728x90 AdSpace

Sunday, November 24, 2013

Latest Current Affairs November 2013 (Third Week): PDF Download

Latest Current Affairs- November Third Week
Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more

November 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS Clerk Exam 2013| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Third Week of November 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF- Click Here
Q1. Who won the FIDE World Chess Championship 2013 beating defending Champion Viswanathan Anand of India, at Chennai on 22 November 2013?
Ans. Magnus Carlsen of Norway
Note: The victory was worth 8.4 crore Rupees for Magnus Carlsen. Anand settled for 5.6 crore Rupees. The match was sponsored by the Tamil Nadu state and organized by FIDE and AICF. The Magnus Calsen’s victory was also the end of Anand’s six-year reign as the World champion. It was Anand’s first loss in a world title match since 2007. Magnus Carlsen, who became the youngest world No. 1 at 19, also holds the record of being the strongest rated player in chess history with a published rating of 2872, on 1 February 2013. 2013 FIDE World Chess Championship match took place from 7 to 22 November in Chennai, India.

Q2. Who became the fastest batsman to score 5000 runs in one-day internationals on 21 November 2013?
Ans. Virat Kohli
Note: Virat Kohli achieved the feat in just 120 matches and 114 innings. He has so far scored 5005 runs, which included 17 centuries and 27 fifties in his short career. In terms of innings, Virat Kohli has equalled the record of Sir Viv Richards of West Indies, who also achieved the feat in 114 innings way back in 1987 but it was Viv's 126th match. Before Kohli, former captain Sourav Ganguly was the fastest to achieve the feat among Indian batsmen in 131 matches and 126 innings.

Q3. Mars Orbiter Mission also known as ................. has beamed back the first set of pictures of Earth on 21 November 2013 that was captured by Mars Color Camera fitted on Mars Orbiter spacecraft?
Ans. Mangalyaan

Q4. Prime Minister Dr. Manmohan Singh and UPA Chairperson, Sonia Gandhi Jointly inaugurated India’s first all-women bank, Bharatiya Mahila Bank in Mumbai on 19 November 2013,marking the birth anniversary of  which former women Prime Minister of India?
Ans. Indira Gandhi
Note: Main objectives of the bank will be to focus on the banking needs of women and to promote their economic empowerment. The bank will commence operations with an initial capital of one thousand crore rupees. Union Government on 12 November 2013 appointed Usha Ananthasubramanian as the first chairperson and managing director of public sector Bharatiya Mahila Bank (BMB).

Q5. 44th International Film Festival of India (IFFI) began at Panaji in Goa on 20 November 2013 with great fanfare. Who inaugurated the 11- day cinematic extravaganza  by lighting the traditional lamp in the distinguished presence of Union Minister of Information and Broadcasting Manish Tewari, Goa Chief Minister Manohar Parriker and a galaxy of cine stars?
Ans. Award winning actress Suasan Sarandon, American actress

Q6. Who was conferred with Lifetime Achievement Award at the opening ceremony of 44th International Film Festival of India (IFFI)?
Ans. Jiri Menzel, Legendary Czech film director

Q7. Name the renowned Indian actress who was conferred with the first Centenary Award for Indian Film Personality of the Year at the opening ceremony of 44th International Film Festival of India (IFFI)?
Ans. Waheeda Rehman

Q8. Who was on 19 November 2013 selected for prestigious Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for the year 2013?
Ans. Dr. Angela Merkel, German Chancellor
Note: The International Jury for the Prize was chaired by the Prime Minister Dr. Manmohan Singh, which made this announcement on 19 November 2013 on the birth anniversary of Indira Gandhi. Dr. Angela Merkel is nominated for her exemplary leadership in Europe and the world during the financial crises, her commitment to universal peace and disarmament and her leadership role in strengthening productive and mutually beneficial relations with India and other developing countries.

Q9. Name the orbiter Mission to Mars planet launched by US space agency NASA on 18 November 2013?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Note: The orbiter mission was launched on an Atlas V rocket from Florida's Cape Canaveral Air Force Station

Q10. Who has sworn in as the 6th President of the Maldives on 17 November 2013?
Ans. Abdulla Yameen
Note: Mohammad Jameel was sworn in as vice-President. Abdulla Yameen’s sworn in has ended the two years of political turmoil that was threatened to isolate the country internationally. The Maldives was witnessing the political turmoil, since Nasheed resigned under pressure in February 2012 because of a controversial transfer of power.

Q11. Who on 17 November 2013 won United States Grand Prix?
Ans. Sebastian Vettel of Red Bull
Note: This was his eighth successive race win of Vettel in a season. With this win he succeeded ahead of Michael Schumacher’s previous record of winning seven races in a row in the same season, which was set in 2004.

Q12. Which Southern European country was on 17 November 2013 unanimously chosen as the host of the next Commonwealth summit in 2015?
Ans. Malta
Note: This is second time for Malta to host the Commonwealth summit. Before this, Malta hosted a Commonwealth Summit in 2005. This was after Mauritius withdrew as host of the 2015 Commonwealth summit as a result of its prime minister's boycott of the Colombo summit over Sri Lanka's human rights concerns.

