728x90 AdSpace

Saturday, November 23, 2013

IBPS Clerk 2013: Expected Economy/Banking Current Affairs Questions- Part 15

IBPS Clerk 2013: Expected Economy/Banking Current Affairs Questions- Part 15

Friends..150 Expected questions so far covered and still counting...



1) The RBI has increased Repo rate by 25 bps to _______ during its monetary policy review meet in October 2013.
(A) 7.25%
(B) 7.75%
(C) 7%
(D) 6.75%
Ans. (B) 7.75%

2) Who has been appointed as the new Chairman and Managing Director of India Infrastructure Finance Company (IIFC) Ltd in Oct 2013?
(A) SB Nayar
(B) S Varadarajan
(C) R K Singhon
(D) B Ashok
Ans. (A) SB Nayar

3) Which Internet company image-recognition startup LookFlow, which will bring image-recognition technology to its Flickr service for sharing photos in Oct 2013?
(A) Yahoo
(B) Google
(C) Microsoft
(D) Facebook
Ans. (A) Yahoo

4) A CBI court sentenced former Chairman and Managing Director of _________, M Gopalakrishnan and four others to one year imprisonment for defrauding various branches of the bank in Oct 2013.
(A) Indian Bank
(B) Canara Bank
(C) Dena Bank
(D) Bank of Baroda
Ans. (A) Indian Bank

5) India was ranked at which place in the ease of doing business list according to the annual Doing Business report released on 29 October 2013 by World Bank and International Finance Corporation (IFC)?
Ans. 134th

6) The Reserve Bank of India has constituted a GIRO Advisory Group (GAG) to implement a national Indian Bill Payment System in Oct 2013. This will be headed by ________.
(A) Arvind Mayaram
(B) Bimal Jalan
(C) Umesh Bellur
(D) B. Sambamurthy
Ans. (C) Umesh Bellur

7) Reserve Bank of India on 29 October 2013 allowed the commercial banks to revise the periodicity of interest payments thus enabling savings bank account and term deposit holders to earn interest at shorter intervals. What is the present interval at which interests are paid?
Ans. Quarterly intervals

8) Which famous bollywood actor has been named the brand ambassador for India’s leading lighting and consumer electronics company, Philips in Oct 2013?
(A) Salman Khan
(B) Shahrukh Khan
(C) Ranbir Kapoor
(D) Amitabh Bachchan
Ans. (C) Ranbir Kapoor

9) The Australian Trade Commission (Austrade) and which Indian Private bank have entered into a memorandum of understanding (MoU) in Oct 2013 to explore avenues for mutually beneficial knowledge sharing in food processing and agricultural sectors?
(A) YES Bank
(B) ICICI Bank
(C) HDFC Bank
(D) Axis Bank
Ans. (A) YES Bank

10) Name the new scheme, approved by Cabinet Committee on Economic Affairs on 30 October 2013, with a total cost of 500 crore rupees during the 12th Five Year Plan and to establish four to six brown field projects and three to five green field projects addressing the environmental issues faced by Textile Processing Units?
Ans. Integrated Processing Development Scheme (IPDS)
View other parts of this Question Series: Click Here
Complete Current Affairs  October 2013 PDF>>CLICK HERE
Join our fb page for regular updates
IBPS Clerk 2013: Expected Economy/Banking Current Affairs Questions- Part 15 Reviewed by Currentaffairs4examz on 23.11.13 Rating: 5 IBPS Clerk 2013: Expected Economy/Banking Current Affairs Questions- Part 15 Friends..150 Exp...

No comments :