Powered by Blogger.

Monday, September 9, 2013

September 2013 Latest Current Affairs in PDF (1st Week)

Latest Current Affairs- September 1st Week


Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more



September 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB| LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from First Week of September 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Q1. Who won the Women’s Single Title at US Open 2013 on 8 September 2013?
Ans. Serena Williams
Note: She defeated Victoria Azarenka of Belarus in the final at New York with 7-5, 6-7 (6), 6-1 points. With this win, top-seeded, Serena Williams secured her fifth US Open title and 17th Grand Slam title of the overall career.

Q2. Name the team which won Men’s Doubles Title 2013 at US Open 2013 on 8 September 2013?
Ans. Leander Paes and Radek Stepanek
Note: Leander Paes of India and Radek Stepanek of the Czech Republic emerged as winners by defeating the Alexander Peya of Austria, and Bruno Soares of Brazil in the final match with 6-1, 6-3 win.

Q3. International Literacy Day was held on 8 September 2013. When was  International Literacy Day was designated by UNESCO?
Ans. 17 November 1965
Note: This day was first celebrated on 8 September 1966. International Literacy day is observed every year on 8 September to raise people's awareness and concern for literacy issues in the world. It aims to highlight the importance of literacy to individuals, communities, societies and reminds the international community of the status of literacy and adult learning globally.

Q4. Which city on 7 September 2013 won the right to host the 2020 Summer Olympic Games?
Ans. Tokyo
Note: Japan won the right to host Olympic Games for the second time. It had previously hosted the Games in 1964.  Members of the International Olympic Committee (IOC) meeting in Buenos Aires chose the Japanese capital Tokyo, over Istanbul, after Madrid was dramatically eliminated following a first-round tie with the Turkish city.

Q5. Indian Space Research Organization is set to launch ambitious Mars Orbiter Mission in which month of 2013?
Ans. November
Note: The unmanned mission, which will explore the existence of life and the possibility of sustaining life on Mars, will travel 299 days in space before reaching the Red Planet in September 2014. The Mars Orbiter Mission will be sent through powerful PSLV-XL launch vehicle.

Q6. Lok Sabha on 6 September 2013 passed the Representation of the People (Amendment and Validation) Bill, 2013. Rajya Sabha had already passed the bill on 27 August 2013. What is the aim of the bill?
Ans. Aim of the Representation of the People (Amendment and Validation) Bill, 2013 is to add a proviso to sub-section (2) of section 62 of the RP Act.

Q7. Name the new  Chief Information Commissioner of India who has also became the first woman Chief Information Commissioner, on 5 September 2013?
Ans. Deepak Sandhu
Note: She is the former Indian Information Service officer of 1971 batch.She served at various crucial positions such as Principal Director General (media and communications); Press Information Bureau; Director General, DD News; Director General (news), All India Radio.

Q8. Name the Indian woman writer who was killed by unidentified gunmen outside her home in eastern Paktika province of Afghanistan on 4 September 2013?
Ans. Sushmita Banerjee

Q9. Teacher’s Day Celebrated across India on 5th August 2013. Why was it celebrated on that day?
Ans. To commemorate the Birth Anniversary of Dr. S. Radhakrishnan
Note: He was the first vice president of India and the second President of India. President of India, Pranab Mukherjee also presented the National Awards to meritorious teachers from all over India.

Q10. Name the bill related to Pension Fund which was passed by Lok Sabha on 4 September 2013?
Ans.  Pension Fund Regulatory and Development Authority Bill (PFRDA), 2011

Q11. Which mobile manufacturer and Microsoft Corporation on 3 September 2013 announced that both companies have decided to enter into a transaction whereby Microsoft will purchase substantially all of its Devices & Services business?
Ans. Nokia

Q12. Who took over the charge as the 23rd Governor of Reserve Bank of India on 4 August 2013 as a successor of outgoing Governor of RBI, Dr. Subbarao?
Ans. Raghuram Rajan

Q13. Name the famous British broadcaster and writer died on 31 August 2013 aboard the ocean liner Queen Elizabeth where he was scheduled to give speech?
Ans. David Frost

Q14. Which country won the Asia Cup Hockey 2013?
Ans. South Korea
Note: They defeated India 4-3 in the final of the Asia Cup Hockey at Ipoh, Malaysia on 1 September 2013. With this, South Korea confirmed its place in the World Cup at The Hague.