Q13. India on 23 November 2013 successfully test-fired its nuclear-capable which ballistic missile from a naval ship off Odisha coast?
Ans. Dhanush
Note: The surface-to-surface Dhanush, a naval variant of India's indigenously developed Prithvi missile, was test fired from a location at Bay of Bengal by the Srategic Force Command of the defence force. Dhanush missile is capable of carrying conventional as well as nuclear payload of 500 to 1000 kg and hit both land and sea-based targets.

Q14. Name the Eminent Scientist and Bharat Ratna Awardee who was on 4 November 2013 elected as honorary foreign member of Chinese Academy of Science (CAS) and thus became the first Indian to be elected to this prestigious Chinese Academy of Science (CAS) which comprises of many Nobel laureates and eminent scientist across the world?
Ans. Prof CNR Rao
Note: CNR Rao has been elected to almost all scientific academies of the world including The Royal Society-London, National Academy of Science-USA, Pontifical Academy of Science, Japan Academy and Royal Spanish Academy of Sciences, among others.

Q15. Who was appointed as the new Chairman of the 20th Law Commission of India by Union Government on 22 November 2013?
Ans. Justice Ajit Prakash Shah
Note: Justice Ajit Prakash Shah succeeded Justice D. K. Jain who resigned in October 2013 to take over as the President of National Consumer Disputes Redressal Commission.

Q16. Who was reappointed as the national coach of the men's Indian boxing team till the 2016 Olympics in Rio de Janeiro on 20 November 2013?
Ans. Gurbax Singh Sandhu

Q17. Name the India's senior women's hockey team coach who passed away in a fatal road accident near Sangrur in Punjab on 20 November 2013?
Ans. Inderjit Singh Gill
Note: He was part of the Indian Women Team in the major tournaments including Commonwealth Games in 2002 Manchester, Asian Games in 2002 Busan, Asia Cup in 2007 Hong Kong, FIH Olympic Qualifying Tournament in 2012 New Delhi and 2013 FIH World League Round 2  in New Delhi.

Q18. Name the British biochemist who is the only person to win Nobel Prize two times for Chemistry who died on 19 November 2013 in Cambridge, eastern England?
Ans. Frederick Sanger
Note: For the first time, he won the Nobel Prize in 1958 for development of the methods, which helped to unravel the chemical structure of Protein, mainly insulin. Second Nobel Prize was given to him in 1980, jointly with Walter Gilbert and Paul Berg for the development of the techniques to read the sequences of DNA, which carries the basic code for life.

Q19. Malala Yousafzai, Pakistani teenage activist on 20 November 2013 received the EU's ................ human rights prize for her brave crusade for the right of the children to education?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Ans. Sakharov human rights prize
Note: Sakharov Prize for free speech is awarded by the European Parliament annually in memory of Soviet physicist and dissident Andrei Sakharov.

Q20. Which film won the Golden Elephant Award for best film in the 'International Live Action' category at the 18th International Children's Film Festival which concluded on 20 November 2013 in Hyderabad?
Ans. Dutch Film named Kauwboy

Q21. Reserve Bank of India (RBI) on 19 November 2013 directed Public Sector Banks (PSBs) to provide loans to women self-help groups (SHGs) at ............ per cent per annum to avail the benefit of interest rate subvention scheme under the Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana-Aajeevika (SGSY) scheme?
Ans.  7 percent
Note: Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana-Aajeevika (SGSY) is an initiative by the government to provide sustainable income to poor people living in rural areas of the country.

Q22. Which footballer won the Golden Shoe award in recognition of his 46 goals in 32 leagues appearances in the Europe’s domestic football league in the 2012-13 season?
Ans. Lionel Messi
Note: This is the third Golden Shoe award of Messi and with this win he became the first footballer to win the award three times. Earlier Messi won the award in 2009-10 for 34 goals and a Spanish record 50 in 2011-12.

Q23. India on 18 November 2013 successfully test-fired the advanced version of the ................. supersonic cruise missile from the Pokhran test firing range in Rajasthan?
Ans. BrahMos
Q24. Name the British Nobel Prize-winning author who died on 17 November 2013 at London at the age of 94?
Ans. Doris Lessing
Note: In 2007, the 88-year-old Doris Lessing became the oldest recipient of the Nobel Prize in Literature and only the 11th woman to win the award.

Q25. Which Jamaican sprinters were crowned the male and female World Athletes of the Year, 2013 on 16 November 2013?
Ans. Usain Bolt and Shelly-Ann Fraser-Pryce
Note: They were selected as the world athletes of the year by the sport's governing IAAF at a ceremony in Monaco.

Q26. Who was reappointed as General Secretary All India Football Federation (AIFF) for a second term of another three years on 20 November 2013?
Ans. Kushal Das
Note: National football team coach Wim Koevermans' contract was extended till October 2014. Besides the national team, Koevermans will also be in charge on India's campaign in 2014 Incheon Asian Games.

