728x90 AdSpace

Sunday, October 27, 2013

October 2013- Latest Current Affairs Questions (3rd Week): PDF Download

Latest Current Affairs- October 3rd Week
Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more

October 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS PO/Clerk Exam| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Third Week of October 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!! 
Download as PDF- Click Here

Q1. Who won the Man Booker prize 2013 for her second novel entitled The Luminaries, published by Granta, on 15 October 2013.?
Ans. Eleanor Catton, 28, New Zealand author
Note: Eleanor Catton, the New Zealand author, at the age of just 28 years, became the youngest ever winner of the Man Booker Prize. 28-year-old New Zealander's book The Luminaries - an 832-page murder mystery based on the gold rush in the 19th-century is also the longest novel to ever win the coveted literary prize. Eleanor Catton is also the last winner of the Man Booker prize which at present is confined to writers from the Commonwealth countries and Ireland only. From the year 2014, entries from all over the world will be welcomed in the Man Booker Prize.

Q2. Who scored the fastest century for India  in One day International (ODI) in the 2nd ODI held at  Jaipur against Australia on 16 October 2013?
Ans. Virat Kohli
Note: He scored 100 in just in 52 balls and broke the record of Virender Sehwag who hit the ton in 60 balls. Shahid Afridi of Pakistan hold the record of fastest century in International Cricket who scored century in just 37 balls against Sri Lanka in 1996.

Q3. Who was was presented the first national Yash Chopra Memorial Award at a star studded function in Mumbai on 19 October 2013 by the Ministry for Information and Broadcasting?
Ans. Lata Mangeshkar

Q4. Name the cricketer who was on 19 October 2013 slapped with an 18-month ban from cricket after being found guilty of consuming a banned anabolic steroid by the Anti-Doping Tribunal of Board of Control for Cricket in India?
Ans. Pradeep Sangwan

Q5. Who won the 2013 Indian Open Snooker title with a 5-0 victory over Aditya Mehta of India in New Delhi on 18 October 2013?
Ans. Ding Junhui of China
Note: Ding Junhui is world number four. Aditya Mehta, 72nd in the world, became the first Indian player to make the last four of a major ranking event when he reached the semi-finals on 17 October 2013 and he was also first Indian ever to reach the final of the event.

Q6. Which country on 18 October 2013 turned down a coveted seat on the United Nations Security Council because of the failure of the international community to end the war in Syria and act on other Middle East issues?
Ans. Saudi Arabia

Q7. Where was India's largest Air Traffic Control (ATC) tower inaugurated on 18 October 2013?
Ans. Chhatrapati Shivaji International Airport, Mumbai
Note: The tallest ATC tower stands at the length of 84 metres or around 30 storey building.

Q8. Name the Eminent Telugu writer and Gyanpeeth award recipient who died in Hyderabad on 18 October 2013 at the age of 84?
Ans. Dr. Ravuri Bharadwaja
Note: Ravuri Bharadwaja won Gyanpeeth award for the year 2012 for his well known Telugu novel, Paakudu Raallu, which reflected real life behind the silver screen of the film industry.

Q9. Who was appointed as the Chairperson of the Central Electricity Regulatory Commission (CERC) by Union Government of India appointed on 17 October 2013?
Ans. Gireesh B. Pradhan
Note: He is the former Secretary of Ministry of New and Renewable Energy.

Q10. Scientists from Fudan University, Shanghai successfully developed ................ Technology-a new cheaper way of getting connected to internet by using signals sent through light bulbs instead of radio frequencies as in ‘Wi-Fi’?
Ans. Li-Fi Technology

Q11. Name the former India bowler who on 16 October 2013 announced Retirement from all forms of Cricket? Visit>> www.currentaffairs4examz.com
Ans. Ajit Agarkar

Q12. Brazilian football legend Pele on 16 October 2013 launched a new book titled 1283 which documents his career. Why is the title 1283?
Ans. It is the number of goals scored by Pele

Q13. Which country  on 16 October 2013 announced honorary citizenship for Pakistani teenage activist Malala Yousafzai?
Ans. Canada

Q14. International Day for the Eradication of Poverty was observed on 17 October 2013 to promote people’s awareness of the need to eradicate poverty and destitution worldwide, particularly in developing countries. What was the theme of the day for 2013?
Ans. Working together towards a world without discrimination: Building on the experience and knowledge of people in extreme poverty

Q15. Who won the Nobel Prize for literature 2013?
Ans. Alice Munro
Note: She was the first Canadian woman to take the Nobel Prize since its launch in 1901.

Q16. Who was on 16 October 2013 appointed as Chairman of Railway Board (Ministry of Railways) and ex-officio Principal Secretary to Government of India?
Ans. Arunendra Kumar

Q17. Who won the Nobel Economics Prize 2013?
Ans. Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen and Robert J. Shiller for their empirical analysis of asset prices.

