728x90 AdSpace

Sunday, November 3, 2013

October 2013 Last Week: Current Affairs PDF Download

Latest Current Affairs- October Last Week

Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more

October 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS PO/Clerk Exam| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Last Week of October 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF- Click Here
Q1. Who won the Formula One Indian Grand Prix 2013 at Buddha International Circuit on 27 October 2013?
Note: This is the third continuous victory of Vettel in the Indian Grand Prix. This is the tenth victory of the season of Vettel and thirty sixth victory of his career. He won the race almost 30 seconds ahead of NIco Rosberg of Mercedes. Romain Grosjean of Lotus was placed at third position.

Q2. BCCI on 26 October 2013 terminated ............... team from the IPL after the Sahara-owned franchise failed to pay its payments and refused to furnish the bank guarantee for the next season?
Ans. Pune Warriors

Q3. Name the pension and life insurance fund scheme for blue-collar Indian workers in UAE which was launched by the Union Minister of Overseas Indian Affairs, Vyalar Ravi in Dubai on 28 October 2013?
Ans. Mahatma Gandhi Pravasi Suraksha Yojana

Q4. Reserve Bank of India (RBI) on 29 October 2013 released the Second Quarter Review of Monetary Policy 2013-14. According the released statement by the RBI, the Repo rate increased by 25 basis points from 7.5 percent to ............ percent?
Ans. 7.75%
Current Rates:
1. Repo Rate – 7.75%
2. Reverse Repo Rate – 6.75%
3. CRR – 4%
4.SLR – 23%
5. Bank Rate – 8.75%
6. MSF – 8.75%

Q5. Government of India on 29 October 2013 decided to appoint whom as the next Chief of the Air Staff?
Ans. Air Marshal Arup Raha
Note: He will take the charge after the retirement of present Chief of the Air Staff NAK Browne on 31 December 2013.

Q6. Prime minister of India, Dr. Manmohan Singh on 29 October 2013 inaugurated the Sardar Vallabhbhai Patel National Museum at which place?
Ans. Ahmedabad, Gujarat
Note: Sarda Vallabhbhai Patel National Museum was established in the memory of Sardar Vallabhbhai Patel, who was an Indian freedom fighter.

Q7. Railway Minister Mallikarjun Kharge on 29 October 2013 launched the HSRC, a subsidiary of Rail Vikas Nigam Ltd. (RVNL). Expand HSRC?
Ans. High Speed Rail Corporation of India Ltd

Q8. Who was appointed as the Director General (DG) of Indo Tibetan Border Police (ITBP) on 30 October 2013?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. Subhas Goswami
Note: He is the director of the Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy. He will succeed Ajay Chadha, IPS.

Q9. World’s first Bitcoin ATM machine which can exchange digital currency - Bitcoins -for any official currency has launched in Vancouver in which country on 29 October 2013?
Ans. Canada
Note: ATM machine, named Robocoin, installed at Waves Coffee Shop at Howe and Smithe, allows users to buy or sell the digital currency known as bitcoins. The ATM in Vancouver is operated by Las Vegas-based Robocoin and Vancouver-based Bitcoiniacs.

Q10. Union Cabinet of India on 30 October 2013 gave its approval for declaring the.......................  and ...................... airports as international airports to fulfill the long pending demand of people as well as the State Governments of Odisha and Manipur?
Ans. Bhubaneswar & Imphal Airports
Note: Declaration of these airports as international airports will offer improved connectivity, wider choice of services at competitive cost to the air travelers resulting in boosting international tourism and economic development of the region and the country.

Q11. Name the Indian who was crowned Miss Asia Pacific World 2013 in Busan, South Korea on 30 October 2013?
Ans. Srishti Rana
Note: Srishti Rana, 21, is the second Indian in a row to win the oldest Miss Asia Pacific World 2013. Last year Himangini Singh Yadu won Miss Asia Pacific World title.

Q12. Name the new tactical surface-to-surface missile developed by India which has a range between 60-170 km?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. Pragati
Note:  Pragati missile is based on the Prahaar missile and it has been developed by the DRDO for the Army. It was put on display at a defence exhibition at the Seoul International Aerospace and Defence Exhibition (ADEX 2013).

Q13. Gujarat Chief Minister Narendra Modi on 31 October 2013 laid the foundation stone of the Statute of Unity-a 182-metre tall statue of iron man Sardar Vallabhbhai Patel on his 138th birth anniversary at Sardar Sarovar Dam site in Bharuch district in Gujarat. What is special bout Statute of Unity?
Ans. When contructions completes, it becomes world’s largest statue. Statue of Unity will be double of the height of the Statue of Liberty (93 metres) in the USA.

