728x90 AdSpace

Sunday, December 8, 2013

Latest Current Affairs: December 2013 (First Week) PDF Download

Latest Current Affairs- December First Week

 Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more


December 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS Clerk Exam 2013| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from First Week of December 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF-Click Here
Q1. Who has been appointed as the next Chief Information Commissioner (CIC) of India to replace Deepak Sandhu, whose term is ending on 31 December 2013 on 6 Dec 2013?
Ans. Ms. Sushma Singh, a former IAS officer of Jharkhand cadre
Note: Decision on appointing Ms Singh as the next CIC was taken unanimously by a panel comprising Prime Minister Manmohan Singh, Leader of the Opposition in Lok Sabha Sushma Swaraj and Law Minister Kapil Sibal.

Q2. Which country was elected to UN Security Council as a Non-Permanent Member on 6 December 2013 to replace Saudi Arabia?
Ans. Jordan
Note: Saudi Arabia was elected in October 2013 to the Security Council as a non permanent member but it has rejected its seat in protest at the UN council's failure to end the war in Syria and act on other Middle East issues.

Q3. Who was crowned with the pageant of Miss Earth 2013 at the Versailles Palace, Philippines on 7 December 2013?
Ans. Miss Venezuela Alyz Henrich
Note: The contest began in 2001 to promote the preservation of the environment. Nicole Faria is the first Indian contestant to have won the title in 2010.

Q4. 9th WTO Ministerial Conference was concluded on 6 December 2013. Where was the Conference held?
Ans. Bali, Indonesia.

Q5. Union Cabinet on 5 December 2013 approved the Telangana draft Bill. Cabinet approved the recommendations of the Group of Ministers (GoM) set up to look into bifurcation of Andhra Pradesh for carving out a new state of Telangana. As per the bill how many districts will be there in Telangana?
Ans. 10 districts

Q6. Which country was chosen as the host country for Under-17 FIFA World Cup in 2017 by the FIFA executive committee in its meeting at Salvador de Bahia in Brazil on 5 December 2013?
Ans. India
Note: By virtue of being the host country, India will take part in the 24-nation tournament for the first time in its history. This will be the biggest ever football tournament in the country as this is the first FIFA event in the country's history.

Q7. Name the anti-apartheid revolutionary of South Africa who died on 5 November 2013 at the age of 95?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Ans. Nelson Mandela
Note: He was the first black South African to hold the office of President from 1994 to 1999, and the first elected in a fully representative multiracial election. Mandela published his autobiography Long Walk to Freedom and opened negotiations with President F.W. de Klerk to abolish apartheid and establish multiracial elections in 1994.

Q8. Name the official 2014 FIFA World Cup match ball which was unveiled on 3 December 2013 by manufacturers Adidas in Rio de Janeiro, Brazil?
Ans. Brazuka


Q9. Who won the LG International Cricket Council (ICC) People’s Choice Award for the year 2013 on 3 December 2013?
Ans. Mahendra Singh Dhoni
Note: Dhoni also became the second Indian cricketer after SachinTendulkar to get this award.

Q10. Name the Services for speedy delivery of parcels launched by Department of Posts, Under  Union Ministry of Communications & IT, on 2 December 2013 across the country?
Ans. Express Parcel service and Business Parcel Services

Q11. Name the US actor best known for his role playing Brian O'Conner in the 'Fast & Furious' film series , who died in a car accident in Southern California on 30 November 2013?
Ans. Paul Walker

Q12. Name the Indian shuttler who on 1 December 2013 won the Women's Singles trophy at the Macau Open Grand Prix Gold Badminton Tournament?
Ans. PV Sindhu
Note: In the title clash, Sindhu, defeated seventh seed Li Michelle of Canada in straight games, 21-15, 21-12.

Q13. India’s Mars Orbiter Spacecraft was successfully placed in Mars transfer trajectory on ........ December 2013 by ISRO scientists?
Ans. 1 December 2013

Q14. Which film bagged Golden Peacock award for Best Film at the 44th International Film Festival of India at Panaji, Goa on 30 November 2013?
Ans. East Timor film ‘Beatriz’s War’

Q15. Which state on 30 November 2013 introduced for the first time in the country PVC Electoral Photo Identity Card (PVC EPIC) as mandated by the Election Commission of India?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Ans. Tripura

Q16. World AIDS Day was observed on 1 December 2013 across the globe to raise awareness about the HIV/ AIDS. What was the theme for the day in 2013?
Ans. Getting to Zero

Q17. Armed Forces Flag Day was observed across India on .......... December 2013 to remember the sacrifices made by gallant servicemen of India in defending the integrity of our borders and to salute the martyrs, honour the brave and express solidarity and support towards welfare of widows, children, disabled and sick ex-servicemen?
Ans. 7 December

Q18. Which state assembly on 4 December 2013 passed the Essential Services Maintenance (ESMA) Bill 2013?
Ans. Karnataka
Note: According to the new bill, striking work will be a non-bailable offence and police can arrest a striking employee without warrant. The Bill, popularly known as ESMA, is to put an end to employees working in water, power, health, transport and service sectors going on strikes, inconveniencing people.

