728x90 AdSpace

Sunday, November 10, 2013

Latest Current Affairs- November 2013 (First Week): PDF Download

Latest Current Affairs- November First Week

Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more

November 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS PO/Clerk Exam| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from First Week of November 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF- Click Here
Q1. India's premier space agency, ISRO, on 5 November 2013 successfully launched its historic mission to Mars from the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, about 100km from Chennai. It was India’s first mission to the red planet. Name the launch vehicle which was used for the mission?
Ans. PSLV C25
Note: main objective of the mission is to develop the technologies required for design, planning, management and operations of an interplanetary mission. Satellite is scheduled to reach the Mars orbit in September 2014 and is designed to circle the Red Planet in an elliptical orbit of 366 km X 80000 km.

Q2. India successfully test fired the indigenous .................... missile from Wheeler Island off Odisha coast on 8 November 2013?
Ans. Agni-1
Note: The surface to surface missile Agni-1 was launched from a mobile launcher. It can travel a distance of 700 kilometers. The 15 meter long missile can carry a payload of 1000 kilogram. It has a specialized navigation system that ensures it to reach the target with a high degree of accuracy and precision.

Q3. Which country was selected by the International Hockey Federation (FIH) on 7 November 2013 to host the Men’s World Cup of Hockey in 2018?
Ans. India
Note: England will host the Women’s World Cup of hockey from 7-21 July, 2018. Hockey's World Cup is held every four years and is second only to the Olympics in significance. India hosted the world cup in 2010 at New Delhi. The 2014 edition of Hockey World Cup would be played in The Hague, Netherlands.

Q4. Name one of the first celebrity chefs of India as well as prolific cookbook writer died on 6 November 2013 due to heart attack in Mumbai?
Ans. Tarla Dalal
Note: She authored more than 100 cookbooks which sold three million copies. Her website tarladalal.com is the largest food website of Asia.

Q5. India’s largest lender State Bank of India (SBI) on 6 November 2013 increased its lending rates by ................. percent with effect from 7 November 2013?
Ans. 0.20
Note: The bank increased the base rate or the minimum lending rate to 10 per cent from 9.80 percent. The Benchmark Prime Lending Rate (BPLR) was also increased by 0.20 per cent from 14.55 per cent to 14.75 per cent. SBI increased fixed deposit rate by 0.2 per cent on select maturity. SBI had last raised base rate by 0.10 per cent to 9.80 per cent in September 2012.

Q6. Name the campaign on social networking site Twitter launched by Board of Control for Cricket in India (BCCI) on 6 November 2013 which allow fans worldwide to connect and say thank you to Sachin Tendulkar on his retirement?
Ans. Thank you Sachin campaign
Note: During the Test series between India and the West Indies(6 to 18 November 2013), all Twitter users who send an appreciative message for Sachin to the BCCI handle with the ThankYouSachin will instantaneously receive a Tweet from BCCI with a momentous picture of Sachin, including a personalised message and signature in his handwriting.

Q7. Where will the 12th edition of Pravasi Bhartiya Divas from 7th to 9th of January 2014 as announced by Vayalar Ravi, Minister for Overseas Indian Affairs on 5 Novemeber 2013 in New Delhi?
Ans. New Delhi
Note: The theme of the convention is -Engaging Diaspora - Connecting across Generations- with a special focus on the younger generation. Pravasi Bharatiya Divas (PBD) is celebrated on 9th January every year to mark the contribution of Overseas Indian community in the development of India. January 9 was chosen as the day to celebrate this occasion since it was on this day in 1915 that Mahatma Gandhi the greatest Pravasi, returned to India from South Africa, led India’s freedom struggle and changed the lives of Indians forever.

Q8. Name the Indian Weightlifting Federation Joint Secretary who was on 4 November 2013 appointed as an international Weightlifting referee?
Ans. Abraham K Techi
Note: Budapest–based International Weightlifting Federation issued the honour to Abraham, making him the fourth international referee from North East India.

