Powered by Blogger.

Tuesday, October 29, 2013

Current Affairs October 2013: PDF Download (4th Week)

Latest Current Affairs- October 4th Week

Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more

October 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| IBPS PO/Clerk Exam| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Fourth Week of October 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF- Click Here

Q1. Name the four Indians who have made to the 2013 Fortune magazine's global list of top-50 women business leaders?
Ans. 1. ICICI Bank CEO Chanda Kochhar has been ranked 4th
2. National Stock Exchange chief Chitra Ramkrishna at 17th
3. Axis Bank's Shikha Sharma at 32nd
4. HSBC's Naina Lal Kidwai at 42nd place

Q2. Name the India's ace Squash player who was on 20 October 2013 won the Macau Open title at Macau, China?
Ans. Dipika Pallikal

Q3. Which Indian was awarded with French highest civilian award Chevalier de la Legion d’Honneur on 25 October 2013?
Ans. Anjali Gopalan
Note: Born on 1 September 1957, Anjali Gopalan is an Indian Human Rights and Animals Rights Activist.

Q4. Election Commission of India on 25 October 2013 issued a series of instructions to political parties and candidates on utilising the Internet and ................... websites for poll campaign and advertisements?
Ans. Social Media
Note: Every candidate, at the time of filing the nomination, has to give their e-mail IDs and accounts of their social networking sites, if any, for monitoring by poll or expenditure officials. EC regulations would henceforth apply to all kinds of social media like collaborative projects (Wikipedia, etc.), blogs and micro blogs (like twitter.com), content communities (like YouTube), social networking sites (like Facebook) and virtual game-worlds (like Apps).

Q5. Government of India on 25 October 2013 signed an agreement with World Bank for credit of 360 million US Dollar for the second phase for Water Sector Restructuring Project in which state?
Ans. Uttar Pradesh

Q6. Which bank on 24 October 2013 launched the e-KYC initiative to facilitate paperless banking to Aadhaar card holders at Mumbai?
Ans. Axis Bank Ltd
Note: Axis Bank became the first bank to allow customers to open an account with just their Aadhaar number.

Q7. Which Indian Bollywood actor was on 23 October 2013 appointed as the goodwill ambassador for South Korea?
Ans. Shah Rukh Khan

Q8. Government approved Singapore Airlines’ proposal to start an aviation venture with which Indian company on 24 October 2013?
Ans. Tata Sons

Q9. Proposed aviation venture of TATA with Singapore Airlines(SIA) has got corporate Affairs  Ministry’s approval to use the name.................... recently?
Ans. Tata SIA Airlines Ltd

Q10. Union Ministry of Youth Affairs & Sports and Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) on 23 October 2013 launched '......................' to promote sports among youth in the country?
Ans. India Sports 2014

Q11. Railway Board Chairman Arunendra Kumar on 23 October 2013 announced that the Indian Railways decided to increase the speed of the superfast trains to 160-................. kmph?www.currentaffairs4examz.com
Ans. 200
Note:  Existing superfast trains of India- Rajdhanis, Shatabdis and Durontos will get an increase in the speed. At present, the fastest train of India is the Bhopal Shatabdi with the top speed of 150 kmph.

Q12. Name the legendary singer who died on 23 October 2013 in Bangalore hospital at the age of 94?
Ans. Manna Dey
Note: In 2007 he was given the Dadasaheb Phalke Award from Government of India.

Q13. Name the US comedian who was honoured with the Mark Twain Prize for American Humor on 20 October 2013?
Ans. Mark Twain

Q14. Where was the 14th India-Russia Annual Summit held on 21 October 2013?
Ans. Moscow, the Capital of Russia

Q15. Who on 23 October 2013 received the Sakharov Prize for Freedom of Thought at Strasbourg, France even though the award was for the year 1990?
Ans. Aung Suu Kyi
Note: Sakharov Prize for free speech is awarded annually in memory of Soviet physicist and dissident Andrei Sakharov. Aung Suu Kyi was chosen for prize  by the European Parliament in 1990.

