728x90 AdSpace

Saturday, November 23, 2013

IBPS Clerk 2013: Expected Economy/Banking Current Affairs Questions- Part 13

IBPS Clerk 2013: Expected Economy/Banking Current Affairs Questions- Part 13

Friends...here is Part 13 of Expected Economy/Banking Current Affairs Questions....


1) The Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises has assigned which bank No. 1 rank under the ‘National Awards for Excellence in MSE (micro and small enterprises) Lending’ for 2012-13 as announced in Oct 2013?
(A) ICICI Bank
(B) IDBI Bank
(C) Corporation Bank
(D) Bank of Baroda
Ans. (C) Corporation Bank

2) India has been ranked at _____ in the latest Global Hunger Index released by the International Food Policy Research Institute (IFPRI), Welthungerhilfe and Concern Worldwide in Oct 2013.
(A) 65th
(B) 63rd
(C) 68th
(D) 72nd
Ans. (B) 63rd

3) The United States has overtaken which country to become the world’s biggest oil producer due to the jump in output from shale gas finds in US (published in Oct 2013).
(A) Kuwait
(B) Saudi Arabia
(C) UAE
(D) Russia
Ans. (B) Saudi Arabia

4) The Public Health Foundation of India (PHFI) has elected whom as its Chairperson for a term of three years in Oct 2013 (who succeeds N R Narayana Murthy).
(A) Adi Godrej
(B) Azim Premji
(C) Anand Mahindra
(D) Ratan Tata
Ans. (C) Anand Mahindra

5) The World Bank has lowered India’s economic growth forecast for the current fiscal 2013-14 to ___________ (announced in Oct 2013).
(A) 5.2%
(B) 4.7%
(C) 4.3%
(D) 5.8%
Ans. (B) 4.7%

6) The World Bank has approved _______ assistance for Uttarakhand in Oct 2013, which was hit hard by rains and landslides earlier this year.
(A) USD 300-million
(B) USD 500-million
(C) USD 250-million
(D) USD 100-million
Ans. (C) USD 250-million

7) The working committee of the Board of Cricket Control of India has terminated the contract of which IPL team “Pune Warriors” for non-payment of franchise fee in Oct 2013. Which group was owner of the team?
(A) Deccan Group
(B) India Cement
(C) ADAG Group
(D) Sahara Group
Ans. (D) Sahara Group

8) The proposed aviation venture of TATA with Singapore Airlines (SIA) has got corporate Affairs  Ministry’s approval to use the name “Tata SIA Airlines Ltd” in Oct 2013. Tata Group will hold ______ stake in the company while the rest will be held by Singapore Airlines.
(A) 74%
(B) 49%
(C) 51%
(D) 60%
Ans. (C) 51%

9) Publishing giant Pearson has appointed whom as the new Managing Director for its India business in Oct 2013?
(A) Deepak Mehrotra
(B) Rajeev Chopra
(C) Tarun Chugh
(D) A. Krishnakumar
Ans. (A) Deepak Mehrotra

10) Which Indian City has been ranked as the country’s top business destination in terms of infrastructure, human capital, city culture and basic quality of living, as per a new survey, conducted DTZ in Oct 2013?
(A) Mumbai
(B) Pune
(C) Bangalore
(D) Chennai
Ans. (C) Bangalore
View other parts of this Question Series: Click Here
Complete Current Affairs  October 2013 PDF>>CLICK HERE
Join our fb page for regular updates
IBPS Clerk 2013: Expected Economy/Banking Current Affairs Questions- Part 13 Reviewed by Currentaffairs4examz on 23.11.13 Rating: 5 IBPS Clerk 2013: Expected Economy/Banking Current Affairs Questions- Part 13 Friends...here is...

No comments :