Q15. Name the Pakistan President who stepped down on 08 September after successfully completing his five-year term, paving the way for Mamnoon Hussain to take over?
Ans. Asif Ali Zardari

Q16. Name the sports event which was included in the 2020 Summer Olympic Games after it defeated baseball/softball and squash for a spot in the competition?
Ans. Wrestling

Q17. Who will be sworn in as the 28th prime minister of Australia after clinching an historic victory and ending six years of Labor rule?Visit>>http://www.currentaffairs4examz.com/
Ans. Tony Abbott

Q18. Which internet giant has adopted a new logo for the first time since its founding 18 years ago?
Ans. Yahoo

Q19. Where was the G-20 summit 2013 held?
Ans. St. Petersburg in Russia.

Q20. Name the former Indian cricket team captain who was announced by Union Health Ministry as brand ambassador for its National Tobacco Control Campaign?
Ans. Rahul Dravid

Q21. Name the former Indian Cricket team coach  who will join IPL franchisee Delhi Daredevils as head coach?
Ans. Gary Kirsten

Q22. Lok Sabha on 6 September 2013 passed the Parliament (Prevention of Disqualification) Amendment Bill, 2013. What is the aim of the bill?
Ans. For keeping the chairpersons of National Commissions for the SC and ST out of purview of office of profit.

Q23. Lok Sabha on 6 September 2013, passed the Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Bill, 2012. The Bill was moved by the Minister for Social Justice and Empowerment. Name him/her?
Ans. Kumari Selja

Q24. Rajiv Gandhi National Aviation University Bill, 2013 was passed by the Lok Sabha on 6 September 2013. What is the purpose of the bill?
Ans.  Purpose of the bill is to establish the first-ever national aviation university in India, called Rajiv Gandhi National Aviation University, which is named after Rajiv Gandhi. University would train the cabin crew, pilots as well as aircraft engineers.

Q25. Lok Sabha on 6 September 2013 passed the Street Vendors (Protection of Livelihood and Regulation of Street Vending) Bill, 2012. What is the aim of the bill?
Ans. To protect the rights of the street vendors in the urban areas.


Q26. Who was conferred Tagore Award for Cultural Harmony, 2013 by President of India Pranab Mukherjee in New Delhi on 6 September 2013?
Ans. Zubin Mehta
Note: Zubin Mehta is an Indian Parsi conductor of western classical music. The Government of India previously had honoured Zubin Mehta with the Padma Bhushan and with India's second highest civilian award, the Padma Vibhushan. He is the second recipient after Sitar maestro late Pandit Ravi Shankar.

Q27. Name the new fuel saving device decided to be installed in Diesel Locomotives by Indian Railways recently?Visit>>http://www.currentaffairs4examz.com/
Ans. Auxiliary Power Unit (APU)
Note: It is expected in saving of more than 20 lakh Rupees per locomotive annually.

Q28. Name India’s advanced multi-band communication satellite which was launched from Kourou, French Guiana on 30 August 2013 and was successfully placed in the Geosynchronous Orbit with an altitude of about 36000 km above Earth’s surface on 3 September 2013?
Ans. GSAT-7

Q29. Name the book written by  Raj Kundra, the British-Indian businessman and a part-owner of the IPL team of Rajasthan Royals which was released recently?
Ans. How Not to Make Money

Q30. Name  the former heavy weight champion who was diagnosed positive for HIV died at the age of 44, on 1 September 2013?
Ans. Tommy Morrison

Q31. Who was appointed by Prime Minister Manmohan Singh  as his new Special envoy for Disarmament and Non-Proliferation?
Ans. Rakesh Sood

Q32. Who was conferred the Moortidevi Award for 2012?
Ans. Haraprasad Das
Note: Moortidevi award is presented by the Bhartiya Jnanpith organization is presented by the Bhartiya Jnanpith Organisation. It carries cash prize, a plaque, a statue of goddess of learning Saraswati and a shawl. This is the second Moortidevi award given for Odia literature. In 1991, Dr Pratibha Ray received the award for her novel Yagnaseni.

