Powered by Blogger.

Sunday, October 13, 2013

Current Affairs Questions: October 2013(2nd Week)- PDF Download

Latest Current Affairs- October 2nd Week 

Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more



October 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS PO/Clerk Exam| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Second Week of October 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF-Click Here

Q1. Which Organisation won the Nobel Peace Prize for the year 2013?
Ans. Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)
Note: It was awarded for its extensive efforts to eliminate chemical weapons. The award was announced by Nobel Committee chairman Thorbjoern Jagland in Oslo, the capital city of Norway.
About OPCW:  Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) is an independent, international body set up in 1997 to implement the Chemical Weapons Convention. It is based in The Hague, Netherland and has 189 member states, covering around 98 percent of the world's population. These member nations have agreed to work together to create a world free from chemical weapons. Ahmet Uzumcu  is the  Present Director-General of the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons.

Q2. Legendary batsman Sachin Tendulkar on 10 October 2013 announced his decision to retire from Test cricket after playing his landmark .......th Test match against the West Indies in November 2013?
Ans. 200
Note: Sachin Tendulkar announced retirement form one day cricket on 23 December 2012 and from Twenty20 cricket format on 26 May 2013. He currently holds the record for most hundreds in both Tests and One Day Internationals.

Q3. Who won Nobel Prize 2013 in literature?
Ans. Alice Munro
Note: She became the first Canadian woman to take the Nobel Prize since its launch in 1901. Swedish Academy which selects Nobel literature winners described her as the master of the contemporary short story. Alice Munro,82, is 13th women who got Noble Prize.

Q4. Who was conferred with European Union's (EU) Sakharov human rights prize 2013 on 10 October 2013?
Ans. Malala Yousafzai
Note: She is the Pakistani teen shot by the Taliban for championing girls' education.

Q5. Samsung Electronics on 9 October 2013 became the first manufacturer to launch the first curved screen smartphone of the world. What is the name of the phone?
Ans. Galaxy Round

Q6. Who won Nobel Prize in Chemistry 2013 on 9 October 2013?
Ans. Michael Levitt, a British and US citizen of Stanford University, US-Austrian Martin Karplus of Strasbourg University and US-Israeli Arieh Warshel of the University of Southern California
Note: It was awarded for the development of multi scale models for complex chemical systems

Q7. Supreme Court of India on 8 October 2013 directed the Election Commission of India to introduce VVPAT in EVMs in phased manner for the next general elections in 2014. Expand VVPAT?Visit..http://www.currentaffairs4examz.com/
Ans. Vote Verifier Paper Audit Trail

Q8. Union Government on 8 October 2013 reconstituted the Group of Ministers (GoM) on Telangana, reducing the number of ministers from ten to six. Who are the six ministers included in GoM?
Ans. Union Home Minister Sushilkumar Shinde, Union Finance Minister P. Chidambaram, Union Defence Minister A.K. Antony,Union Health Minister Ghulam Nabi Azad, Petroleum and Natural Gas Minister M. Veerappa Moily and Union Rural Development Minister Jairam Ramesh.

Q9. Who won Nobel Prize for Physics 2013 on 8 October 2013?
Ans. Peter Higgs, United Kingdom and Francois Englert , Belgium jointly awarded
Note: They have been awarded for the theoretical discovery of a mechanism that contributes to our understanding of the origin of mass of subatomic particles, and which recently was confirmed through the discovery of the predicted fundamental particle, by the ATLAS and CMS experiments at CERN's Large Hadron Collider

Q10. Union Cabinet of India approved on 8 October 2013 the National Identification Authority of India Bill. What is the aim of this bill?
Ans. It will give statutory status to the Unique Identification Authority of India (UIDAI).
Note: Supreme Court of India on 23 September 2013 ruled that Aadhaar cards or Unique Identification number (UID) will not be mandatory for availing services or benefits under Government schemes like LPG subsidy, transfer benefits, food security, vehicle registration, scholarships, marriage registration, salaries and provident fund etc. With the introduction of bill Aadhar Card will get statutory status.

Q11. Supreme Court of India on 8 October 2013 directed the Union and all state governments to provide ............ percent job reservation to disabled persons in all their departments, companies and institutions?
Ans. 3 percentage

Q12. Which Indian leading industrialist was inducted into National Academy of Engineering (NAE) in the US for his outstanding contributions to industrial development in India as well as the world?
Ans. Ratan Tata
Note: Apart from Ratan Tata, eight Indian-Americans were also inducted in the NAE. 75-year-old Ratan tata, the Chairman Emeritus of the Tata Group was inducted as the Foreign Associate.

Q13. Reserve Bank of India (RBI) on 7 October 2013 reduced the Marginal Standing Facility (MSF) rate to .............per cent from 9.5 per cent to improve liquidity in the system. In a release issued from Mumbai the RBI stated that the decision was taken after a review of evolving liquidity conditions.
Ans. 9
Note: MSF allows banks to borrow money from RBI at a higher rate when there is a significant liquidity crunch.

