728x90 AdSpace

Sunday, December 22, 2013

December 2013 Current Affairs Questions (3rd week) PDF Download

Latest Current Affairs- December Third Week
Latest Current Affairs from Third Week of December 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF- Click Here
(In Case any problem in downloading send us a mail to currentaffairs4examz@gmail.com )
Q1. Who has resigned as the minister of state for environment and forest from the Council of Ministers (COM) on 21 December 2013?
Ans. Jayanthi Natarajan
Note: Jayanthi Natarajan expected to return to party work which is relating to manifesto and other election matters of the Congress Party.

Q2. Who was appointed as the first woman managing director of the Life Insurance Corporation of India (LIC) by the Government on 21 December 2013?
Ans. Usha Sangwan
Note: She is the first woman director of LIC in its near six decades of existence. With this appointment, LIC is set to function at its full strength of four MDs after almost two years. These would be S B Mainak, Sushobhan Sarkar, Sangwan and V K Sharma.

Q3. Which bank on 19 December 2013 announced that it has received a license from the Board of Governors of the US Federal Reserve System to open a branch in New York?
Ans. Canara Bank

Q4. Name the indigenously developed multi-barrel rocket launcher (MBRL) successfully test-fired by India on 19 December 2013?
Ans. Pinaka

Q5. India’s deputy consul in New York, Devyani Khobragade was transferred to India’s Permanent Mission in ............... in New York on 18 December 2013 to boost her diplomatic immunity?
Ans. United Nations
Note: Devyani, the IFS officer was transferred from the post of the deputy consul-general in New York after she was charged with criminal offences by US.

Q6. Which former captain of Indian Cricket Team was on 18 December 2013 selected for the BCCI’s prestigious Col. CK Nayudu Lifetime Achievement award for the year 2013?
Ans. Kapil Dev
Note: Col. CK Nayudu or Cottari Kanakaiya Nayudu was the first captain of Indian Cricket Team in Test Matches, and he played the first class cricket for India till 1958.

Q7. Reserve Bank of India (RBI) in its mid-quarter Monetary Policy Review, announced on 18 December 2013, has kept the policy rate (repo rate) unchanged at ........?
Ans. 7.75%

Q8. South India’s first high altitude cricket stadium was inaugurated on 17 December 2013 at Krishnagiri in Waynad district of which state?
Ans. Kerala
Note: The stadium was inaugurated by Kerala Governor Nikhil Kumar.

Q9. Who was on 17 December 2013 elected as the German Chancellor for third term by the German Parliament- Bundestag?
Ans. Angela Merkel
Note: Angela Merkel's conservative Union bloc - the Christian Democratic Union (CDU) had secured a stunning hat-trick win in the 22 September 2013 elections but failed to grab an outright majority, forcing them to enter into coalition with the rival Social Democrats (SPD).

Q10. Name the West Indies offspinner who was suspended on 16 December 2013 by International Cricket Council (ICC), from bowling in international cricket after his action was found illegal?
Ans. Shane Shillingford

Q11. Name the book launched by Mumbai University on 16 December 2013 to mark a year since the brutal gangrape of a Delhi paramedic student?
Ans. Nirbhaya: Ek Atmachintan

Q12. Which day was observed on 16 December 2013 across the Nation to celebrate the India’s military victory over Pakistan in the 1971 war?
Ans. Vijay Diwas

Q13. Who has been appointed by Union Government on 13 December 2013 as the Chairman of the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) for a period of five years?
Ans. Harsh Kumar Bhanwala
Note: Prior to this appointment, Bhanwala was an Executive Director at India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL), a state-owned infrastructure lender. Bhanwala succeeds Prakash Bakshi, who retired as NABARD Chairman in September 2013.

Q14. Name the nationwide programme organized by BJP on 15 December 2013, to drum up support for Gujarat Chief Minister Narendra Modi's Statue of Unity project on the 63rd death anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel?
Ans. Run for Unity

Q15. Who won the Men's Delhi Half Marathon (21.097 km) by creating a new race record on 15 December 2013?
Ans. Ethiopian runner Atsedu Tsegay

Q16. Which team on 15 December 2013 lifted the Men's Junior Hockey World Cup for a record sixth time?
Ans. Germany
Note: In the title clash at New Delhi, defending champions Germany defeated France, 5-2 to retain the title.

Q17. India defeated which country by 48-39 in the Kabaddi World Cup in the final played at Guru Nanak Dev Stadium in Ludhiana, Punjab on 14 December 2013 retaining the title for fourth consecutive time?
Ans. Pakistan

Q18. Name the Union Labour Minister who passed away on 15 December 2013 after a prolonged illness in Medanta Hospital in Gurgaon, Haryana?
Ans. Sis Ram Ola

Q19. Who was on 13 December 2013 appointed as the Chairman and Managing Director of Andhra Bank?
Ans. CVR Rajendran

Q20. Which government was on 20 December 2013 felicitated by United Nations for effectively handling the Cyclone Phalin in October 2013?
Ans. Odisha

Q21. Environment Ministry issued a fresh order, following the in principle acceptance of the .............. committee report on 20 December 2013 and withdrawn 16 November 2013 notification relating to protection of Western Ghats?
Ans. Ksatrurirangan

Q22. Election Commission recognized which party as a state party and reserved symbol of broom in Delhi on 19 December 2013?
Ans. Aam Aadmi Party

Q23. Shivraj Singh Chouhan on 20 December 2013 resigned from the Vidisha assembly seat and retained the Budhni seat. He is the Chief Minister of which Indian State?
Ans. Madhya Pradesh
Note: He was elected from Budhni and Vidisha assembly segments in the recently concluded state assembly elections.

