728x90 AdSpace

Tuesday, October 15, 2013

Current Affairs September 2013 Quiz- Useful for IBPS PO Exam (Part-1)

Current Affairs September 2013 Quiz- Useful for IBPS PO Exam (Part-1)


Q1. Which global tech company acquired Finish mobile maker Nokia’s mobile phone business for 5.4 billion euros in September 2013?
(A)Apple
(B)Google
(C)Microsoft
(D)Blackberry
Ans. (C)Microsoft

Q2.  Which IBL team won the inaugural Indian Badminton League held in August-September 2013?
(A)Mumbai Masters
(B)Hyderabad Hot Shot
(C)Pune Piston
(D)Awadhe Warriors
Ans. (B)Hyderabad Hot Shot

Q3. Which country won the Asia Cup Hockey title held at Ipoh, Malaysia in September 2013?
(A)South Korea
(B)India
(C)Malaysia
(D)Pakistan
Ans. (A)South Korea

Q4. Who took charge as the next governor of the Reserve Bank of India (RBI) in Sep 2013?
(A)Montek Singh Ahluwalia
(B)Kaushik Basu
(C)D Subbarao
(D)Raghuram Rajan
Ans. (D)Raghuram Rajan

Q5.  8th G-20 Summit in which G20 Country leaders met, held in which country in September 2013?
(A)Germany
(B)USA
(C)Russia
(D)Brazil
Ans. (C)Russia

Q6.  Indian Author Sushmita Banerjee, who became famous after her best seller book “Kabuliwalar Bangali Bou” (A Kabuliwala’s Bengali Wife), was killed by Taliban outside her home in _____________ in September 2013?
(A)Iran
(B)Pakistan
(C)Afghanistan
(D)None of These
Ans. (C)Afghanistan

Q7. Which Internet company has adopted a new logo (in Purple) for the first time since its founding 18 years ago in Sep 2013?
(A)Google
(B)Amazon
(C)eBay
(D)Yahoo
Ans. (D)Yahoo

Q8. Who was conferred the Indira Gandhi peace prize for 2012 by President Pranab Mukherjee in Sep 2013?
(A)Ellen Johnson Sirleaf
(B)Ela Bhatt
(C)Luiz Inacio Lula da Silva
(D)Sheikh Hasina
Ans. (A)Ellen Johnson Sirleaf

Q9. The Union Health Ministry has announced former Indian cricket team captain _______ as brand ambassador for its National Tobacco Control Campaign in Sep 2013?
(A)Sachin Tendulkar
(B)Saurav Ganguly
(C)Rahul Dravid
(D)Mohammad Azharuddin
Ans. (C)Rahul Dravid

Q10. Who took over as India’s new Chief Information Commissioner in September 2013?
(A)M.F Farooqui
(B)Satyanand Mishra
(C)Deepak Sandhu
(D)None of These
Ans. (C)Deepak Sandhu

Q11. Which Indian private sector bank launched its ‘Branch on Wheels’ to offer basic banking services in remote areas which have so far been devoid of banking facilities in Sep 2013?
(A)Yes Bank
(B)Axis Bank
(C)HDFC Bank
(D)ICICI Bank
Ans. (D)ICICI Bank

Q12. Which famous Hollywood actress will receive an Honorary Oscar in recognition of her humanitarian work (announced in Sep 2013)?
(A)Meryl Streep
(B)Angelina Jolie
(C)Nicole Kidman
(D)Julia Roberts
Ans. (B)Angelina Jolie

Q13. Who was named the skipper of the India ‘A’ side for the unofficial three one-dayers and a Twenty20 game against the West Indies ‘A’ team which visited India in Sep 2013?
(A)Suresh Raina
(B)Gautam Gambhir
(C)Yuvraj Singh
(D)Rohit Sharma
Ans. (C)Yuvraj Singh

Q14. Which country won the South Asian Football Federations (SAFF) Championship 2013 held in Kathmandu  in Sep 2013?
(A)India
(B)Afghanistan
(C)Pakistan
(D)Nepal
Ans. (B)Afghanistan

Q15. Who was chosen to lead the 18-member Indian women’s hockey team in the eighth Asia Cup that was played in Kuala Lumpur, Malaysia from September 21 to 27, 2013?
(A)Chanchan Devi Thokchom
(B)Asunta Lakra
(C)Ritu Rani
(D)Rajwinder Kaur
Ans. (C)Ritu Rani

Q16. Who is the new Prime Minister of Australia who won absolute majority in the National elections held in Sep 2013?
(A)Tony Abbott
(B)Kevin Rudd
(C)Julia Gillard
(D)John Howard
Ans. (A)Tony Abbott

Q17. Indian Author Jhumpa Lahiri’s _______ was shortlisted among the six books for the Man Booker Prize 2013 (announced in Sep 2013).
(A)We Need New Names
(B)The Interpreter of Maladies
(C)The Lowland
(D)The Harvest
Ans. (C)The Lowland

Q18. Who has been appointed as head of the Indo-Tibetan Border Police (ITBP) force in Sep 2013?
(A)Dilip Trivedi
(B)Sharad Kumar
(C)Pranay Sahay
(D)Sanjeev Dayal
Ans. (D)Sanjeev Dayal

Q19. Who has been elected as the new President of the International Olympic Committee (IO(C)in Sep 2013?
(A)Denis Oswald
(B)Thomas Bach
(C)Richard Carrion
(D)Ching-kuo Wu
Ans. (B)Thomas Bach

Q20. IT outsourcing company iGate Corp has appointed whom as its new Chief Executive Officer (CEO) in Sep 2013?
(A)Ashok Vemuri
(B)Girish Paranjpe
(C)Krishnakumar Natarajan
(D)Suresh Vaswani
Ans. (A)Ashok Vemuri

Q21. Which bank won the “Best Banker Growth-Mid Sized” award in the second edition of The Sunday Standard Best Bankers’ Awards 2013 (announced in Sep 2013)?
(A)Karnataka Bank
(B)Karur Vysya Bank
(C)Maharashtra Bank
(D)IDBI Bank
Ans. (B)Karur Vysya Bank

Q22. “International Literacy Day (UNESCO)” is observed on ____________.
(A)5-Sep
(B)12-Sep
(C)8-Sep
(D)9-Sep
Ans. (C)8-Sep

Q23. Who won the Italy Grand Prix held in Sep 2013?
(A)Sebastian Vettel
(B)Fernando Alonso
(C)Lewis Hamilton
(D)Kimi Raikkonen
Ans. (A)Sebastian Vettel

Q24. Which City won the right to host the Olympic Games in 2020 in Sep 2013?
(A)Istanbul
(B)Tokyo
(C)Madrid
(D)Paris
Ans. (B)Tokyo

Q25. Which Financial Company has secured approval from the Foreign Investment Promotion Board (FIP(B)to set up white-label ATMs in India in Sep 2013?
(A)State Bank of India
(B)Reliance Capital
(C)Muthoot Finance
(D)IFCI
Ans. (C)Muthoot Finance

Part-2 will be published soon…keep visiting www.currentaffairs4examz.com


Join our fb page for updates
Current Affairs September 2013 Quiz- Useful for IBPS PO Exam (Part-1) Reviewed by Currentaffairs4examz on 15.10.13 Rating: 5 Current Affairs September 2013 Quiz- Useful for IBPS PO Exam (Part-1) Q1. Which global tech...

No comments :