728x90 AdSpace

Monday, September 30, 2013

September 4th Week: Latest Current Affairs as PDF

Latest Current Affairs- September 4th Week

Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more


September 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB| LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Fourth Week of September 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Q1. Who was crowned Miss World 2013 on 28 September 2013?
Ans. Megan Young of Philippines
Note: Miss France, Marine Lorphelin finished as the first runner-up, Miss Ghana Carranzar Naa Okailey Shooter was the second runner up. Megan Young won the competition after beating 130 contestants across the globe. She is 23 years old. She is a student of filmmaking.

Q2. Where was the Miss World 2013 contest held?
Ans. Bali, Indonesia.

Q3. 29 September celebrated as the World Heart Day. What is the theme of the day this year?
Ans. A life course approach to the prevention and control of cardiovascular disease (CVD) with a focus on women and children because healthy children lead to healthy adults and healthy adults lead to healthy families and communities.

Q4. India won bronze medal in the 8th Women’s Asia Cup 2013 as they defeated China 3-2 via penalty shootout. Where the event was held?
Ans. Kuala Lumpur, Malaysia

Q5. Name the first Indian-American, who was on 26 September 2013 sworn in as judge of the US Courts of Appeal for the District of Columbia Circuit,  the second most powerful court of the United States?
Ans. Sri Srinivasan

Q6. Name the Indian who was awarded on 27 September 2013 with the Fifth Deutsche Bank Prize for Financial Economics 2013?
Ans. Raghuram Rajan
Note: He is the Reserve Bank of India governor. Raghuram Rajan was chosen for the prize from more than 260 nominations from top universities, central banks and research centres in 37 countries. Deutsche Bank is a German global banking and financial services company with its headquarters in the Deutsche Bank Twin Towers in Frankfurt, Germany.

Q7. Name the Pond's Femina Miss India World 2013 who won the Multimedia Award at the Miss World 2013 in Indonesia on 27 September 2013?
Ans. Navneet Kaur Dhillon

Q8. Name the German Chancellor who won a third term by a landslide victory in German elections on 22 September 2013?
Ans. Angela Merkel

Q9. Committee headed by the former Chief Economic Advisor Raghuram Rajan (now RBI governor) submitted its report on 26 September 2013 to the Union Government. According the criteria given by the report which are the least developed states in India?
Ans. Odisha and Bihar
Note: Goa and Kerala are most developed states as per report.

Q10. Name the former IPL Comissioner who was imposed a life ban by Board of Control for Cricket in India (BCCI) on 25 September 2013?
Ans. Lalit Modi

Q11. Finance Minister P.Chidambaram announced on 25 September 2013 that the Prime Minister of India Manmohan Singh approved the constitution of the ..........th Central Pay Commission?
Ans. Seventh Central Pay Commission
Note: Average time taken by a Pay Commission to submit its recommendations is around 2 years. In context with this, it is expected that the recommendations of 7th CPC will be implemented with effect from 1 January 2016.

Q12. Where was G20 Summit 2013 held from 5-6 September 2013?
Ans. St. Petersburg, Russia

Q13. Who were on 23 September 2013 declared as winners of the Clinton Global Citizens Awards for the year 2013?
Ans. India environmentalist Bunker Roy and Pakistan's teenage education activist Malala Yousafzai

Q14. Who was appointed as the Chairperson of the National Commission for Backward Classes (NCBC) on 23 September 2013?
Ans. Justice Vangala Eswaraiah
Note: He was the former Acting Chief Justice of Andhra Pradesh High Court.

Q15. Who was appointed as the brand ambassador of the Border Security Force (BSF) on 22 September 2013?
Ans. Virat Kohli

Q16. Who was appointed as the non-playing captain of the Indian Davis Cup by All India Tennis Association?
Ans. Anand Amritraj
Note: He was the former Indian tennis player.

Q17. Who was re-elected as the President of the Board of Control for Cricket in India (BCCI) for a third term at its 84th annual general meeting (AGM) held at Chennai on 29 September 2013?
Ans. N.Srinivasan
Note: However, N. Srinivasan will not assume charge of the office immediately because of the directive of the Supreme Court of India.