Q24. Cheteshwar Pujara slipped to seventh position in the batting list of the test matches that was released by ICC on 19 December 2013. Who topped the list?
Ans. A.B. de Villiers

Q25. Europe launched which satellite regarded as one of its most ambitious space missions in the history on a Soyuz rocket from Europe's Spaceport from the Kourou in French Guiana on 19 December 2013?
Ans. Gaia satellite
Note: It will map the precise positions and distances to more than a billion stars and is expected to give the first realistic picture of how the Milky Galaxy has been constructed.

Q26. Name the person who took part in the Great Train Robbery in Britain in 1963 died at the Carlton Court Care Home in East Barnet, north London on 18 December 2013 due to multiple strokes?
Ans. Ronnie Biggs
Note: The Great Train Robbery was called the Crime of the Century. The gang, of which Biggs was a part, escaped with 2.6 million pound (equivalent to 40 million pounds today) from the Glasgow to London mail train on 8 August 1963.

Q27. Which country won the boy’s and girl’s team titles in the Asia-Pacific junior golf championship at the Royal Calcutta Golf Club (RCGC)?
Ans. India
Note: It was India’s first ever victory in the Asia Pacific Junior Golf Championship.

Q28. Which day was observed on 18 December 2013 across the Nation to create awareness on rights of minorities?
Ans. Minorities Rights Day
Note: The day is celebrated to protect rights of the minority communities as well as bringing the better understanding among religious minorities in India.

Q29. Name the bill passed by the Lok Sabha on 18 December 2013 which seeks to establish an anti-corruption watchdog that will have in its purview even the office of Prime Minister?
Ans. Lokpal and Lokayukta Bill, 2013
Note: Earlier, the Bill was passed by the Rajya Sabha on 17 December 2013 after some amendments.

Q30. Name the head of Travancore royal family who ruled south Kerala before Independence died on 16 December 2013 due to cardiac arrest?
Ans. Uthradom Thirunal Marthanda Varma

Q31. The Inflation in India reached 7.52 percent, the highest in 14 months since September 2012 during the month of November 2013?
Ans. 7.52 percent

Q32. Union Cabinet on 16 December 2013 approved which bill, aimed to prevent and tackle the communal violence in the country and punish the perpetrators of the violence?
Ans. Prevention of Communal Violence Bill 2013

Q33. Who has won the IMET Open 2013 squash tournament held in the Slovakian capital Bratislava on 16 December 2013?
Ans. Mahesh Mangaonkar

Q34. Who has been elected as the Chile President for a second time by a wide margin on 15 December 2013?
Ans. Michelle Bachelet

Q35. Who was approved as Prime Minister by Somalian Parliament in December 2013?
Ans. Abdiweli Sheikh Ahmed

Q36. Name the country’s first telecommunication satellite launched by Bolivia on 20 December 2013?
Ans. Tupak Katari
Note: The satellite has been named upon an indigenous national hero, who fought the 18th century Spanish colonial rule.  

Q37. Cabinet approved free trade agreement between India and the ASEAN on 19 December 2013. Expand ASEAN?
Ans. Association of South East Asian Nations

Q38. Who has been appointed as the President of the Supreme Court Bar Association (SCBA) for 2013-14 recently?
Ans. P.H. Parekh
Note: Bar Council of India is a statutory body  that regulates and represents the Indian bar. It was created by Parliament under the Advocates Act, 1961.

Q39. Who was appointed as chairman and managing director (CMD) of India Infrastructure Finance Co. Ltd (IIFCL)?
Ans. S.B. Nayar
Note: IIFCL is a state-owned firm that funds infrastructure projects.

Q40. Who has been appointed as the Secretary General of Apparel Export Promotion Council (AEPC) in December 2013?
Ans. Puneet Kumar
Note: He is a Kerala cadre IAS officer.

Q41. Name the British businessman turned author who died on 19 December 2013 at the age of 67 in Northumberland?
Ans. Paul Torday

Q42. Which city was ranked top in public transport among Indian cities, according to a study of the International Association of Public Transport (UTIP) released on 16 December 2013?
Ans. Kolkata

Q43. Name the former Chief Justice of the Delhi High Court who has been appointed as Chairman of the Karnataka State Human Rights Commission (KSHRC)?
Ans. Darmar Murugensan

Q44. Indian Council of Medical Research (ICMR) on 17 December 2013 unveiled the first indigenously developed thalassaemia and sickle cell anaemia testing kit. Which Institute has developed the kit?
Ans. National Institute of Immuno Haematology (NIIH) in Mumbai

Q45. Who was awarded Itihas Ratna from Asiatic Society Bihar on 17 December 2013?
Ans. Bipan Chandra
Note: Bipan Chandra is the fourth historian to be honoured with the Itihas Ratna by the society.

Other Important Articles in our blog!!!!!!
For complete Current Affairs of 2013 visit the below link



December 2013 Current Affairs Questions (3rd week) PDF Download Reviewed by Currentaffairs4examz on 22.12.13 Rating: 5 Latest Current Affairs- December Third Week http://www .CurrentAffairs 4examZ.com Prepared b...

No comments :