Q33. Which mobile manufacturer on 2 September 2013 launched a new smartphone with a 6-inch screen called the Liquid S2 which is the world’s first 4K recording smartphone which is four times the resolution of current full HD?
Ans. Acer

Q34. Upper House of the Parliament, Rajya Sabha on 2 September 2013 passed the National Food Security Bill 2013. What is the aim of the bill?
Ans. The aim of which is to provide subsidised foodgrains to 2/3rd population of India as their right.

Q35. Prime Minister of India Dr. Mamohan Singh on 2 September 2013 launched the Gandhi Heritage Portal in New Delhi. Gandhi Heritage Portal is an initiative of which union ministry?Visit>>http://www.currentaffairs4examz.com/
Ans. Union Ministry of Culture.
Note: The Gandhi heritage Portal is set up to preserve, protect and disseminate original writings of Gandhiji.

Q36. Name the 64-year old American long-distance swimmer became the first person to cross Florida Straits from Cuba without any shark cage on 2 September 2013?
Ans. Diana Nyad

Q37. Recently who became the First Winner of Indian Idol Junior?
Ans. Anjana Padmanabhan
Note: Anjana won a prize money of 25 lakh rupees from Sony Entertainment Television, a Nissan Micra Car and fixed deposit of 5 lakhs rupees from Kotak and 2 lakh rupees from Horlicks.

Q38. Who won her maiden 10000 US dollars ITF women singles title on 31 August 2013 after she registered an impressive 6-4, 7-5 victory over sixth-seeded Akari Inoue of Japan at the Delhi Lawn Tennis Association complex?
Ans. Bhuvana Kalva of India

Q39. Which country is hosting the 63rd edition of the Miss World pageant which kick started on 08 September 2013?
Ans. Indonesia

Q40. Name the unmanned spacecraft recently launched by NASA that aims at unlocking the mysteries of Moon’s atmosphere?
Ans. Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer or LADEE

Q41. Name the next version of Android operating system announced by google recently?
Ans. KitKat

Q42. Where was the 11th Asian Pacific Postal Union (APPU) Congress held recently?
Ans. New Delhi

Q43. Who has been recently asked to perform the duties of the Lok Sabha secretary general after TK Vishwanathan relinquished his office on August 31?
Ans. S Bal Shekar

Q44. India will be hosting the 33rd Asian and Pacific Conference of Correctional Administrators (APCCA), 2013 in New Delhi from 22 to 27 September, 2013. Wh will be inaugurating it?Visit>>http://www.currentaffairs4examz.com/
Ans. Union Home Minister Sushil Kumar Shinde.

Q45. Cabinet Committee on Economic Affairs approved the proposal for restructuring of the centrally sponsored Scheme SJSRY. Expand it?
Ans. Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana

Q46. Which golfer on 2 September 2013 won the Deutsche Bank title 2013?
Ans. Henrik Stenson

Q47. Name the British Indian billionaire brothers who won a Lifetime Achievement Award for their contributions to UK's Asian community?
Ans. Srichand and Gopichand Hinduja

Q48. Who was recently reelected as the Prime Minister of Cambodia?
Ans. Hun Sen

For complete Current Affairs of 2013 visit the below link

Add you valuable comments/feedback

Pin It
Download PDF click below
Print Friendly and PDF

Posted by : Currentaffairs4examz on 9.9.13
Categories:

0 comments:

Post a Comment

 

Popular Posts

Join Me On Facebook