Q18. Name the Indian who won a weightlifting gold at Asian youth Games in Guangzhou recently?
Ans. Venkat Rahul Ragala

Q19. Who became the campaign committee chief of Bharatiya Janata Party for the 2014 Lok Sabha polls on 29 September 2013?
Ans. Rajnath Singh

Q20. Name the Indian cricketer who was recently appointed by Ministry of Health and Family Welfare as brand ambassador for its National Tobacco Control Campaign?
Ans. Rahul Dravid

Q21. Who was appointed recently as the Permanent Representative of India to UNESCO, Paris with the rank of Ambassador?
Ans. Ruchira Kamboj
Note: Kamboj joined the Indian Foreign Service in 1987. She last served as the Deputy Head, in the office of the Commonwealth Secretary-General, London.

Q22. India's first ever Naval and Maritime Exposition and Conference, NAMEXPO 2013 concluded on 27 September 2013. Where it was held?
Ans.  Cochin, Kerala
Note: NAMEXPO 2013 was organised by Confederation of Indian Industry (CII) in association with Indian Navy, Kerala Government, and Union Ministries of MSME, Shipping and Earth Sciences.

Q23. World Rabies Day was observed on 28 September 2013 across the world to raise awareness about the impact of rabies disease and to deliver the message that rabies is preventable. What is the theme of the day this year?
Ans. Rabies: Understand it to defeat it.
Note: World Rabies Day is observed each year on 28 September- on the death anniversary of Louis Pasteur who developed the first efficacious rabies vaccine with his colleagues.

Q24. Who was presented with the 2013 Peter J. Gomes Humanitarian Award (Harvard Humanitarian of the year) by Harvard University on 27 September 2013?
Ans. Malala Yousafzai
Note: Malala Yousafzai is a Pakistani school pupil and education activist from the town of Mingora in the Swat District of Pakistan's northwestern Khyber Pakhtunkhwa province. Malala Yousafzai was shot in the head by a Taliban militant in October 2012 after she campaigned for girls' right to education.

Q25. Supreme Court of India on 27 September 2013 held that citizens have the right to reject all candidates contesting an election. The Supreme Court also directed the Election Commission of India to provide none of the above options at the end of the list of candidates contesting an election in a constituency. Bench headed by Chief Justice of India while pronouncing the judgment viewed  that negative voting would foster purity and vibrancy of elections. Who is the present CJI?

Ans. Justice P Sathasivam

Q26. Name the former director of IIT Kanpur who was appointed as a member of UGC for a term of three years on 25 September 2013?
Ans. Sanjay Govind Dhande

Q27. Who was presented with the inaugural Allard Prize for International Integrity at Vancouver, Canada by University of British Columbia’s Faculty of Law on 25 September 2013 ?
Ans. Anna Hazare

Q28. World Tourism Day observed on 27 September 2013 across the world to bring awareness about the importance of tourism. What is the theme of the day for 2013?
Ans. Tourism and Water: Protecting our Common Future
Note: The purpose of this day is to raise awareness on the role of tourism within the international community and to demonstrate how it affects social, cultural, political and economic values worldwide.

Q29. Name the Indian who won the bronze medal in the World Junior Chess Championship (U 20) after settling for a quick draw with Yu Yangyi of China in the 13th and final round that concluded at Kocaeli, Turkey on 26 September 2013?
Ans. Grandmaster Vidit Gujrathi

Q30. Department of Posts, Ministry of Communications and Information Technology of India allotted Customized Pin Code to the Supreme Court of India for the first time on 26 September 2013. Name the Customized Pin Code of the Supreme Court?
Ans. 110 201
Note: Event took place on the occasion that marked the completion of 41 years of the introduction of Pin Code in the country. The PIN was introduced on 15 August 1972 in India.

Q31. Union government of India on 26 September 2013 notified GAAR. It seeks to check tax avoidance by investors routing their funds through tax havens. It will come into effect from 1 April 2016. Expand GAAR?
Ans. General Anti Avoidance Rules

Q32. Eight eminent scientists on 26 September 2013 selected for Shanti Swarup Bhatnagar Award for the year 2013,  country's top most award for excellence in Science and Technology. Name them?
Ans. Dr Sathees Chukkurumbal Raghavan(Biological Science), Dr Yamuna Krishnan(Chemical Sciences), Dr Bikramjit Basu(Engineering Sciences), Dr Suman Chakraborty(Engineering Sciences), Dr Eknath Prabhakar Ghate(Mathematical Sciences), Dr Pushkar Sharma(Medical Sciences), Dr Amol Dighe(Physical Sciences), Dr Vijay Balakrishna Shenoy(Physical Sciences).