Q16. Indian Space Research Organisation (ISRO) on 22 October 2013 announced that it will launch India’s first mission to Mars -Mars Orbiter Mission (MOM) on ............  from Sriharikota space station?
Ans. 5 November 2013

Q17. India Post on 22 October 2013 released a commemorative postage stamp on the Golden Jubilee of which Dam?
Ans. Bhakra Dam
Note: Bhakra dam, located at a gorge near the upstream Bhakra village in Bilaspur district of Himachal Pradesh, is India’s second tallest at 225.55 m. India Post earlier issued a commemorative postage stamp on Bhakra Dam on 15th Dec 1988 on its silver jubilee. Bhakra dam is the first structure in India which will have two commemorative postal stamps in its name.

Q18. Which city in India  topped the list of best business destinations in India as per the study done by Global Initiative for Restructuring Environment and Management on 21 October 2013?www.currentaffairs4examz.com
Ans. Bangalore

Q19. Who was on 21 October 2013 sworn in as Chief Justice of the Manipur High Court at Raj Bhava in Imphal, Manipur?
Ans. Justice Laxmikanta Mahapatra

Q20. Tata Steel on 21 October 2013 won a new contract to supply ............ country’s Network Rail with more than 95 percent of its rails for at least five years?
Ans. Britain

Q21. Which Indian Tennis player came into the top 10 of the world women's doubles by gaining two spots to ninth place in the latest WTA Team Rankings issued on 21 October 2013?
Ans. Sania Mirza

Q22. Who was appointed as the regular Chief Justice of Madras High Court on 21 October 2013?
Ans. Justice Rajesh Kumar Agrawal

Q23. First unit of the ...................... Nuclear Power Plant (KKNPP) was on 22 October 2013 synchronised with the southern regional electricity grid?
Ans. Kudankulam

Q24. Who won Duleep Trophy 2013-14 cricket tournament?
Ans. North Zone and South Zone were declared joint winners
Note: North Zone and South Zone were declared joint winners of the Duleep Trophy 2013-14 after the fifth day's play of the final match was called off due to bad weather in Kochi on 21 October 2013.

Q25. Who was unanimously elected as the president of the Indian Hockey Federation (IHF) for a four-year term  on  21 October 2013?
Ans. Kanwar Deep Singh
Note: He was succeeded by Dinesh Reddy, Andhra Pradesh's Director General of Police (DGP).

Join Our Facebook Page for regular updates


Q26. Moscow State Institute of International Relations, the diplomatic school of the Ministry of Foreign Affairs of Russia conferred an Honorary Doctorate to which Indian on  21 October 2013?
Ans. Manmohan Singh, the Prime Minister of India

Q27. Global Iodine Deficiency Disorders Prevention Day was observed on ................. October 2013 across the world to create awareness of the need to prevent iodine deficiency?
Ans. 21 October 2013

Q28. World Osteoporosis day was celebrated across the world on 20 October 2013. What is Osteoporosis?
Ans. Osteoporosis occurs when there is a loss in the peak bone mass and loss of calcium leading to hip, knee and shoulder fractures.
Note: World Osteoporosis Day was launched on 20 October 1996 by the United Kingdom’s National Osteoporosis Society and supported by the European Commission.

Q29. Who won the Australian Grand Prix on 20 October 2013 at the Australian Motorcycle Grand Prix in Phillip Island?www.currentaffairs4examz.com
Ans. Jorge Lorenzo

Q30. Which country on 21 October 2013 announced that it decided to build the first nuclear plant called Hinkley Point C (HPC) power plant in over two decades time along with a French energy firm EDF, and two Chinese companies?
Ans. United Kingdom

Q31. Who was appointed as the Managing Director of PNB Metlife recently?
Ans. Tarun Chugh

Q32. Who was appointed as the Financial Commissioner (Railways) and ex-officio Secretary to the Government of India on 21 October 2013?
Ans. Rajendra Kashyap

Q33. Who was selected as the first ever recipient of the 1 million Dollar Genesis Prize- an award popularly dubbed the Jewish Nobel Prize?www.currentaffairs4examz.com
Ans. Michael R. Bloomberg, New York City Mayor

Q34. Who resigned as the Managing Director and CEO of Multi Commodity Exchange (MCX) on 19 October 2013?
Ans. Shreekant Javalgekar
Note: Multi Commodity Exchange is the only commodity exchange in India which is listed on a stock exchange.

