Powered by Blogger.

Sunday, September 22, 2013

Latest Current Affairs Questions September 2013 (3rd Week)- PDF Download

Latest Current Affairs- September 3rd Week


Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more

     http://www.currentaffairs4examz.com

September 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB| LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Third Week of September 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Download as PDF- Click Here
Q1. Who has sworn in as Australia's new Prime Minister on 18 September 2013?
Ans. Tony Abbott

Q2. Who became the first Indian-origin contestant to win the Miss America pageant on 15 September 2013?
Ans. Nina Davuluri

Q3. Name the Bollywood actor who  was on 16 September 2013 conferred the Pride of the Nation award for his attempt to raise the sensitive issue of former Prime Minister Rajiv Gandhi's assassination through his role as a RAW agent in Madras Café film?
Ans. John Abraham

Q4. International Day for the Preservation of the Ozone Layer was observed on 16 September 2013 across the world to bring awareness about the depletion of Ozone layer in the atmosphere. What is the theme for the year 2013?
Ans. A healthy atmosphere, the Future We Want.

Q5. Who were jointly awarded with Amnesty International's Ambassador of Conscience Award for 2013 on 17 September 2013 in Dublin, Ireland?
Ans. Malala Yousafzai and Harry Belafonte
Note: Malala Yousafzai is Pakistani schoolgirl and education rights campaigner while Harry Belafonte is an American singer, human rights and social justice activist.

Q6. Name the Indian wrestler who has bagged a bronze medal in the 60 kilogram freestyle category at the World Wrestling Championships held in Budapest, Hungary on 17 September 2013?Visitàhttp://www.currentaffairs4examz.com
Ans. Bajrang Kumar

Q7. Union Government of India on 17 September 2013 hiked the import duty on gold from 10 percent to ......... percent?
Ans. 15%

Q8. Name the movie which was on 21 September 2013 nominated as India’s official entry to 2014 Oscars in the Best Foreign Film category?
Ans. The Good Road, a Gujarati Movie
Note:  Film has been chosen over films like The Lunchbox , Bhaag Milkha Bhaag, English Vinglish, Malayalam film Celluloid and Kamal Haasan’s Vishwaroopam.

Q9. Who was on 19 September 2013 appointed as the new Chief Justice of the Meghalaya High Court?
Ans. Justice Prafulla Chandra Pant
Note:  Presently he is the Judge of the High Court of Uttarakhand

Q10. Name the version of Finacle, an advanced universal banking solution that simplifies banking operations, launched by Infosys on 18 September 2013?
Ans. Finacle 11E

Q11. Prime Minister of India, Manmohan Singh and His Highness the Aga Khan, a Swiss-born philanthropist and Muslim spiritual leader, unveiled the restored Humayun’s Tomb on 18 September 2013. Where Humayun’s Tomb is situated?
Ans. New Delhi

Q12. Name the first nationalised bank for women expected to be operational from November 2013 which started the Recruitment Process recently?
Ans. Bhartiya Mahila Bank
Note: Proposed bank will be headquartered in New Delhi. It will start with 6 branches in North, South, West, Central and North Eastern part of the country. Bharatiya Mahila Bank proposes to complete the first six branches at Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Indore and Guwahati by October 15.

Q13. Which club won the 126th Durand Foot ball tournament as it defeated ONGC 2-1 in the final at the Ambedkar Stadium in New Delhi on 19 September 2013?
Ans. Mohammedan Sporting club from Kolkata
Note: They have lifted the cup after 73 years having won it back in 1940.

Q14. Who was on 19 September 2013 named by Tata Steel Ltd as managing director-designate, India and South East Asia?Visitàhttp://www.currentaffairs4examz.com
Ans. TV Narendran

Q15. Union Cabinet on 20 September 2013 approved setting up of a nine million tonne  refinery-cum-petrochemical complex by Hindustan Petroleum Corporation Limited, HPCL's in which place?
Ans.  Barmer in Rajasthan.

Q16. Union Government of India on 20 September 2013 finalised setting up world’s Largest Solar Power Project, the Ultra- Mega Green Solar Power Project in which state of India?
Ans. Rajasthan
Note: It will be set up in an area close to Sambhar Lake, about 75 kms from Jaipur. The overall capacity of this project would be 4000 MW, thereby making it the largest solar power project of the world.

Q17. Which airlines on 20 September 2013 got the all-important no-objection certificate (NOC) from the Union Ministry of Civil Aviation to start airline operations in India?
Ans. AirAsia India

Q18. India wrestling team on 20 September 2013 earned a maiden Wrestling World Cup berth on the back of its best-ever sixth-place finish in men’s freestyle at the World Championships. Where was the World Championships held?
Ans.  Budapest, Hungary.

Q19. Reserve Bank of India (RBI) on 20 September 2013 increased the repo rate or the short term lending rate by 25 basis points to ............ per cent with immediate effect?
Ans. 7.50%
Note: Governor of RBI, Raghuram Rajan while reviewing the monetary policy for the first time as a Governor, however, brought down the marginal standing facility (MSF) rate by 0.75 per cent to 9.5 per cent. The MSF rate is the one at which the other banks can borrow from the Central Bank. All these changes were a part of the monetary policy review for September 2013. The next monetary policy review of the Reserve Bank of India (RBI) is scheduled for 29 October 2013.

Q20. Who was elected as the Chairperson of the International Coffee Council recently?
Ans. Jawaid Akhtar
Ans. He is the Chairman of Coffee Board of India.

Q21. International Day of Peace observed on 21 September 2013 across the world to recognise the efforts of those who have worked hard to end conflict and promote peace. What is the theme for the year 2013?
Ans.  Education for Peace.
Note: The first Peace Day was observed in September 1982.

