728x90 AdSpace

Tuesday, September 17, 2013

Latest Current Affairs Quiz- 25

Latest Current Affairs Quiz- 25


1.Nishi Vasudeva will be the first woman to head a navratna status PSU in India. She was chosen to head –
(A) Bharat Electronics Limited (BEL)
(B) Indian Oil Corporation (IOC)
(C) Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL)
(D) Mahanagar Telephone Nigam limited (MTNL)
Ans.(C) Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL)

2. “My Journey: Transforming Dreams into Actions” is a new book released recently. This book is authored by –
(A) Chetan Bhagat
(B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(C) Nirupama Vaidyanathan
(D) Garima Sanjay
Ans. (B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam

3. Recently, Facebook and six other companies launched a joint project to connect the two third of the global population to Internet. Name this project.
(A) Internet.org
(B) Project Loon
(C) Internet Access Programme
(D) None of these
Ans. (A) Internet.org

4. Recently, RTI Amendment Bill 2013 introduced in Lok Sabha says that –
(A) The definition of Public Authority in RTI Act shall not include any Political Parties
(B) Political parties will be defined as Public Authority
(C) No Public Authority shall include in RTI ACT
(D) None of these
Ans. (A) The definition of Public Authority in RTI Act shall not include any Political Parties

5. Ronjan Sodhi was recommended for Rajiv Gandhi Khel Ratna award 2013. He is associated with –
(A) Tennis
(B) Chess
(C) Football
(D) Shooting
Ans. (D) Shooting

6. On 07 August 2013, the first public sector breast milk bank in India was inaugurated in –
(A) Kolkatta
(B) Dehradun
(C) Pune
(D) Bengaluru
Ans. (A) Kolkatta

7. India launched its first indigenous aircraft carrier recently. Name this aircraft carrier –
(A) INS Viraat
(B) INS Vishal
(C) INS Vikrant
(D) INS Vikramaditya
Ans. (C) INS Vikrant

8. International Youth Day was observed on –
(A) 12th August
(B) 14th August
(C) 16th August
(D) 18th August
Ans. (A) 12th August

9. Who was appointed as 23rd Governor of Reserve Bank of India?
(A) Nirupama Rao
(B) Pratip Chaudhuri
(C) D. Subbarao
(D) Raghuram G Rajan
Ans. (D) Raghuram G Rajan

10. Who was the other one with S Sreesanth been imposed a life ban by Board of Control for Cricket in India?
(A) Siddharth Trivedi
(B) Amit Singh
(C) Ankeet Chavan
(D) Harmeet singh
Ans. (C) Ankeet Chavan

11. Who was appointed recently as CEO of iGate Corporation?
(A) Phaneesh Murthy
(B) Pierre Nanterme
(C) Ashok Vemuri
(D) Shantanu Narayen
Ans. (C) Ashok Vemuri

12. Which state achieve top position in literacy chart in India
(A) Mizoram              
(B) Kerala
(C) Tripura                 
(D) Karnataka
Ans. (C) Tripura    

13. Who has be awarded with first Mahathir Award for Global Peace in August,2013?
(A) Barack Obama                
(B) Malala Yousafzai
(C) Nelson Mandela             
(D) Ban Ki Moon
Ans. (C) Nelson Mandela 

14. Which team wons the 2013 Asia Cup Hockey?
(A) India                       
(B) Pakistan
(C) South Korea           
(D) Malaysia
Ans. (C) South Korea  

15. Which of the following has recently (Sep 2013) become the oldest man to win a Tennis Grand Slam?
(A) Leander Paes
(B) Jonas Bjorkman
(C) Max Mirnyi
(D) Arthur Ashe
Ans. (A) Leander Paes

16. Which of the following is the first ever awardee of the Sree Narayana Guru Global Secular and Peace Award?
(A) Naveen Patnayak
(B) Nitish Kumar
(C) Shashi Tharoor
(D) Jyotirmai Sikdar
Ans. (C) Shashi Tharoor

17. Robert Mugabe recently was sworn in as the seventh President of the Republic of Zimbabwe. Who was the first one?
(A) Ian Smith
(B) Morgan Tsvangirai
(C) Canaan Banana
(D) Kisinoti Mukwazhe
Ans. (C) Canaan Banana

18. Which of the following Indian has recently been awarded Global Diversity Award 2013 by the Parliament of United Kingdom?
(A) Rituparno Ghosh
(B) Shashi Tharoor
(C) Amitabh Bachchan
(D) Dr. A PJ Abdul Kalam
Ans. (C) Amitabh Bachchan

19. Ellen Johnson Sirleaf who was recently presented with the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development 2012 is president of which following country?
(A) Liberia
(B) Mali
(C) Senegal
(D) South Africa
Ans. (A) Liberia

20. Which following Tennis player did Rafael Nadal beat to clinch US Open 2013 men's singles title?
(A) Roger Federer
(B) Andy  Murray
(C) Richard Gasquet
(D) Novak  Djokovic

Ans. (D) Novak  Djokovic
Latest Current Affairs Quiz- 25 Reviewed by Currentaffairs4examz on 17.9.13 Rating: 5 Latest Current Affairs Quiz- 25 1.Nishi Vasudeva will be the first woman to head a navratn...

No comments :