

Q34. Which foreign bank has been granted the license to start its banking operations in India on 12 December 2013?
Ans. Doha Bank

Q35. International Olympics Committee (IOC) cleared the Indian athletes to participate in the 2014 Winter Olympics on 11 December 2013. Where will the Winter Olympics 2014 be held?
Ans. Sochi in Russia

Q36. South Africa on 11 December 2013 won the three one day match cricket series 2-0 against India. Who was adjudged the Man of the Match?
Ans. Quinton de Kock

Q37. Name the retired Justice who took oath as the Lokayukta of Gujarat State on 11 December 2013?
Ans. Justice D.P. Buch

Q38. Name the last King of the erstwhile Mysore royal family who passed away in Bangalore on 10 December 2013 due to heart attack?
Ans. Srikantadatta Narasimharaja Wodeyar

Q39. 27th edition of South East Asian Games are kicked off in Naypyitaw, the new state capital of which country on 11 December 2013?
Ans. Myanmar

Q40. Name the former Foreign Secretary of India who on 9 December 2013 took over as the India's High Commissioner to the UK?
Ans. Ranjan Mathai

Q41. Which Indian won the bronze at the IBSF World Snooker Championship held at Daugvapils, Latvia?
Ans. Chitra Magimairajan

Q42. Name the first lunar rover of China, which was carried by an unmanned remotely piloted spacecraft Chang'e-3 and was deployed successfully on moon on 14 December 2013?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Jade Rabbit (called Yutu in Chinese)

Q43. First Trajectory Correction Manoeuvre (TCM) of Spacecraft of India's maiden interplanetary mission to Mars was carried out successfully at 06:30 hrs (IST) on 11 December 2013. What is the expected date that the spacecraft will reach to the Martian orbit?
Ans. 24 September 2014

Q44. Antarctica hits coldest Temperature ever recorded on Earth of ........... recently?
Ans. 94.7C

Q45. British-based Sahara Force India on 12 December 2013 signed ................ as race driver for the team in 2014 and beyond?
Ans. Sergio Perez

Q46. Union Cabinet on 13 December 2013 approved the revision of the Code of Conduct for Ministers in the Government of India as well as the State Governments. The Code of Conduct will now include the proposed paragraph to Section 2, which reads ..................?
Ans. Section 2-After taking office, and so long as he/he remains in office, the Minister shall :- (f) Uphold the political impartiality of the civil services and not ask the civil servants to act in any way, which would conflict with the duties and responsibilities of the civil servants.”

Q47. Union Cabinet on 12 December 2013 approved the Rights of Persons with Disabilities Bill, 2011. Bill is based on the recommendations of which Committee appointed in 2010 by the Ministry of Social Justice and Empowerment?
Ans. Sudha Kaul Committee
Note: Bill is a comprehensive measure that covers a whole spectrum of problems from physical disabilities to mental illness and multiple disabilities. It will replace the Persons with Disabilities (Equal Opportunity Protection of Rights and Full Participation) Act of 1995.

Q48. Name the former footballer of India who died on on 14 December 2013 at a hospital in Guwahati, Assam after a prolonged illness?
Ans. Babul Phukan

Q49. Scientists and experts of which country have successfully launched a research rocket that took the second monkey of that country into the space on 14 December 2013?
Ans. Iran

Q50. At the 57th National Shooting Championship being held at ................ on 14 December 2013, Malaika Goel of Punjab and Prakash Nanjappa of Karnataka won Gold in their respective categories?
Ans. Tughlakabad
Other Important Articles in our blog!!!!!!
For complete Current Affairs of 2013 visit the below link

Latest Current Affairs from Second Week of December 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations Reviewed by Currentaffairs4examz on 15.12.13 Rating: 5 Latest Current Affairs- December Second Week http://www .CurrentAffairs 4examZ.com Prepared ...

No comments :