Q14. Name the former Union Home Secretary who was on 1 November 2013 appointed as the Chairman of the MCX Stock Exchange Limited?
Ans. G.K. Pillai
Note: MCX-SX (MCX Stock Exchange Limited) is a new stock exchange of India. It is recognized by the Securities and Exchange Board of India under Section 4 of Securities Contracts (Regulation) Act, 1956. MCX-SX became the recognized stock exchange by the Union Ministry of Corporate Affairs on 21 December 2012, under Section 2(39) of the Companies Act, 1956

Q15. Which district was declared by Union Minister for Rural Development Jairam Ramesh on 1 November 2013 as the first zero-landless district in the country?
Ans. Kannur in Kerala
Note: Prestigious Zero Landless programme of the United Democratic Front in Kerala was flagged off by Congress president Sonia Gandhi in October 2013. The Zero Landless programme envisages distribution of three cents of land each to 243928 families identified across the State.

Q16. Joint OPCW-UN Mission on 31 October 2013 confirmed that Syria has completed the functional destruction of all critical equipment that it had declared for manufacturing chemical weapons. Expand OPCW?
Ans. Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)
Note: They were awarded this year's Nobel Peace Prize.

Q17. Name the founder, vice-chairman and a Director of Multi-Commodity Exchange (MCX), who resigned from the board on 31 October 2013?
Ans. Jignesh Shah

Q18. India on 1 November 2013 won a crucial election to the UN Board of Auditors with its nominee ........................., the Comptroller and Auditor General- by 124 votes out of the total 186?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. Shashi Kant Sharma

Q19. Six major central banks in the world made currency swap arrangements permanent on 31 October 2013 as a prudent liquidity backstop  in case of future global financial strains. Name these six banks?
Ans. 1. The Bank of Japan
2. U.S. Federal Reserve
3. European Central Bank
4. Bank of England
5. central bank of Canada
6. central bank of Switzerland

Q20. Who was on 31 October 2013 appointed as British Deputy High Commissioner in Chennai?
Ans. Bharat Suresh Joshi

Q21. India's men's compound Archery team on 31 October 2013 won a gold medal in the 18th Asian Archery competition. Where was the vent held?
Ans. Chinese Taipei

Q22. Joint Parliamentary Committee (JPC) on allocation and pricing of telecom licences and 2G Spectrum during 1998-2009 was submitted its report to Lok Sabha Speaker Meira Kumar on 29 October 2013. Who headed the JPC?
Ans. PC Chako, MP
Note: It consists of 30 memebers ( 20 Loka Sabha MPs and 10 Rajya Sabha MPs).

Q23. Who was appointed as the corporate vice president of Skype, a popular and free international voiceover and messaging service and Lync communications product by Microsoft on 30 October 2013?
Ans. Gurdeep Singh Pall

Q24. Name the panel advising Pricing Methodology for Diesel, Domestic LPG and PDS Kerosene which submitted its report to the Petroleum and Natural Gas Ministry on 30 October 2013?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. Kirit Parikh Panel
Note: Panel in its report recommended a price increase of 5 Rupees per litre in diesel, 4 Rupees per litre in kerosene, and 250 Rupees in LPG cylinder with immediate effect.

Q25. Name the new scheme, approved by Cabinet Committee on Economic Affairs on 30 October 2013,  with a total cost of 500 crore rupees during the 12th Five Year Plan and to establish four to six brown field projects and three to five green field projects addressing the environmental issues faced by Textile Processing Units?
Ans. Integrated Processing Development Scheme (IPDS)

For Current Affairs, GK & Jobs Alerts::

Q26. Who was appointed as the Chief Executive Officer and Managing Director of the Birla Sun Life Insurance (BSLI), life insurance arm of Aditya Birla Group on 30 October 2013?
Ans. Pankaj Razdan

Q27. India and which country on 30 October 2013 signed a Memorandum of Understanding (MoU) for cooperation in broadcasting between Prasar Bharati and Cuban Radio and Television Institute (ICRT)?
Ans. Cuba

Q28. Which Indian Bollywood actress was on 29 October 2013 honoured in the House of Commons, London for her contribution to the global entertainment industry?
Ans. Kareena Kapoor

Q29. World Bank on 25 October 2013 approved ................. million US dollars assistance for Uttarakhand, in the wake of rains and landslides that killed several hundred people in the state in June 2013?
Ans. 250