Q22. Who was appointed as member of the National Human Rights Commission (NHRC) for a five-year term on 21 September 2013?
Ans. Justice Darmar Murugesan
Note:  He is the former Chief Justice of Delhi High Court.

Q23. Unique Identification Authority of India (UIDAI) Chairman Nandan Nilekani on 20 September 2013 launched its multi-lingual website to reach out to various sections of the society from the UIDAI Tech Centre Bangalore. Name the URL of the website?
Ans. www.uidai.gov.in
Note: It will now appear in five regional languages: Bengali, Gujarati, Kannada, Marathi and Tamil in addition to Hindi and English.

Q25. Union Cabinet on 20 September 2013 cleared a proposal for regulating and monitoring the quality of care and education provided to children at play schools and crèches across the country. Name the draft policy?

Ans.   National Early Childhood Care and Education (NECCE)

For Current Affairs, GK & Jobs Alerts::
Join Our Facebook Page


Q26. Aga Khan Academy which is the new non-profit school on 100 acre campus, was inaugurated officially on 20 September 2013 by the Chief Minister of Andhra Pradesh N Kiran Kumar Reddy and Union HRD Minister M M Pallam Raju. Where it was situated?
Ans. Hyderabad

Q27. Name the television show for which Aamir Khan along with eminent American director Kathryn Bigelow and the International Center on Nonviolent Conflict (ICNC) selected for a US award on 21 September 2013?
Ans. Satyamev Jayate

Q28. Which group has on 19 September 2013 announced that it entered into an agreement with the Singapore Airlines for initiating the full-service carrier in India?
Ans. Tata group

Q29. Cabinet Committee on Economic Affairs on 20 September 2013 approved the setting up of Information Technology Investment Region (ITIR). Where it will be set up?
Ans. Hyderabad, Andhra Pradesh

Q30. Which bank on 18 September 2013 launched China's first direct bank in Beijing?
Ans. Bank of Beijing

Q31. President of India Pranab Mukherjee on 20 September 2013 presented the National Communal Harmony Award for the year 2011 and 2012. Who were the receipients?
Ans. Odisha's MD Janab Haji Abdul Bari and Mizoram’s Khamliana jointly awarded for the year 2011 individual category. Jury has not found any organisation suitable for this award for the year 2011. Foundation for Amity and National Solidarity, Delhi   awarded for Organisational category for year 2012.

Q32. Who won the Miss Muslimah World contest which was organised by the World Muslimah Foundation in Jakartha, Indonesia on 18 September 2013?
Ans. Miss Nigeria, Obabiyi Aishah Ajibola

Q33. Name the former heavyweight champion who died on 18 September 2013 at Nevada, US?Visitàhttp://www.currentaffairs4examz.com
Ans. Ken Norton

Q34. Which country on 18 September 2013 voted 197-146 overnight in order to approve the ban on beauty pageants for children below the age of 16 years?
Ans. France

Q35. Name the former BCCI Secretary who passed away on 19 September 2013 in Vadodara after he suffered a heart attack?
Ans. Jaywant Lele

Q36. Name the Indian freedom fighter who was posthumously conferred a Lifetime Achievement Award at UK's House of Commons on 12 September 2013?
Ans. Jawaharlal Darda

Q37. Who was appointed as the Managing Editor of Time Magazine on 17 September 2013?
Ans. Nancy Gibbs
Note: She is the Veteran Time magazine writer

Q38. Name the Dutch cyclist who broke the land speed record on a bicycle, riding in Nevada, US on 15 September 2013?
Ans. Sebastiaan Bowier
Note: Sebastiaan Bowier hit a speed of 133.78 kph.

Q39. Who won the best director award for Paan Singh Tomar movie at the 11th Norway Bollywood Film Festival at Loreskog cinema center in Oslo on 17 September 2013?
Ans. Tigmanshu Dhulia

Q40. National Spot Exchange Limited (NSEL) on 16 September 2013 appointed who as the new Managing Director and Chief Executive Officer of the company?
Ans.  Saji Cherian
Note: Before Saji Cherian the post was held by Anjani Sinha.

Q41. India retained its top position in the latest One Day International (ODI) rankings. Who are at 2nd and 3rd position?
Ans. Australia and England respectively

Q42. Name the persons who have been nominated for the European Parliament's prestigious Sakharov human rights prize on 17 September 2013?
Ans. Malala Yousafzai and US intelligence leaker Edward Snowden

Q43. Who took over as the Chairman & Managing Director of the Electronics Corporation of India Limited (ECIL) on 16 September 2013?
Ans. P. Sudhakar

Q44. Name the 12 year old Indian roller skating enthusiast, who made it into the 2014 edition of the Guinness Book of World Records released on 12 September 2013?
Ans. Rohan Kokane

Q45. National Thermal Power Corporation (NTPC) was awarded Indira Gandhi Official Language Award for propagation of Rajbhasha ( Official Language) in the company by the Union Government of India on Hindi Divas on 14 September 2013. Why was Hindi Diwas celebrated on 14 September 2013?
Ans. On 14 September Hindi was adopted as an official language of the country.

Q46. Name the Indian wrestler who bagged Silver Medal in 55 Kg Free Style category in the 2013 Senior World Wrestling Championship being held at Budapest, Hungary on 16 September 2013?
Ans. Amit Kumar



For complete Current Affairs of 2013 visit the below link

Add your valuable comments/feedback

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

Posted by : Currentaffairs4examz on 22.9.13
Categories:

0 comments:

Post a Comment

 

Popular Posts

Join Me On Facebook