728x90 AdSpace

Thursday, November 28, 2013

IBPS Clerk Exam Special: Economy/Banking Current Affairs Questions- Part 20

IBPS Clerk Exam Special: Economy/Banking Current Affairs Questions- Part 20

Friends...Here is the last Part of our Economy/Banking Current Affairs Questions for IBPS Clerk Exam 2013. Let us thank all of you for the great support you have given us. This last part contains 25 Questions unlike the other parts. Thus we have covered 215 probable Banking/Economy Awareness Current Affairs Questions so far. The PDF File containing all these 215 questions will be published tomorrow...we are working with it.
We are also planning to start a similar series containing General Current Affairs Questions which can be asked in the exam. Hope you will give us the same encouragement and support. That series will start soon.... Prepare well...Wishing all of you great success in the exam in advance :) 

1) Which country has hosted the “Commonwealth Heads of Government Meet” 2013?
(B) Sri Lanka
(C) Myanmar
(D) Indonesia
Ans. (B) Sri Lanka

2) According to the All India survey on Higher Education, which of the following cities has highest number of colleges in the country?
(A) Hyderabad
(B) Bangalore
Ans. (B)Bangalore

3) Which one of the following has become the first South Asian Country to approve commercial cultivation of Bt Brinjal?
(A) China
(C)Sri Lanka
Ans. (B)Bangladesh

4) Who among the following is the current Secretary General of “South Asian Association for Regional Countries (SAARC)”?
(A)Kamalesh Sharma
(B)Fathimath Dhiyana Saeed
(C)Ahmed Saleem
(D)Abdulla Mohamed
Ans. (C)Ahmed Saleem

5) As per the latest report by Central Statistics Office (CSO), which state recorded highest sex ratio in 110 years?
(A)West Bengal
(D)Uttar Pradesh
Ans. (A)West Bengal

6) According to latest figures released by the union ministry of communication and information technology, which of the following states has lowest teledensity in the country?
(C)Uttar Pradesh
(D)Tamil Nadu
Ans. (C)Uttar Pradesh
Note: Highest is at Delhi

7) “Gamani Corea” who passed away recently, was one of the chief architect of national planning of which country?
(A)Sri Lanka
(D)South Korea
Ans. (A)Sri Lanka

8) Recently, which of the following countries is in news for developing dengue-blocking mosquito?
Ans. (B)Vietnam

9) Which one of following countries has recently announced it was setting up an “air defence identification zone” over East China Sea?
Ans. (D)China

10) The controversial 300-MW Lakhwar hydroelectric power project is related to which state?
(B)Uttara Pradesh
(C)Madhya Pradesh
(D)Himachal Pradesh
Ans. (A)Uttarakhand

11) The “Aranumala International Airport” is an airport project planned to be built in which state?
(B)Madhya Pradesh
Ans. (A)Kerala

12) As per the RBI guidelines Public Sector Banks has to give loans to women SHGs at the interest rate of __?
(A)5 percent
(B)6 percent
(C)7 percent
(D)8 percent
Ans. (C)7 percent

13)  “Magnus Carlsen” who has been recently become the youngest worlds chess championship belongs to which country?
Ans. (D)Norway

14) Which of the following super computers has recently retained its place at the top of a list of the world’s most powerful systems?
(A)Piz Daint
Ans. (C)Tianhe-2

15) India and which of the following countries has recently decided to hold their first-ever joint air combat exercise in the Peter the Great Bay?
(D)Sri Lanka
Ans. (C)Russia

16) Which among the following countries is currently known for highest number of deaths of under-five infants and children in the world?
Ans. (A)India

17) Which of the following neighbouring countries of India has recently decided to cut the size of its Army by reducing the number of non-combatant personnel?
(D)Sri Lanka
Ans. (C)China

18) The Government of India has decided to confer upon Bharat Ratna to C.N.R Rao, for his contribution in solid-state and structural chemistry. Rao is the __ Indian Scientist to get this award?
Ans. (C)Third

19) Which of the following has emerged as India’s most attractive brand in banking and financial services industry (BFSI) category?
Ans. (C)LIC

20) Which one of the following IT companies of India was recently making news with respect to an alleged work visa fraud in US?
Ans. (B)Infosys

21) India has recently notified which of the following countries as a notified Jurisdictional Area under Income Tax Act 1961?
Ans. (A)Cyprus

22) As per the latest Financial Secrecy Index, which of the following countries emerged as world’s most secretive place on financial matters?
(B)Hong Kong
Ans. (A)Switzerland

23) Who among the following has been appointed as first Chairman and Managing Director of Bharatiya Mahila Bank?
(A)Arundhati Bhattacharya
(B)Usha Ananthasubramanian
(C)Geetha Kumari
(D)Chandrakala Subramanian
Ans. (B)Usha Ananthasubramanian

24) As per the latest data, which of the following cities has more internet user than any other city in the country?
(B)New Delhi
Ans. (A)Mumbai

25) As per the latest RBI statement, India has just one branch of a foreign bank for every ___ million people. Fill the blank with correct option?
Ans. (C)Three
View other parts of this Question Series: Click Here
Current Affairs  November 2013 Questions PDF>>CLICK HERE
Join our fb page for regular updates
IBPS Clerk Exam Special: Economy/Banking Current Affairs Questions- Part 20 Reviewed by Currentaffairs4examz on 28.11.13 Rating: 5 IBPS Clerk Exam Special: Economy/Banking Current Affairs Questions- Part 20 Friends...Here is ...


  1. admin how to create above question in pdf format....

    1. Tomorrow we will update the PDF containing all these 215 Questions covered in the series...

    2. please upload pdf.

  2. sir when u will upload the model question related to current affairs as my exam is on 30th of nov, i need it urgent
    thanks for ur kind help

  3. Friend..we will start it soon..mean while you can check our Weekly and Monthly Current Affairs from http://www.currentaffairs4examz.com/search/label/Weekly%20Current%20Affairs and http://www.currentaffairs4examz.com/search/label/Monthly%20Current%20Affairs PDF Download is available!!

  4. admin please update the PDF containing all these 215 Questions covered in the series.