Q33. Tata Consultancy Services (TCS) on 24 September 2013 tied up with Saudi Aramco and General Electric (GE) to set up the first all-female business process outsourcing (BPO) centre at which gulf country?
Ans.  Riyad, Saudi Arabia.

Q34. Mobile telephony and data services provider Aircel on 25 September 2013 signed an agreement with which handset maker for integrated device sales and activation?
Ans. Micromax

Q35. Who was appointed on 25 September 2013 as the Chairman of the World Gold Council (WGC)?
Ans. Randall Oliphant
Note: He was succeeded by Ian Telfer

Q36. Who was appointed as Executive Director of Mahindra & Mahindra on 23 September 2013?
Ans. Pawan Goenka

Q37. Who was appointed as Rajasthan State Election Commissioner on 24 September 2013?
Ans. Ramlubhya

Q38. Cabinet Committee on Economic Affairs on 24 September 2013 approved the construction of the ............. as the National Tax Headquarters at Kasturba Gandhi Marg, New Delhi at an estimated cost of 485.16 crore Rupees?
Ans. Rajaswa Bhawan

Q39. Who won women’s table tennis World Cup after defeating teammate Wu Yang in four sets on 23 September 2013?
Ans. Liu Shiwen from China

Q40. Name the former South African President who was presented with a humanitarian achievement award for his contribution to South-South cooperation and sustainable development?
Ans. Nelson Mandela

Q41. Who has sworn in for the fifth staright term as the Prime Minister of Combodia on 24 September 2013?
Ans. Hun Sen

Q42. Name the tribunal which on 28 September 2013 banned digging of earth across India for making bricks and roads without prior environment clearance?
Ans. National Green Tribunal

Q43. United Nations Security Council on 27 September 2013 approved unanimously a resolution with binding obligations on the ............ government to eliminate its chemical weapons?
Ans. Syrian

Q44. Who was elected as President of The Indian Newspaper Society for the year 2013-14 at its 74th Annual General Meeting held in Bangalore on 27 September 2013?
Ans. Ravindra Kumar
Ans. He is the Editor of The Statesman & succeeded K N Tilak Kumar of Deccan Herald and Prajavani.

Q45. Who was appointed as the Chairman of Association of Mutual Funds in India (AMFI) on 26 September 2013?
Ans. Sundeep Sikka
Note: He is Reliance MF President and Chief Executive

Q46. Who wrote the book on early years of Mahatma Gandhi titled with "Gandhi Before India" released recently?
Ans. Ramachandara Guha, a historian and author

Q47. Who was appointed the new director general of Directorate General of Hydrocarbons (DGH) recently?
Ans. BN Talukdar

Q48. Name the most powerful super computer unveiled by Australia in Canberra?
Ans. Raijin

Q49. Name the typhoon that killed several people after crashing ashore in southern China on 23 September 2013?
Ans. Usagi

Q50. Name the Indian wrestler who won bronze medal in the 66kg Greco-Roman category at the Senior World Wrestling Championships in Budapest on 22 September 2013?
Ans. Sandeep Tulsi Yadav

Q51. India's Deepika Kumari on 22 September 2013 settled for a silver medal at the Archery World Cup. Where was the event held?
Ans. Paris, France

Q52. Name the Chinese Communist Party leader who was on 22 September 2013 sentenced to life imprisonment by a Chinese court which upheld the charges of bribery, embezzlement and abuse of power against him?
Ans. Bo Xilai

Q53. Who was appointed as the chairman of the IPL during the Annual General Meeting of the Board of Control for Cricket in India (BCCI) at Chennai recently?
Ans. Ranjib Biswal

Add you valuable comments/feedback

For complete Current Affairs of 2013 visit the below link
September 4th Week: Latest Current Affairs as PDF Reviewed by Currentaffairs4examz on 30.9.13 Rating: 5 Latest Current Affairs- September 4 th Week Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job ...

No comments :