Q9. Government of India on 4 November 2013 decided to extend the sale of the non-subsidized ............ kg cooking gas (LPG) cylinders at petrol pumps across the country?
Ans. 5 Kg

Q10. India won the series 3-2 against Australia on 2 November 2013 by beating Australia in the seventh match by 57 runs at Bangalore. In the seventh One Day International (ODI) match India scored Score 383/6 in 50 over and Australia scored 326 in 45.1 over.  Who was adjudged the Man of the series?
Ans. Rohit Sharma

Q11. Name the Legendary Pakistani folk singer who passed away in Lahore, Pakistan on 3 November 2013 after a long battle with throat cancer?
Ans. Reshma
Note: She was 66 years old. She is known for her popular songs such as Lambi Judai and Dama Dam Mast Kalandar.

Q12. Who became the third player in International Cricket to score a double century in One Day Internationals when scored 209 in 158 balls against Australia on 02 November 2013?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Rohit Sharma
Note: Rest of two scorers are Indian cricketers namely Sachin Tendulkar (who scored 200 runs in 147 balls) and Virender Sehwag (who scored 219 in 140 balls).

Q13. Who won the Abu Dhabi Formula 1 Grand Prix at the Yas Marina circuit, Abu Dhabi on 3 November 2013?
Ans. Sebastian Vettel

Q14. Indian men's hockey team on 3 November 2013 officially qualified for the Rabobank Hockey World Cup 2014. International Hockey Federation (FIH) confirmed the India’s berth in a official press release at Switzerland. Where will the event be held?
Ans. The Hague, Netherland.
Note: From 1 May to 15 June 2014

Q15. Which Cricketer created history on 02 November 2013 hitting the highest number of sixes in an innings of ODI?
Ans. Rohit Sharma
Note: He scored 16 sixes against Australia in the last ODI. Previous best was 15 sixes by Shane Watson.

Q16. Who was appointed as the Secretary General of National Human Rights Commission (NHRC) on 8 November 2013?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Parvinder Sohi Behuria
Note: She is a Senior IRS officer. Behuria was appointed in the rank and pay of the secretary. She is the successor of Ashok Sahu, a 1975 batch officer of Indian Economic Service, following his retirement.

Q17. Name the health worker from Bihar who on 6 November 2013 won the global UN Award for her commitment and dedication to eradicate Polio in India ?
Ans. Martha Dodray
Note: Martha Dodray is an Auxiliary Nurse & Midwife (ANM) from Darbhanga district of Bihar. She represented the worldwide polio frontline workers. Her contribution cause was recognized by United Nations Foundation in 2013 and awarded.

Q18. Ministry for Information & Broadcasting on 7 November 2013 announced the institution of a special award in the series of initiatives undertaken to commemorate the 100 years of Indian Cinema. The Centenary award would be given on what basis?
Ans. Award would be given every year to an outstanding Indian film personality- A Film Icon, for his/her contribution to Indian Cinema at IFFI.

Q19. As per the data released by the Internet and Mobile Association of India (IAMAI) on 6 November 2013, which city emerged as the city with highest internet penetration in India?
Ans. Mumbai

Q20. Name the the fourth generation advanced jet trainer aircraft which was inducted into Indian Navy on 6 November 2013 at a ceremony held at the Naval Air Station INS Dega at Visakhapatnam?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Hawk 132
Note: The aircraft was built by the Hindustan Aeronautics Limited (HAL) with Transfer of Technology from M/s British Aerospace, UK. Hawk 132 is equipped with advanced and reliable navigation systems and it is able to deploy an impressive array of weaponry including air-to-air missiles, air-to-ground rockets, bombs and guns.

Q21. Who was on 6 November 2013 appointed as the managing director and chief executive director of the LIC Housing Finance?
Ans. Sunita Sharma
Note: She is the first women MD and CEO of the company since its inception in 1989. She succeeded V K Sharma who was elevated to the post of managing director of LIC.

