728x90 AdSpace

Wednesday, September 18, 2013

Current Affairs- September 2013 2nd Week (PDF Download)

Latest Current Affairs- September 2nd Week

Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more

September 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB| LD Clerk and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Second Week of September 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!

Q1. Name India’s most deterrent nuclear capable ballistic missile which wa successfully test fired from Chandipur Test Range in Balasore district off Odisha coast on 15 September 2013?
Ans. Agni-5
NotAgni-5 can carry a single nuclear warhead of over 1000 kg and can strike with precision targets in China and Europe. The complex missile weighs about 50 tons and is 17.5 meters long.

Q2. Name the cricketers who were handed life ban for IPL spot-fixing by BCCI  on 13 September 2013?
Ans.  S Sreesanth and Ankeet Chavan

Q3. Name the American Engineer and the pioneer of noise reduction in audio recordings who died on 12 September 2013?
Ans. Ray Dolby
Note: He was also the founder of Dolby Laboratories. The 80 year aged Ray Dolby in his end days suffered from Alzheimer disease. 
Q4. Who was conferred with the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development  2012 by the President of India, Pranab Mukherjee at a function orgainsed in Rashtrapati Bhavan on 12 September 2013?
Ans. Ellen Johnson Sirleaf
Note: She is the president of Liberia. She also won the 2011 Nobel Peace Prize for securing peace in Liberia and promoting economic and social development, and to strengthening the position of women.

Q5. Who was appointed as the President and CEO of the iGate Corporation on 11 September 2013?
Ans. Ashok Vemuri
Note: iGate Corporation is a software services company headquartered in Fremont, California.

Q6. Which team won the South Asian Football Federations (SAFF) Championship 2013 on 11 September 2013 by defeating India?
Ans. Afghanistan
Note: They beat India with a margin of 2-0

Q7. Name the book of Jhumpa Lahiri which was shortlisted among the six books for the Man Booker Prize 2013? Visitàhttp://www.currentaffairs4examz.com
Ans. The Lowland
Note: The Man Booker Prize promotes the finest in fiction by rewarding the very best book of the year. The prize, was launched in 1969, aims to promote the finest in fiction by rewarding the best novel of the year written by a citizen of the United Kingdom, the Commonwealth or the Republic of Ireland.

Q8. Who was elected as the ninth President of the International Olympic Committee (IOC) on 10 September 2013?
Ans. Thomas Bach of Germany
Note: He is the successor of Jacques Rogge of Belgium, who headed the IOC, since 2001 to 10 September 2013.

Q9. Name the vent which voted back for 2020 and 2024 Olympics Games by International Olympic Committee (IOC) on 8 September 2013?
Ans. Wrestling

Q10. Who became the youngest person to fly a single engine aircraft, solo around the globe on 7 September 2013?
Ans. Ryan Campbell (19) of Australia

Q11. Who won the Women’s Single title at US Open 2013?
Ans. Serena Williams
Note: Serena defeated the second seeded, Azarenka with 7-5, 6-7 (6), 6-1 points.

Q12. Which  country have recorded a landmark Test victory by beating Pakistan by 24 runs, which is first time after their victory over India in 2001 - and only their 11th success since their admission to Test cricket in 1992?
Ans. Zimbabwe

Q13. Who was named by BJP as its prime ministerial candidate for the 2014 Lok Sabha election? Visitàhttp://www.currentaffairs4examz.com
Ans. Narendra Modi

Q14. Who won the 2013 US Open Grandslam in men's category?
Ans. Rafael Nadal
Note:  He claimed his second US Open title and 13th Grand Slam crown overall defeating world number one Novak Djokovic, 6-2, 3-6, 6-4, 6-1 in US Open men's singles final 2013.

Q15. Name the first Urdu Law Dictionary in the country released on 15 September 2013 in Mumbai?
Ans. Kanoon Lugat
Note: Supreme Court advocate Muhammad Irshad Hanif authored the translation of this dictionary. The Urdu legal dictionary has a foreword written by former Chief Justice of India Altamas Kabir.

