728x90 AdSpace

Monday, November 11, 2013

IBPS Clerk Exam Special: Economy/Banking Current Affairs Questions

IBPS Clerk Exam Special: Economy/Banking Current Affairs Questions

Friends...IBPS Clerk Exam is fast approaching. To help all aspirants, we have decided to provide you with daily Economy/Banking Current Affairs Questions. First part of it is getting published today...From today onwards...we will be providing you with all useful materials for the exam. So join us and visit us daily for updates.... Prepare well....All the Best.
1) Who took charge as the governor of the Reserve Bank of India (RBI) in Sep 2013?
(A) Montek Singh Ahluwalia
(B) Raghuram Rajan
(C) D Subbarao
(D) Kaushik Basu
Ans. (B) Raghuram Rajan

2) Which global tech company acquired Finish mobile maker Nokia’s mobile phone business for 5.4 billion euros in September 2013?
(A) Google
(B) Microsoft
(C) Apple
(D) Blackberry
Ans. (B) Microsoft

3) Ronald Coase, who was awarded the Nobel Prize in 1991, passed away in Sep 2013. He won Nobel prize in which category?
(A) Chemistry
(B) Phusics
(C) Economics
(D) Medicine
Ans. (C) Economics

4) India’s Core sector growth stood at __________ in July 2013 (announced in Sep 2013).
(A) 2.1%
(B) 3.1%
(C) 3.8%
(D) 4.5%
Ans. (B) 3.1%

5) Who published a book named “How Not to Make Money” in Sep 2013?
(A) Chetan Bhagat
(B) Raj Kundra
(C) Ravinder Singh
(D) None of These
Ans. (B) Raj Kundra

6) India’s unemployment rate stood at _________ in 2012-13
(A) 4.9%
(B) 4.7%
(C) 5.3%
(D) 3.6%
Ans. (B) 4.7%

7) The Reserve Bank recently announced a 13-member committee in Sep 2013 to frame a “clear and detailed” vision for financial inclusion/deepening across the country. The committee is headed by ____________.
(A) Bimal Jalan
(B) C. Rangarajan
(C) Nachiket Mor
(D) Urijit Patel
Ans. (C) Nachiket Mor

8) PepsiCo Inc. has appointed whom to the position of Chief Executive Officer, Asia, Middle East and Africa (AMEA) in Sep 2013?
(A) Indra K. Nooyi
(B) Sanjeev Chadha
(C) Saji Cherian
(D) Deepak Khanna
Ans. (B) Sanjeev Chadha

9) Reserve Bank of India has formed an expert committee for examining its Current Monetary Policy Framework in Sep 2013. Who will head the committee?
(A) C. Rangarajan
(B) Bimal Jalan
(C) Urjit Patel
(D) Y. Venugopal Reddy
Ans. (C) Urjit Patel

10) The current account deficit stood at ______ of gross domestic product (GDP) in the first quarter (April-June) of current financial year 2013-14 as per the data published in Sep 2013.
(A) 5.1%
(B) 4.5%
(C) 4.9%
(D) 4.6%
Ans. (C) 4.9%

IBPS Clerk Exam Special: Economy/Banking Current Affairs Questions Reviewed by Currentaffairs4examz on 11.11.13 Rating: 5 IBPS Clerk Exam Special: Economy/Banking Current Affairs Questions Friends...IBPS Clerk Exam i...


  1. Ur material are very useful . keep in on .

  2. very good questions. we can expect this type of questions in bank exams. please post more questions related to banking and current economy .

  3. This site gives me immense pleasure while going through, esp. Daily GA nd weekly GA collection which make me As Rockstar...
    Keep it up...Thanks a ton...

  4. The questions are more useful.. Thk u so much Can u post more questions..