Q14. Who took over as the Chairperson of the State Bank of India (SBI) on 7 October 2013?
Ans. Arundhati Bhattacharya
Note: She is the first woman to take charge as the Chairperson of SBI, the largest bank of India. She succeeded Pratip Chaudhuri who retired on 30 September 2013.

Q15. Who won the 2013 Nobel Prize for Medicine and Physiology on 7 October 2013?
Ans. James Rothman and Randy Schekman of US as well as German-born Thomas Suedhof
Note: They have been awarded for their discoveries of machinery regulating vesicle traffic, a major transport system in our cells.

Q16. Disciplinary Committee of the Badminton Association of India (BAI) on 5 October 2013 recommended a life-ban on which Indian player for her role in delaying the Indian Badminton League (IBL) fixture between Delhi Smashers and Banga Beats in Bangalore on 25 August 2013?
Ans. Jwala Gutta

Q17. Name the International Money Transfer Service launched by India Post on 11 October 2013?Visit..http://www.currentaffairs4examz.com/
Ans. Instant Cash
Note: It was launched in partnership with Wall Street Exchange, (a company of UAE's Emirates Post Group) in New Delhi. Recipients will be able to receive their payment at any of the identified 17500 post offices by producing the unique transaction number along with their identity and KYC documents.

Q18. The Third Curve: The End of Growth as We Know It, a Book Written by Film Director Mansoor Khan was released at the India International Centre in New Delhi on  11 October 2013. Which famous Bollywood actor has released the book?
Ans. Aamir Khan

Q19. World Arthritis Day was observed across the world on 12 October 2013 to raise awareness about Rheumatic and Musculoskeletal Diseases (RMDs). In which year World Arthritis Day was established?
Ans. 1996
Note: Day is celebrated each year on 12 October to raise awareness of Rheumatic and Musculoskeletal Diseases amongst the medical community, people with RMDs and the general public.

Q20. Who was on 10 October 2013 selected for the Indira Gandhi Award for National Integration for the year 2012?
Ans. MS Swaminathan
Note:  Indian national congress (i), in its centenary year 1985, instituted an Indira Gandhi award for national integration to give recognition to outstanding contribution to this cause by distinguished individuals or institutions. The award carries a citation and cash award of 5 lakh rupees.

Q21. International Day of the Girl Child observed on 11 October 2013 across the world to recognise the girls’ rights and the unique challenges girls face around the world. What was the theme of the day for 2013?
Ans. Innovating for Girls’ Education
Note: United Nations General Assembly on 19 December 19, 2011 adopted Resolution 66/170 to declare 11 October as the International Day of the Girl Child, to recognise girls’ rights and the unique challenges girls face around the world.

Q22. Name the Prime Minister of Libya who was abducted by gunmen on 10 October 2013?
Ans. Ali Zeidan
Note: Ali Zeidan was later rescued. The incident underscored the lawlessness gripping Libya two years after the ouster of autocrat Moammar Gadhafi.

Q23. Name the cyclonic storm which hit the Andaman and Nicobar islands and moved northwestwards 800 km South East of Paradip in Odisha on 10 October 2013?
Ans. Phailin

Q24. Prime Minister of India Dr. Manmohan Singh on 12 October 2013 concluded his four-day visit to Brunei and Indonesia. What was the aim of visit of PM?
Ans.  Part of expanding India’s ‘Look East’ policy to beyond economic ties.

Q25. Which country passed USA to become world’s biggest oil importer in September 2013 as per the data released by US government in the first week of October 2013?
Ans. China

Q26. World Mental Health Day Observed on 10 October 2013 across the world to raise awareness about mental illness and its effects on people. What is the theme this year?
Ans. Mental health and older adults

Q27. Government of India on 10 October 2013 set up a High Powered Committee (HPC) to review the functioning of the Hajj Committee of India (HCOI). under which ministry this comes?Visit..http://www.currentaffairs4examz.com/
Ans. Ministry of External Affairs.

Q28. Government of Pakistan decided on 9 October 2013 to appoint Pakistani veteran diplomat ................ as the new Pakistani envoy to India?
Ans. Syed Ibne Abbas
Note: He will succeeded by Salman Bashir.

Q29. Queen's Baton Relay was launched on 9 October 2013 at the Buckingham Palace, London. Chris Hoy, the Scottish cycling star carried the Commonwealth Games baton to Buckingham Palace on 9 October 2013 for starting the relay which in turn will conclude with opening ceremony of the Commonwealth Games in 2014. Where is the 2014 Commonwealth Games held?
Ans. Glasgow, Scotland

Q30. Who took the charge on 5 October 2013 as the Chairman and Managing Director of Corporation Bank?
Ans. S. R. Bansal

Q31. Who was nominated by US President Barack Obama on 9 October 2013 as the new head of the Federal Reserve Board?
Ans. Janet L. Yellen
Note: Janet Yellen replaced Ben Bernanke as Chair of the Federal Reserve Board.

