728x90 AdSpace

Sunday, November 17, 2013

November 2013 (Second Week) Current Affairs Questions PDF Download

Latest Current Affairs- November Second Week

Latest Current Affairs from Second Week of November 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!
November 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS PO/Clerk Exam| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Download as PDF- Click Here
Q1. Name the two personalities who were decided to be conferred with the highest civilian award Bharat Ratna, by Government of India on 16 November 2013?
Note: Sachin Tendulkar is the first sport person to win the Bharat Ratna Award. Bharat Ratna, the highest civilian Award of the country was instituted in the year 1954.
>> Bharat Ratna award so far, given only to eminent personalities from the field of dance, music, art, literature and the social sector. In the year 2011, the Government of India modified the eligibility criteria for Bharat Ratna Award - to enable eminent Sports-persons to receive the Nation’s highest civilian award.

Q2. Name the aircraft carrier which was inducted into the Indian Navy on 16 November 2013 giving a boost to the India’s maritime warfare capabilities?
Ans. INS Vikramaditya
Note: The INS Vikramaditya (44500 tonne carrier Admiral Gorshkov) was commissioned by the Union Defence Minister, AK Antony and the Russian Deputy Prime Minister, Dmitry Rogozin in a ceremony at the sub zero temperature in the wind-swept Sevmash Shipyard in the city of Severodvinsk port in the northern Arctic region of Russia.
>> Prof. Chintamani Nagesa Ramachandra Rao (CNR Rao) was born on 30 June 1934, Bangalore, India. He is an eminent scientist and a well-recognized international authority on solid state and materials chemistry.

Q3. Where was the 22nd Commonwealth Heads of Government Meeting CHOGM began on 15 November 2013?
Ans. Colombo, Sri Lanka
Note: Summit was inaugurated by Prince Charles of England, who is representing Queen Elizabeth at the Commonwealth Summit. The theme for CHOGM 2013 is Growth with Equity; Inclusive Development.

Q4. Name the Chairman of Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA), who resigned from the post of Chairman on 13 November 2013?
Ans. Yogesh Agarwal
Note: He resigned because of the Government’s decision to not allow him to be a part of the selection panel for members of the regulator.

Q5. Who was appointed as the new Chairman of PFRDA by the Finance Ministry following the resignation of Chairman Yogesh Agarwal?
Ans. Anup Wadhawan
Note: He was the Joint Secretary at PFRDA.

Q6. Union Government on 12 November 2013 appointed whom as the chairperson and managing director of public sector Bharatiya Mahila Bank (BMB), the first women’s bank?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Usha Ananthasubramanian

Q7. Who was appointed as the Chief Justice of the Jharkhand High Court on 12 November 2013?
Ans. Justice R. Banumathi

Q8. Who was appointed Chairman of the National Multi-Commodity Exchange of India Ltd (NMCE) on 12 November 2013?
Ans. Krishna Mohan Sahni
Note: He is a retired bureaucrat. His appointment was approved by the Forward Markets Commission, the commission which is responsible for regulating the commodities markets in India.National Multi-Commodity Exchange of India Ltd (NMCE) is the first demutualised commodity exchange of India which was granted permanent recognition by the Union Government of India in 1990s.

Q9. Who won Miss Universe 2013 contest on 9 November 2013 held at Crocus City Hall in Moscow, Russia?
Ans. Gabriela Isler from Venezuela

Q10. Who was appointed as the Secretary General of National Human Rights Commission (NHRC) on 8 November 2013?
Ans. Parvinder Sohi Behuria

Q11. Name the candidate of Progressive Party of Maldives who on 16 November 2013 defeated the former premier, Mohammed Nasheed to win the Maldivian Presidential elections?
Ans. Abdulla Yameen

Q12. India on 16 November 2013 won the two match test series against which team 2-0 at Wankhede stadium in Mumbai?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. West Indies
Note: The second and the last match of the series was the last and final international game of Sachin Tendulkar. After the match Sachin bid a tearful adieu to the sport after India won the match by an innings and 126 runs. Pragyan Ojha was given the Man of the Match award whereas Rohit Sharma got the Man of the Series award.