Q27. Name the cyclonic storm which struck Andhra Pradesh coast near Machilipatnam, triggering heavy rains and strong gales, killing several people?
Ans. Cyclone Helen

Q28. Chief Information Commissioner Deepak Sandhu administered the oath of office to five new Information Commissioners appointed to the Central Information Commission (CIC) on 22 November 2013. Name them?
Ans. 1) Yashovardhan Azad, a former IPS Officer
2) Sharat Sabharwal, a career diplomat
3) Manjula Parasher, a former Indian Postal Service Officer and had retired as Secretary from the Department of Posts.
4) MA Khan Yusufi, a former Indian Legal Service Officer
5) Madbhushanam Sridhar Acharyulu, who was working as Professor at NALSAR

Q29. Which fighter jet was on 21 November 2013 selected as the platform to mount the supersonic BrahMos missiles by the Indian Air Force?
Ans. Sukhoi-30
Note: The first test launch will be carried out by the end of 2014.

Q30. Jet Airways on 20 November 2013 concluded the sale of ................ percent equity stake in the airline to Etihad Airways for 2057 crore Rupees?
Ans. 24
Note: The 335 million Dollar deal, which was unveiled in April 2013, is the first cross border transaction in the Indian aviation sector after it was opened up for foreign direct investments in 2012.

Q31. Election Commission decided to use Voter-Verified Paper Audit Trail (VVPAT) on a large-scale for the first time in the country in the upcoming  Assembly polls in which state on 25 November 2013?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Ans. Mizoram

Q32. Indian Space Research Organisation (ISRO) on 16 November 2013 performed the last of the five orbit-raising manoeuvre on its Mars Orbiter, raising the apogee (farthest point from Earth) of the spacecraft to over ........ lakh km?
Ans. 1.92

Q33. World Toilet Day (WTD) was observed across the world on .......... November 2013?
Ans. 19 November 2013
Note: The World Toilet Organization created World Toilet Day to raise global awareness of the struggle 2.5 billion face every day without access to proper, clean sanitation.

Q34. National Integration Day was observed on 19 November 2013 all over India. Why the day is celebrated on 19 November 2013?
Ans. It is celebrated as the birth anniversary of the first woman Prime Minister of the India, Indira Gandhi.

Q35. Which country on 17 November 2013 defended the Davis Cup title 2013 after Redek Stepanek defeated the Serbian Dusan Lajovic 6-3, 6-1, 6-1 in the fifth rubber of the final by BNP Paribas Final in Belgrade?
Ans. Czech Republic

Q36. Name India's First Private Metro service which started operation from Gurgaon, Haryana on 14 November 2013?
Ans. Rapid Metro

Q37. 22nd Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM) was held in Colombo, Sri Lanka, from 15-17 November 2013. What was the theme of the Meeting 2013?
Ans. Growth with Equity: Inclusive Development

Q38. National Press Day was celebrated across the country on ............. November 2013?
Ans. 16 November 2013
Note: The day is symbolic of a free and responsible press in India.

Q39. Who was on 21 November 2013 sworn in as the US Assistant Secretary of State for South and Central Asia?Visit>>www.currentaffairs4examz.com
Ans. Nisha Desai Biswal

Q40. Which state is hosting the 9th North East Business Summit which began on 22 November 2013?
Ans. Dibrugarh in Assam

Q41. Name the US sprinter who on 18 November 2013 announced his retirement after 13 years career?
Ans. Darvis Patton
Note: He won the Olympic silver medal as part of the 4x100 relay teams in the 2004 Athens Olympics and in London Olympics in 2012.

Q42. Who was appointed as Coach of the Senior Men Hockey Team by Hockey India on 20 November 2013?
Ans. V Baskaran
Note: Baskaran will work under the recently appointed Chief Coach Terence Walsh. Hockey India on 15 October 2013 appointed the Terence Walsh as Chief Coach of the Senior Men National Hockey Team.

Q43. Who was awarded with Dayawati Modi Award for Art and Culture and Education by Dayawati Foundation on 19 November 2013?
Ans. Anjolie Ela Menon
Note: She is one the leading contemporary female artist and well known muralist.

Q44. President of India Pranab Mukherjee on 19 November 2013 presented Indira Gandhi National Service Scheme Best University Award 2012-13 to ............ University of Karnataka?
Ans. Mangalore University of Karnataka

Q45. In the latest ICC test ranking, India moved to the ............. position, following the 2-0 victory over West Indies on 16 November 2013?
Ans. Second

For complete Current Affairs of 2013 visit the below link

Latest Current Affairs November 2013 (Third Week): PDF Download Reviewed by Currentaffairs4examz on 24.11.13 Rating: 5 Latest Current Affairs- November Third Week Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alert...

1 comment :

  1. hello

    i'm following ur current affairs and daily updates from past 10 days
    you're clean info about all

    but 1 suggestion from me upload some online mock tests mainly for gen awareness,english and computer awareness...

    1 doubt how rrb have calculated our marks???

    1 question
    is ibps po and clerks also following same mechanism as rrb???

    and i got 128 marks in rrb clerks
    from andhra
    cat:Gen girl
    and what is my chance to be placed????

    and thenq in advance :)