Q19. Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act 2013 came into force on 6 December 2013 across India except in which state?
Ans. Jammu and Kashmir
Note: Law prohibits the employment of manual scavengers, the manual cleaning of sewers and septic tanks without protective equipment and the construction of insanitary latrines.

Q20. India was ranked ..........th out of 177 countries on Global Corruption Perception Index 2013, which was released by Transparency International on 3 December 2013?
Ans. 94th
Note: Corruption Perceptions Index 2013, Denmark and New Zealand tied for first place with scores of 91. Afghanistan, North Korea and Somalia this year make up the worst performers, scoring just 8 points each.

Q21. Prime Minister of India Dr. Manmohan Singh on 3 December 2013 dedicated which company's 1000 km Dabhol-Bangalore natural gas pipeline to the Nation?
Ans. GAIL India Ltd

Q22. International Day of People with Disability was observed across the world on 3 December 2013. This is the 21st anniversary of International Day of People with Disability. What was the theme for the day 2013?
Ans. Break Barriers, Open Doors: for an inclusive society and development for all.

Q23. Name the surface to surface ballistic missile which was successfully test fired by India on 3 December 2013 from Chandipur in the Balesore district of Odisha?
Ans. Prithvi-ll

Q24. President of India Pranab Mukharjee on 1 December 2013 inaugurated the Nagaland's traditional .................Festival in Nagaland?
Ans. Hornbill Festival

Q25. India cricket team has retained its top position in the latest ICC ODI rankings and ........ position in the Test cricket rankings released by ICC on 1 December 2013?
Ans. Second

Q26. Who has recently resigned as Vice President of Sudan?
Ans. Ali Osman Taha

Q27. International Civil Aviation Day was observed on ............ December 2013 to highlight the importance of civil aviation for social and economic development around the world?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Ans. 7 December

Q28. Who was re-appointed as the OPCW Director General at the 18th Session of the Conference of State Parties on 4 December 2013?
Ans. Ahmet Uzumcu

Q29. 8th Asia Gas Partnership Summit (AGPS) was held from 3 to 4 December 2013 at?
Ans. New Delhi, India

Q30. International Volunteer Day for Economic and Social Development was observed across the world on 5 December 2013. What was the theme for the year 2013?
Ans. YOUNG.GLOBAL.ACTIVE

Q31. ............... scientists recently developed a novel new Malaria Vaccine which can protect against the deadly mosquito-borne disease?
Ans. Oxford

Q32. Which state government on 3 December 2013 approved a new surrender and rehabilitation policy for Maoists in the state?
Ans. Bihar

Q33. India's Current Account Deficit narrowed sharply to ........ billion dollars in the July-September quarter of 2013-14 on the back of turnaround in exports and decline in gold imports as announced in December 2013?
Ans.  5.2

Q34. Name the Indian Golfer who on 1 December 2013 won the 2013 edition of the Indonesia open at Jakarta?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Ans. Gaganjeet Bhullar

Q35. Which project has won the 2013 eASIA Award under Trade Facilitation category?
Ans. e-BRC project of Directorate General of Foreign Trade

Q36. Which country on 2 December 2013 successfully sent an unmanned lunar probe with a robotic rover to soft land on the Moon, and to explore moon’s surface?
Ans. China

Q37. International Day for Abolition of Slavery was observed on ............. December 2013 across the world to create awareness about the prevention of human trafficking and the exploitation of human being?
Ans. 2 December

Q38. Multi Commodity Exchange of India Ltd on 27 November 2013 appointed whom as the chairman of MCX’s board?
Ans. Satyananda Mishra
Other Important Articles in our blog!!!!!!
For complete Current Affairs of 2013 visit the below link



Latest Current Affairs: December 2013 (First Week) PDF Download Reviewed by Currentaffairs4examz on 8.12.13 Rating: 5 Latest Current Affairs- December First Week   Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job A...

No comments :