Q30. GAIL India and which Port Trust on 26 October 2013 signed a Memorandum of Understanding for setting up an offshore Liquefied Natural Gas (LNG) terminal at Paradip Port, Odisha?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. Paradip Port Trust

Q31. Who won the TEB BNP Paribas WTA Championships at Istanbul after defeating Li Na 2-6, 6-3, 6-0?
Ans. Serena Williams

Q32. Which corporation on 27 October 2013 defeated Air India 5-3 to win the 48th Bombay Gold Cup hockey tournament at the MHA stadium, Mumbai?
Ans. Indian Oil Corporation

Q33. Who was on 27 October 2013 conferred with the Mother Teresa Memorial International Award by NGO The Harmony Foundation for her efforts towards achieving social justice in Mumbai?
Ans. Sushmita Sen, former Miss Universe

Q34. Who will be declared the winner  as clarified by Election Commission of India on 28 October 2013 that if the number of electors who had utilised the NOTA (None Of The Above candidates) option in the EVM or Ballot paper exceeded the votes polled by any of the candidates?
Ans. The candidate with the highest number of votes would be declared winner.

Q35. Name the the noted Hindi writer passed away on 28 October 2013 at Mayur Vihar?
Ans. Rajendra Yadav

Q36. Which country on 29 October 2013 opened world’s first underwater rail link that connects Asia and Europe?
Ans. Turkey
Note: The length of the rail link is 13 kilometers and is about 60 meters below the Bosphorus Strait. Named Marmaray tunnel is the first world’s subway to connect two continents. The Tunnel is engineered to withstand the earthquakes.

Q37. Hamid Ansari, the Vice President of India on 28 October 2013 launched the Indian Chambers of Commerce (INCHAM) in which country?
Ans. Lima, Peru

Q38. Name the Bollywood actress who became the global brand ambassador of American fashion brand Guess in the last week of October 2013?
Ans. Priyanka Chopra

Q39. Who was appointed as the next Ambassador of India to Russia on 28 October 2013?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. P.S. Raghvan
Note: At present, Raghvan, the IFS of 1979 batch is serving as the current Secretary in the Ministry of External Affairs (MEA). He will succeed Ajai Malhotra, who will retire on 30 November 2013.

Q40. Name the renowned Bharatnatyam exponent was on 29 October 2013 honoured with the prestigious Guru Debaprasad Award for outstanding contribution in the field of dance?
Ans. Geeta Chandran

Q41. Reserve Bank of India on 29 October 2013 allowed the commercial banks to revise the periodicity of interest payments thus enabling savings bank account and term deposit holders to earn interest at shorter intervals. What is the present interval at which interests are paid?
Ans. Quarterly intervals
Note: Reserve Bank of India gave freedom to commercial banks to fix savings bank deposit rates in 2011. While giving banks this freedom, the RBI kept one condition that a uniform rate will have to be offered on deposits of up to 1 lakh Rupees, on higher amounts banks are allowed to offer differential rates to depositors.

Q42. World Health Organisation (WHO) on 29 October 2013 confirmed ten cases of polio in which country in 14 years?
Ans. Syria

Q43. Which country on 29 October 2013 announced the winding down of its military mission in Afghanistan with the withdrawal of most of its troops by the end of 2014?
Ans. Australia

Q44. India was ranked at which place in the ease of doing business list according to the annual Doing Business report released on 29 October 2013 by World Bank and International Finance Corporation (IFC)?Visit: www.currentaffairs4examz.com
Ans. 134th
Note: In the Ease of Doing Business ranking of 189 countries India has dropped from 131 spot in 2013 to 134th spot in 2014. Top 03 countries were Hong Kong , New Zealand and United States.

Q45. Who was on 29 October 2013 presented with the 'Soul of India Award' for his outstanding achievements in the film industry?
Ans. Ashok Amritraj
Note: Ashok Amritraj is a former tennis player and has represented India on an international level. He played in all major tennis tournament during his nine-year career including Wimbledon and the US Open. Later he turned a film producer.

Q46. Recently, Scientists discovered a new planet called ................. which has a similar mass and density to that of Earth?
Ans.  Kepler 78b

Q47. How many medals were bagged by Indian shooters at 6th Air Gun Shooting Championship which concluded in Tehran, Iran on 26 October 2013?
Ans. 37 medals
For complete Current Affairs of 2013 visit the below link
Link: http://goo.gl/7kGJN

Add your valuable comments
October 2013 Last Week: Current Affairs PDF Download Reviewed by Currentaffairs4examz on 3.11.13 Rating: 5 Latest Current Affairs- October Last Week Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Ale...

No comments :