Q35. India's foreign exchange reserves increased for the third week in a row, adding .............. billion dollars to touch 281.12 billion dollars in the week ended on 25 October 2013?
Ans. 1.9

Q36. At which place in India was the Nobel Memorial Wall inaugurated on 25 October 2013 by the Swedish Ambassador, Harald Sandberg?
Ans.  Kolkata
Note: Nobel Memorial Wall has been set up at the Esplanade Metro Station in Kolkata. Seven of the Nobel Laureates from India are portrayed in the metro station along with the Rabindranath Tagore. 

Q37. Which country on 25 October 2013 voted for Presidential Election for the first time since 2009  Coup in that country?
Ans. Madagascar

Q38. Which state on 26 October 2013 became the second state after Haryana to introduce Union National Vocational Qualitative Framework (NVQF) Scheme?
Ans. Himachal Pradesh
Note: The scheme has been implemented by the All India Technical Education Council and the National Skill Development Council. As per the scheme, 70 skill development councils will be established and each council will be given specific trades. The scheme was being implemented for students of Class IX to Class XI and every student has to clear four levels to get the certificate.

Q39. Which country's government on 24 October 2013 temporarily banned its citizens from travelling abroad to look for work?
Ans. Ethiopia
Note: Government took this decision because many Ethiopians had lost their lives or undergone untold physical and psychological trauma due to illegal human trafficking.

Q40. Name the lower house of Russian Parliament which on 25 October 2013 approved a new legislation which makes punishment for terrorism more severe?
Ans. Duma

Q41. What is the rank of India amongst 136 countries in the Global Gender Gap Report 2013, which was published on 25 October 2013 by World Economic Forum?
Ans. 101
Note: In 2012 Report, India secured 105th position in the Gender Gap Index of 135 countries.

Q42. Which country's government  on 25 October 2013 created Vice Ministry of Supreme Social Happiness to deal with sadness?
Ans.  Venezuela
Note: The main role of the agency is to coordinate all anti-poverty missions created by the late President Hugo Chavez.

Q43. Who was appointed Chairman of the Uttar Pradesh State Human Rights Commission recently?www.currentaffairs4examz.com
Ans. Tarun Chatarjee
Note: Tarun Chaterjee (68-year-old) was the chief justice at the Allahabad high court in 2003 and retired as a Supreme Court judge in 2010.

Q44. Union Minister for Chemicals & Fertilizers on 25 October 2013 sanctioned setting up of a Plastic Park at Siju Village, Kujanga Tehsil of Jagatsinghpur District of which state?
Ans. Odisha

Q45. Name the Men's & Women's singles winners of Kremlin Tennis Cup 2013?
Ans. Richard Gasquet(France)  and Simona Halep(Romania)

Q46. Finance Ministry on 23 October 2013 announced that it would infuse ..................... crore Rupees capital in 20 public sector banks during the current financial year, i.e. 2013-14?
Ans. 14000

Q47. Extradition treaty between India and .........country came into effect on 23 October 2013 with the handing over of the instruments of ratification?
Ans. Bangladesh

Q48. Name the Nobel Prize winning economist who died on 20 October 2013 in Gladwyne, near Philadelphia?
Ans. Lawrence R Klein

Q49. Which Indian won silver medal at 2013 ITTF Para table tennis Asian regional championships in Beijing on 21 October 2013?
Ans. Bhavina Hashmukhbhai Patel

Q50. Name the countries elected to seats as non-permanent members by the United Nations Security Council in the 15-member Council on 17 October 2013?
Ans. Chad, Chile, Lithuania, Nigeria and Saudi Arabia

For complete Current Affairs of 2013 visit the below link

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

4 comments:

  1. its not getting downloaded.y so????

    ReplyDelete
  2. the cursor is not gtng hyprlinked at d line.nly on ds pge .rst its ok,y is it hapnning so??

    ReplyDelete
  3. when r u goin to entire da entire file of oct

    ReplyDelete

 

Popular Posts

Join Me On Facebook