728x90 AdSpace

Wednesday, October 16, 2013

Current Affairs Quiz- Useful for IBPS PO Exam (Part-2)

Current Affairs Quiz- Useful for IBPS PO Exam (Part-2)


Q1. The Department of Posts, Ministry of Communications and Information Technology of India allotted Customized Pin Code of “110201? to ___________ in Sep 2013.
A. The Ministry of Finance
B. The Delhi High Court
C. The Supreme Court
D. Rashtrapati Bhavan
Ans. C. The Supreme Court

Q2. Which Indian PSU Company was awarded Indira Gandhi Official Language Award for propagation of Rajbhasha ( Official Language) in the company by the Union Government of India on Hindi Divas in Sep 2013?
A. NTPC
B. ONGC
C. HPCL
D. BHEL
Ans. A. NTPC

Q3. BJP has formally announced whom as the party’s prime ministerial candidate for the next Lok Sabha polls to be held in 2014?
A. Rajnath Singh
B. Narendra Modi
C. L K Advani
D. Sushma Swaraj
Ans. B. Narendra Modi

Q4.  Who won the the US Open Men’s single title held in Sep 2013?
A. Novak Djokovic
B. Andy Murray
C. Roger Federer
D. Rafael Nadal
Ans. D. Rafael Nadal

Q5.  Who has been named as the recipient of Amnesty International’s highest award in Sep 2013?
A. Ai Xiaoming
B. Lyudmila Ulitskaya
C. Malala Yousafzai
D. None of These
Ans. C. Malala Yousafzai

Q6. Who won the Miss America pageant held in September 2013?
A. Shannon Oliver
B. Nina Davuluri
C. Mallory Hagan
D. Amanda Mason
Ans. B. Nina Davuluri

Q7.  Reserve Bank of India has formed an expert committee for examining its Current Monetary Policy Framework in Sep 2013. Who will head the committee?
A. C. Rangarajan
B. Bimal Jalan
C. Urjit Patel
D. Y. Venugopal Reddy
Ans. C. Urjit Patel

Q8. Which Indian Olympic Medalist entered politics and Joined BJP party in Sep 2013?
A. Vijender Vijender
B. Vijay Kumar
C. Rajyavardhan Singh Rathore
D. Abhinav Bindra
Ans. C. Rajyavardhan Singh Rathore

Q9. “Hindi Diwas” is observed on ____________.
A. 15-Sep
B. 2-Sep
C. 14-Sep
D. 21-Sep
Ans. C. 14-Sep

Q10. The Board of Control for Cricket in India- BCCI has imposed life bans on whom in the list in Sep 2013 for being involved in the IPL spot-fixing scam?
A. Amit Singh
B. Siddharth Trivedi
C. S Sreesanth
D. Harmeet Singh
Ans. C. S Sreesanth

Q11. Which Indian state achieved the first position in literacy with 94.65% literacy rate, announced in Sep 2013?
A. Kerala
B. Tripura
C. Sikkim
D. Punjab
Ans. B. Tripura

Q12. Veteran political leader Veliyam Bhargavan passed away in Sep 2013. He was associated with which political party?
A) CPI
B) BJP
C) Congress
D) NCP
Ans. A) CPI

Q13. Who became the first winner of the singing reality show Indian Idol Junior in Sep 2013?
A) Anjana Padmanabhan
B) Sonakshi Kar
C) Sugandha Date
D) Eman Chaudhary
Ans. A) Anjana Padmanabhan

Q14. First Sree Narayan Guru Global Secular & Peace Award 2013 was presented to whom in Sep 2013?
A) Shashi Tharoor
B) P Chidambaram
C) Oommen Chandy
D) Kapil Sibal
Ans. A) Shashi Tharoor

Q15. Who was presented with the inaugural Allard Prize for International Integrity in Sep 2013 by the University of British Columbia’s Faculty of Law?
A) Anna Hazare
B) Arvind Kejriwal
C) N R Narayana Murthy
D) None of These
Ans. A) Anna Hazare

Q16. Which global tech giant has celebrated its 15th birthday on 27th September 2013?
A) Microsoft
B) Facebook
C) Google
D) Yahoo
Ans.C) Google

Q17. The RBI has kept CRR (Cash Reserve Ratio) unchanged at _______ during its monetary policy review meet in September 2013.
A) 4%
B) 4.25%
C) 4.5%
D) 3.5%
Ans. A) 4%

Q18. Who has been appointed as the new Chief Justice of the Meghalaya High Court in Sep 2013?
A) Justice Badar Durrez Ahmad
B) Justice Prafulla Chandra Pant
C) Justice Nuthalapati Venkata Ramana
D) Justice T.Nandakumar Singh
Ans. B) Justice Prafulla Chandra Pant

Q19. Which Indian IT Services Company has launched Finacle 11E, latest version of its core banking solution in Sep 2013?
A) HCL Technologies
B) Wipro
C) TCS
D) Infosys
Ans. D) Infosys

Q20. “Alzheimer’s Day” is observed on ____________.
A) 21-Sep
B) 16-Sep
C) 19-Sep
D) 24-Sep
Ans. A) 21-Sep

Part-3 will be published soon…keep visiting www.currentaffairs4examz.com



Join our fb page for regular updates
Current Affairs Quiz- Useful for IBPS PO Exam (Part-2) Reviewed by Currentaffairs4examz on 16.10.13 Rating: 5 Current Affairs Quiz- Useful for IBPS PO Exam (Part-2) Q1. The Department of Posts, Ministr...

1 comment :