Q13. International Day for Tolerance was observed on ................ November 2013 across the world to educate people about the need for tolerance in society and to aware them about the dangers of intolerance?
Ans. 16 November 2013

Q14. President Pranab Mukherjee inaugurated the 33rd India International Trade Fair (IITF) in New Delhi on 14 November 2013. Where was the event held in New Delhi?
Ans. Pragati Maidan

Q15. 18th International Children Film Festival of India (ICFFI) was inaugurated on 14 November 2013. Where was it held?
Ans. Hyderabad, Andhra Pradesh

Q16. Government of India on 14 November 2013 dispatched relief package that includes medicines, hygiene and chemicals, tentage, blankets, tarpaulins and ready to eat meals to Hurricane ravaged which country by an Indian Air Force C-130J aircraft to Mactan?
Ans. Philippines

Q17. Name the Director of Multi-Commodity Exchange (MCX) who resigned from the board on 12 November 2013?
Ans. Paras Ajmera

Q18. World Diabetes Day was observed on 14 November 2013 across the world to raise awareness of diabetes-a chronic disease. What is theme of the day during 2009-13?
Ans. Education and Prevention

Q19. Prasar Bharati, the India's public broadcaster, and the Radio-Television of which country named RTV-SLO on 13 November 2013 signed an MoU in the field of broadcasting?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Slovenia

Q20. Union Finance Minister P. Chidambaram was on 13 November 2013 inaugurated the IT based ................ System (RMS) for the Customs clearance of export goods at New Delhi?
Ans. Risk Management System (RMS)

Q21. Industrial Production output grew by .................. percent in September 2013 mainly on account of better performance by power and mining sectors?
Ans. 2 percent

Q22. Name the Proton-M rocket carrying a defense satellite which was successfully launched by Russia on 12 November 2013?
Ans. Raduga-1M

Q23. Public Service Broadcasting Day was observed on .............November 2013?
Ans. 12 November 2013
Note: The day is marked to commemorate the Mahatma Gandhi’s visit to All India Radio (AIR) studio in New Delhi in 1947.

Join Our Facebook Page
Q24. India on 12 November 2013 declared itself free from Notifiable Avian Influenza (H5N1), commonly called .................. and notified the same to World Organisation for Animal Health (OIE)?
Ans. Bird flu

Q25. Who won the 50th edition of Indian Open golf tournament on 10 November 2013 at the Delhi Golf Club (DGC), New Delhi?
Ans. Mohammed Siddikur of Bangladesh
Note: Siddikur scored a total of 274 to edge past his Indian friends Anirban Lahiri and SSP Chowrasia to win the tournament.

Q26. Union Finance Minister P.Chidambaram released a Commemorative Coin of 20 Rupees a circulation coin of 5 Rupees to mark the culmination of the 125th Birth Anniversary of which freedom fighter/leader at New Delhi on 11 November 2013?
Ans. Maulana Abul Kalam Azad
Note: 2013 marked the culmination of 125th Birth Anniversary of Maulana Abul Kalam Azad. Maulana Azad was one of India’s most prominent freedom fighters, who espoused the cause of an undivided India. He was the first Minister of Education of India and was also awarded country’s highest civilian award, the Bharat Ratna in 1992.