Q22. Minister of Railways flagged off the first ever Dual Cab 4500 HP Freight Diesel locomotive called Vijay from Diesel Locomotive Works (DLW), Varanasi, a production unit of Indian Railways, on 6 November 2013. Name the present railway minister?
Ans. Mallikarjun Kharge

Q23. Name the British Paralympic powerlifter who on 5 November 2013 won gold at the International Paralympic Committee (IPC) Asian Open Championships with a world-record lift?
Ans. Ali Jawad

Q24. Charkha of Mahatma Gandhi that he used in Yerwada Jail during the Quit India Movement was auctioned in UK on 5 November 2013 for £110000 (1.1 crore rupees approximately) at which country?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. England

Q25. Name the Australia goalkeeper who on 6 November 2013 announced his retirement from international football?
Ans. Mark Schwarzer

Q26. Name the new cost-effective sign language translator that converts signs into spoken and written language - and vice versa developed recently by US software company Microsoft?
Ans. Kinect Sign Language Translator

Q27. Which Indian won the ATP men’s singles title of Traralgon event in Australia on 4 November 2013?
Ans. Yuki Bhambri

Q28. Which country recently became the First South Asian Country to Approve Commercial Cultivation of Bt Brinjal?
Ans. Bangladesh
Note: With this decision Bangladesh became the first country in South Asia to cultivate the genetically modified food crop.

Q29. Who on 3 November 2013 won the BNP Paribas Masters Tennis tournament at Paris, France?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Novak Djokovic of Serbia
Note: He defeated defending champion David Ferrer of Spain in straight sets, 7-5, 7-5.

Q30. UNESCO on 8 November 2013 suspended the voting rights of which countries over Palestine row?
Ans. United States (US) and Israel

Q31. Where was the Indian Ocean Rim Association (IORA) 13th Council of Ministers meeting held on 1 November 2013?
Ans. Perth, Australia

Q32. Who has resigned as the Chief Executive Officer of Uninor, Norwegian telecom giant Telenor’s India unit on 7 November 2013?
Ans. Yogesh Malik

Q33. Who was re-elected as the President of Tajikistan as announced by Central Election Commission (CEC) of Tajikistan on 6 November 2013?
Ans. Imomali Rakhmon

Q34. Assam government announced on 7 November 2013 the high security measures against poachers of the world heritage site .................... Park?
Ans. Kaziranga National Park

Q36. Reserve Bank of India (RBI) on 6 November 2013 permitted the WOS of the foreign banks to acquire the domestic private sector banks. Expand WOS?
Ans. Wholly Owned Subsidiaries

Q37. Ministry of Health and Family Welfare of India reconstituted the Medical Council of India (MCI) on 6 November 2013 with how many members?
Ans. 68

Q38. Union Cabinet on 7 November 2013 approved the visa waiver agreements with which countries?Visit:www.currentaffairs4examz.com
Ans. Poland, Slovenia and Lithuania

Q39. Name the speaker of the Madhya Pradesh Assembly who died on 5 November 2013 due to cardiac arrest at Jabalpur?
Ans. Iswardas Rohani

Q40. IICT Hyderabad, recently received over 50 samples for detection of chemical weapons from the Organisation for Prohibition of Chemical Weapons (OPCW). Expand IICT?
Ans. Indian Institute of Chemical Technology
Note: IICT was one of the 21 labs in 17 countries that were designated by OPCW for off-site analysis of chemical weapons.

Q41. Name the Assamese music director who passed away on 6 November 2013 at B. Baruah Cancer Institute in Guwahati, Assam at the age of 69?
Ans. Sher Choudhury
Note: Sher Choudhury received National Award for best music director for the Gautam Bora directed film 'Wosobipo'  in 1990.

Q42. Name the mobile app for iOS and Windows Phone platforms on Passport launched by Ministry of External Affairs, in the first week of November 2013?
Ans. mPassport Seva

Q43. Pakistan on 5 November 2013 successfully test-fired ................ missile, a surface-to-surface missile with a range of 60 km?
Ans. Hatf IX (Nasr)

Q44. Indian and Chinese army are set to hold their third joint military exercises after a gap of 5 years. The 10 day drill code has been named ........................ was inaugurated in the Chengdu city on 5 November 2013?
Ans. Hand in hand

For complete Current Affairs of 2013 visit the below link

Complete Current Affairs  October 2013>>

Latest Current Affairs- November 2013 (First Week): PDF Download Reviewed by Currentaffairs4examz on 10.11.13 Rating: 5 Latest Current Affairs- November First Week Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job ...

1 comment :