Q32. Prime Minister’s Territorial Army Day Parade was organised to commemorate the 64th raising anniversary of Territorial Army at the Army Parade Ground at New Delhi on 9 October 2013. Who was the chief guest?
Ans. Minister of State for Defence Jitendra Singh

Q33. Which country on 8 October 2013 lifted a ban on women wearing the Islamic head scarf in state institutions?
Ans. Turkey

Q34. Name the autobiography of Malala Yousafzai, the Pakistani schoolgirl who was shot by the Taliban for supporting girls’ education which was released on 8 October 2013 in London?Visit..http://www.currentaffairs4examz.com/
Ans. I Am Malala: the Girl Who Stood Up for Education and was Shot by the Taliban

Q35. Buckingham Palace held its first official football match to mark FA's (Football Association’s) 150th anniversary on 7 October 2013. What is Buckingham Palace?
Ans.Buckingham Palace is the official London residence and principal workplace of the British monarch.
Note: The match was played between Civil Service FC, the only surviving one of the eleven clubs that met to found The FA in 1863, and Polytechnic FC, which was formed in 1875.

Q36. Indira Gandhi International Airport in India and Birmingham Airport, UK on 7 October 2013 signed a Memorandum of Understanding (MOU)  to Become Sister Airports? Where is Indira Gandhi International Airport situated?
Ans. New Delhi
Note: Indira Gandhi International Airport- Delhi handles 36 million passengers and well over half a million ton of cargo pass through it annually.

Q37. Name the television journalist who was chosen for the International Press Institute (IPI) – India award for excellence in journalism 2013 on 8 October 2013?
Ans. Karan Thapar
Note: He is famous for his interviews on the Devil's Advocate programme on CNN IBN.

Q38. Indian women pair of Vidya Pillai and Arantxa Sanchis won the gold for team title in the 2013 IBSF World 6-red Snooker Championship after defeating Hong Kong in the final on 6 October 2013. Where was the evnt held?
Ans.  Carlow, Ireland

Q39. Name the countries visited by President of India Pranab Mukherjee recently?
Ans. Belgium and Turkey

Q40. Indian Air Force Day is celebrated on ...............th October 2013?
Ans. October 8
Note: It is the 81st anniversary of the Indian Air Force. On this day, various celebrations are organised across the country along with parades at the airbases all over India.

Q41. Who won the ATP Rakuten Japan Open Tennis Championships in Tokyo on 6 October 2013?
Ans. Juan Martin Del Potro of Argentina
Note: He defeated third seeded Milos Raonic of Canada, 7-6 (7-5) 7-5

Q42. Union Minister for Mines Dinsha J. Patel dedicated state of art Geo-scientific research vessel .......................... to the nation at Kandla Port of Gujarat on 12 October 2013?Visit..http://www.currentaffairs4examz.com/
Ans. RV Samudra Ratnakar
Note: RV Samudra Ratnakar is specially designed to carry out sea bed-mapping, mineral exploration in the deep waters along with geo-scientific oceanographic researches.

Q43. Name the Well-known Telugu film actor who died on 9 October 2013?
Ans. Srihari

Q44. Name the nine-times Prime Minister of Belgium and who led the European Union's Christian Democrat group who died on 9 October 2013 at 77 in Lokeren, in East Flanders?
Ans. Wilfried Martens

Q45. Ethiopia's parliament on 7 October 2013 elected ................... as the country's new president for a six-year term?
Ans. Mulatu Teshome

Q46. Tata Motors on 8 October 2013 launched a bi-fuel variant of which of its brand car?
Ans. Tata Nano

Q47. Name the Typhoon which slammed into Southeastern China on 7 October 2013 with powerful winds and heavy rains?
Ans. Typhoon Fitow

Q48. Where was the First Mega Food Park in Uttar Pradesh Established recently?
Ans. Jagdishpur of Amethi district in Uttar Pradesh.

Q49. Name the Indian cyclist Who on 7 October 2013 won a gold medal in the women’s junior individual sprint at Asian Cycling Confederation (ACC) Track Asia Cup in Thailand?
Ans. Deborah

Q50. Special Central Bureau of Investigation (CBI) court pronounced a verdict on 30 September 2013 and convicted Lalu Prasad Yadav which related to 17-year-old multi crore ................. scam case?
Ans. Fodder Scam

Add you valuable comments/feedback for further improvement


For complete Current Affairs of 2013 visit the below link

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

Posted by : Currentaffairs4examz on 13.10.13
Categories:

1 comments:

  1. excellent piece of information, I had come to know about your website from my friend kishore, pune,i have read atleast 8 posts of yours by now, and let me tell you, your site gives the best and the most interesting information. This is just the kind of information that i had been looking for, i'm already your rss reader now and i would regularly watch out for the new posts, once again hats off to you! Thanx a lot once again, Regards,

    ReplyDelete

 

Popular Posts

Join Me On Facebook