Q27. World Pneumonia Day was observed on ...... November 2013 across the world to raise awareness of pneumonia?
Ans. 12 November 2013

Q28. President of Philippines, Benigno Aquino on 11 November 2013 declared a state of national calamity to speed relief efforts for victims of which typhoon?
Ans. Typhoon Haiyan

Q29. Who on 11 November 2013 retained the Barclays ATP World Tour Finals title after defeating the number one, Rafael Nadal?
Ans. Novak Djokovic

Q30. Who was appointed as the Secretary of Department of Expenditure in the Union Ministry of Finance on 11 November 2013?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Ratan P Watal

Q31. Union Minister of Minority Affairs K Rahman Khan on 11 November 2013 launched a National Portal on Maulana Abul Kalam Azad. The portal was inaugurated to mark 125th birth anniversary of the great national leader- Maulana Abul Kalam Azad. Name the URL of the portal?
Ans. www.maulanaazadheritage.org

Q32. World Science Day for Peace and Development was observed on 10 November 2013 across the world to raise awareness on the role of science in the development of sustainable societies. What is the theme for the year 2013?
Ans. Science for Water Cooperation: Sharing Data, Knowledge and Innovations.

Q33. Indian men's hockey team finished fifth at the 3rd Asian Champions Trophy. Where was the event held?
Ans. Kakamigahara, Japan

Q34. Who became a part of the history by becoming the third Indian pistol shooter to win Gold at the World Cup Final on 10 November 2013 in Munich?
Ans. Heena Sidhu

Q35. Indian Women Hockey Team on 9 November 2013 won the Silver Medal, losing to which country in the final of the 3rd Women Asian Champions Trophy played at Kakamigahara in Japan?
Ans. Japan

Q36. National Education Day of India was celebrated on 11 November 2013. Why it was celebrated on 11 November 2013?
Ans. To commemorate the anniversary of Maulana Abul Kalam Azad, a great freedom fighter, an eminent educationist and the first Education Minister of India.

Q37. Which state topped the medals tally in the 23rd All India G V Mavalankar Shooting Championship  on 16 November 2013?
Ans. West Bengal

Q38. Name the leading NRI industrialist and educationist who was presented with the International Indian of the Decade award on 15 November 2013?
Ans. Lord Swraj Paul
Note: Lord Swraj Paul is the founder of the UK-based steel and engineering multinational company Caparo, which at present employs about 10000 people worldwide from UK, USA and India.

Q39. Boeing on 15 November 2012 delivered its second................ aircraft to Indian Navy at the INS Rajali Air Base in Arakkonam, Tamil Nadu?
Ans.  P-8I

Q40. Union Law Ministry on 14 November 2013 told to the Group of Ministers (GoM) about the necessity of amendment of Article 371 (D) of the Constitution of India for ........................?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Bifurcation of Andhra Pradesh

Q41. Which state on 11 November 2013, launched its first food bank in order to give assistance to the different feeding programmes in Gurgaon as well as nearby areas?
Ans. Haryana

Q42. Who was selected for the 2014 New Horizons in Physics Prize on 5 November 2013?
Ans. Shiraz Naval Minwalla, Professor of Physics in TIFR, Mumbai

Q43. Name the former Vice-Chancellor of Jamia Millia Islamia who was on 14 November 2013 conferred with the Jawaharlal Nehru Fellowship by the Jawaharlal Nehru Memorial Fund?
Ans. Professor Mushirul Hasan

Q44. CCI on 12 November 2013 approved the proposed acquisition of 24 percent stake in the Naresh Goyal–led Indian carrier by Abu Dhabi based airline. This decision will allow the closure of long pending Jet-Etihad deal. Expand CCI?
Ans. Competition Commission of India

Q45. Indian Navy on 12 November 2013 commissioned the first Advanced Light Weight Helicopters Squadron at Southern Command at which place?
Ans. Kochi, Kerala

Q46. Regional Pravasi Bhartiya Divas was officially launched on 11 November 2013 at which place?
Ans. Sydney, Australia

For complete Current Affairs of 2013 visit the below link

     NEW!!!!         Complete Current Affairs  October 2013>>

November 2013 (Second Week) Current Affairs Questions PDF Download Reviewed by Currentaffairs4examz on 17.11.13 Rating: 5 Latest Current Affairs- November Second Week Latest Current Affairs from Second Week of Novemb...

No comments :