Q18. World Food Day 2013 observed on 16 October 2013. What is theme of the World Food Day 2013?- Visit>> www.currentaffairs4examz.com
Ans. Sustainable Food Systems for Food Security and Nutrition

Q19. Which stadium will host Sachin Tendulkar's landmark 200th and final Test?
Ans. Wankhede stadium, Mumbai

Q20. Who won Shanghai Masters 2013 Tennis tournament?
Ans. Novak Djokovic


Q21. Name the Severe Cyclonic Storm which  affected Indian states of Andaman and Nicobar Islands, Odisha, Andhra Pradesh, Jharkhand and West Bengal as well as Thailand, Myanmar and Nepal on 12 October 2013?
Ans. Phailin

Q22. Election Commission of India ordered on 13 October 2013 the Chief Electoral Officers of all States and Union territories to provide for NOTA option in electronic voting machines (EVMs) and ballot papers. Expand NOTA?
Ans. None of the Above (NOTA)

Q23. International Day of Rural women was observed on ................... October 2013 across the world to recognize the critical role and contribution of rural women, including indigenous women, in enhancing agricultural and rural development, improving food security and eradicating rural poverty?
Ans. 15 October

Q24. Name the Renowned musician who died on 19 October 2013 who contributed immensely in the field of Bangla music?
Ans. Madhuri Chattopadhyay

Q25. Where was the Sixth India- Brazil Joint Commission Meeting held during 14 -15 October 2013?Visit>> www.currentaffairs4examz.com
Ans. Brasilia

Q26. Name the noted Malayalam music composer who died at Thalassery in Kannur district of Kerala on 19 October 2013?
Ans. K Raghavan

Q27. Name the Prime Minister of Hungary who visited India on 16-17 October 2013?
Ans. Viktor Orban

Q28. Supreme Court of India ruled that Courts cannot impose a fine of more than twice the amount in .....................  cheques on 16 October 2013?
Ans.  Bounced cheques

Q29. Union Cabinet on 17 October 2013 cleared the proposal for construction of a 14-km tunnel at Zojila pass in .................. region?
Ans. Ladakh

Q30. Who was on 17 October 2013 appointed as the Managing Director and CEO of Philips Electronics India?
Ans. A. Krishnakumar

Q31. Radha Madhav Sanskrit Vidhyalaya, Nambol, Bishnupur (Manipur) lifted the Girls' title of the 54th Subroto Cup football tournament on 17 October 2013. Where was the final held?
Ans. Ambedkar Stadium in New Delhi. They defaeted Haryana

Q32. Who was appointed as Chief Coach of the Senior Men National Hockey Team by Hockey India on 15 October 2013?
Ans. Terence Walsh
Note: Terence Walsh is a former Australian Hockey player, and a silver medallist in the 1976 Montreal Games, and represented Australia in three Olympics.

Q33. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 17 October 2013 enhanced the Minimum Support Price (MSP) of wheat by ................ rupees per quintal to 1400 rupees for the fiscal, starting April 2014?
Ans. 50

Q34. Union cabinet of India approved on 17 October 2013 the appointment of a three-member supervisory committee headed by a representative of the Central Water Commission on construction of Babhli Barrage issue. Babhli project is across which river?
Ans. Godavari

Q35. Union Cabinet of India on 17 October 2013 approved the setting up of six additional benches of CESTAT. Expand CESTAT?
Ans. Customs, Excise and Service Tax Appellate Tribunal

Q36. Name the noted Marathi playwright and political thinker who died on 16 October 2013?Visit>> www.currentaffairs4examz.com
Ans. Govind P Deshpande

Q37. Who was named Wildlife Photographer of the Year 2013?
Ans. Greg du Toit from South Africa.
Note:  He was given the award for his image Essence of elephants-an energetic and lively portrait of African elephants in the Northern Tuli Games Reserve in Botswana.

Q38. Which English Premier League side on 16 October 2013 launched a residential football academy in Pune in partnership with city-based DSK Shivajians FC?
Ans. Liverpool

Q39. Indian Navy on 15 October 2013 inducted into service its largest offshore patrol vessel (OPV), INS .................., at the Southern Naval Command?
Ans. Sunayna

Q40. Union Government of India on 15 October 2013 decided to bring all the post offices across India under the CBS system to cover more people of rural areas with AADHAAR seeded accounts. Expand CBS?
Ans. Core Banking Solution

Q41. Name the former Union Minister and an Environmentalist who died at the age 88 on 14 October 2013 in New Delhi?
Ans. Mohan Dharia

For complete Current Affairs of 2013 visit the below link
October 2013- Latest Current Affairs Questions (3rd Week): PDF Download Reviewed by Currentaffairs4examz on 27.10.13 Rating: 5 Latest Current Affairs- October 3 rd Week Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts...

No comments :