728x90 AdSpace

Wednesday, October 2, 2013

Quiz on Gandhi Jayanti- Gandhi Jayanti wishes to all

Quiz on Gandhi Jayanti- Gandhi Jayanti wishes to all


Gandhi Jayanti is celebrated in India to mark the occasion of the birthday of Mahatma Gandhi, the "Father of the Nation". The United Nations General Assembly announced on 15 June 2007 that it adopted a resolution which declared that October 2 will be celebrated as the International Day of Non-Violence. Gandhi Jayanti is celebrated on October 2nd, every year and is one of the three official declared National Holidays of India and is observed in all its states and union territories. The other two are Independence Day (15 August) and Republic Day (26 January). Gandhi Jayanti is marked by prayer services and tributes all over India, especially at Raj Ghat, Gandhi's memorial in New Delhi where he was cremated. Popular celebration includes prayer meetings, commemorative ceremonies in different cities by colleges, local government institutions and socio-political institutions.
In this post we are bringing you some useful Quiz Questions of Mahatma Gandhi that will be useful for competitive Exams as well as Quiz competitions...

Q1. When was Mahatma Gandhi born?
 (a) October 2, 1869
(b) January 26, 1850
(c) August 15, 1845
(d) September 24, 1844
Ans.  (a) October 2, 1869

Q2. Who said “Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever.”
 a) Mahatma Gandhi
b) Pt. Jawaharlal Nehru
c) Lal Bahadur Shastri
d) Sarojini Naidu
Ans.  a) Mahatma Gandhi

Q3. When is the International Day of Non-Violence celebrated?
 a) 14th August
b) 16th May
c) 8th October
d) 2nd October
Ans. d) 2nd October

Q4.  In _______, Mahatma Gandhi called for the non-cooperation movement against the British Government with the sole object of attaining Swaraj or independence for India.
 a) 1921
b) 1945
c) 1988
d) 1920
Ans.  a) 1921

Q5. Gandhi campaigned to improve the lives of the untouchables, whom he called _________.
 a) Naxalites
b) Dalits
c) Hari
d) Harijans
Ans. d) Harijans

Q6. What title did Gandhiji give to his Gujrati translation of "Unto This Last"?
 a) Manavta
b) Sadbhavna
c) Sarvodaya
d) Ahimsa
Ans. c) Sarvodaya

Q7. Where was Gandhi ji born?
 a) Porbandar
b) Madhya Pradesh
c) Karnataka
d) Andra Pradesh
Ans.  a) Porbandar

Q8.  ___________ was the mother of Mahatma Gandhi
 a) Putlibai Gandhi
b) Kasturba Gandhi
c) Meera Gandhi
d) Anuradha Gandhi
Ans.  a) Putlibai Gandhi

Q9. ________________ was the father of Mahatma Gandhi
 a) Karamchand Gandhi
b) Manish Gandhi
c) Vinod Gandhi
d) Manakchand Gandhi
Ans.  a) Karamchand Gandhi

Q10. Which of the following slogans is associated with the name of Gandhiji?
 a) Do or Die
b) Tum mujhe khoon do main tumhe azaadi dunga
c) Swaraj is my birth-right
d) Jai Hind
Ans.  a) Do or Die

Q11. Mahatma Gandhi was married to ________________ in May 1883, when he was 14 year old.
 a) Anuradha Mukherjee
b) Kasturbai Makhanji
c) Meera Gandhi
d) Putlibai Gandhi
Ans. b) Kasturbai Makhanji

Q12. How many days did Mahatma Gandhi and his volunteers took to cover 24 mile journeyfrom Sabarmati Ashram to Dandi?
 a) 24
b) 20
c) 21
d) 17
Ans.  a) 24

Q13. Time magazine named Gandhi the Man of the Year in ________.
 a) 1930
b) 1945
c) 1918
d) 1922
Ans.  a) 1930

Q14. Where is Sabarmati Ashram?
 a) Rajkot
b) Ahmedabad
c) Pathankot
d) Baroda
Ans. b) Ahmedabad

Q15. Which book did Mohandas Gandhi write?
 a) India - The Nationa
b) The Story of My Experiments with Truth
c) 2 States
d) The Good Earth
Ans. b) The Story of My Experiments with Truth

Q16. Mahatma Gandhi was shot three times in the chest and died while on his way to a prayer meeting, on ___________.
 a) January 14, 1945
b) January 30, 1948
c) January 16, 1988
d) January 10, 1945
Ans. b) January 30, 1948

Q17. Mahatma Gandhi was assassinated by Hindu fanatic ____________________.
 a) Lois Mountbatten
b) Velupillai Prabhakaran
c) Nathuram Godse
d) Radha Vinod Raju
Ans. c) Nathuram Godse

Q18. Gandhi's date of death, 30 January, is commemorated as ______________ in India.
 a) Martyr's Day
b) Slave's Day
c) Freedom Day
d) Republic Day
Ans.  a) Martyr's Day

Q19. Who gave the title ‘‘Mahatma’’ to Gandhiji?
Ans. Rabindranath Tagore

Q20. Which stamp is called 'Mourning stamp ofindia'?
Ans. Stamp of Mahatma Gandhi issued on 1948

Q21. Where in Delhi was M.K Gandhi assassinated ?
Ans. Birla House

Q22. Which was the only session of Indian National Congress (INC) presided over by Mahatma Gandhi?
Ans. Belgaum (1924)

Q23.  Who was the founder of All India Harijan Sabha ?
Ans.  Mahathma Gandhi

Q24.  “The True Democracy is what promotes the welfare of the society”. Who said it ?
Ans. Mahatma Gandhi

Q25.  Where was the first Gandhi stamp printed?
Ans. Switzerland



Quiz on Gandhi Jayanti- Gandhi Jayanti wishes to all Reviewed by Currentaffairs4examz on 2.10.13 Rating: 5 Quiz on Gandhi Jayanti - Gandhi Jayanti wishes to all Gandhi Jayanti is celebrated in India...

No comments :