Q16. Indian duo of N. Sriram Balaji and Ranjeet Virali-Murugesan won the ITF Men's Doubles on 15 September 2013. Where was the event held?
Ans. Sharam-Al-Sheikh, Egypt

Q17. Union Government on 15 September 2013 slashed the import tariff value of gold to ...... dollars per 10 grams and silver to ........ dollars per kilogram?
Ans. 432 & 736 respectively

Q18. Name the President of the Republic of Liberia paid an official visit to India since 9 September 2013 to 13 September 2013 at the invitation of the President of India?
Ans. Ellen Johnson Sirleaf

Q19. Name  the Indian woman from south Dinajpur in West Bengal who was declared the world's tallest woman by Guinness World Records recently?
Ans. Siddiqa Parveen
Note: She was measured to be at least 7 feet 3.5 inches. India already holds the record for being home to the world's shortest woman. Standing at 24.7 inches, Jyoti Amge has held the Guinness world record title for Shortest Living Woman since her 18th birthday on 16 December 2011.

Q20. Who was on 14 September 2013 elected as Syria's interim Prime Minister by opposition National Coalition?
Ans. Ahmad Toameh

Q21. Name the World's Oldest Man who died at the age of 112 on 13 September 2013?
Ans. Salustiano Sanchez-Blazquez

Q22. Name the court which pronounced the maximum sentence of death penalty to the four convicts of the 16 December 2012 Delhi gangrape case on 13 September 2013 ? Visitàhttp://www.currentaffairs4examz.com
Ans. District Court of Saket, Delhi

Q23. IRCTC, a Public Sector undertaking of the Ministry of Railways on 12 September 2013 launched the new application for Windows Phone and Windows 8 devices so as to facilitate the users with a new channel of booking e-tickets in addition to the existing portal. Expand IRCTC?
Ans. Indian Railway Catering & Tourism Corporation Ltd.

Q24. Name the spacecraft which on 12 September 2013 officially became the first human-made object to venture into interstellar space?
Ans. NASA's Voyager 1
Note: 36-year-old probe is about 12 billion miles (19 billion kilometers) from our sun. Launched in 1977, Voyager was sent initially to study the outer planets, but then just kept on going.

Q25. Name the Indian who was elected as the Regional Director for WHO South-East Asia Region recently?
Ans. Dr Poonam Khetrapal Singh

Q26. Union Cabinet of India on 12 September 2013 approved the decision for realisation of Second Vehicle Assembly Building at Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota (SDSC-SHAR) at an estimated cost of 363.95 crore Rupees. In which state Sriharikota is located?
Ans. Andhra Pradesh

Q27. Reserve Bank of India on 12 September 2013 constituted an expert committee for examining its Current Monetary Policy Framework. Who will be the chairman of the committee? Visitàhttp://www.currentaffairs4examz.com
Ans. Dr. Urjit Patel
Note: He is the Deputy Governor of Reserve Bank of India.

Q28. Ministry of Youth Affairs and Sports on 11 September 2013 decided to form a Steering Committee to monitor and coordinate the work related to major international sports events till the Tokyo Olympics in 2020. What is the composition of the committee?
Ans. Ten-member panel will be headed by Secretary (Sports) and Executive Director (Teams) and Sports Authority of India will be its Convener.

Q29. Name the Indo American who was nominated as the Assistant Secretary of State for Political-Military Affairs by the US President Barack Obama on 11 September 2013?
Ans. Puneet Talwar

Q30. Where was the South Asian Football Federations (SAFF) Championship 2013 held??
Ans.  Kathmandu, Nepal.

Q31. Who was elected as the new President of Automotive Component Manufacturers Association?
Ans. Harish Lakshman

Q32. Vice President of India M. Hamid Ansari presented the First Sree Narayan Guru Global Secular & Peace Award 2013 on 10 September 2013. Who was the receipient?
Ans. Dr. Shashi Tharoor
Note: He is the Minister of State for Human Resources Development, Government of India

Q33. Name the Prime Minister of Bhutan who visited India Since August 30 August 2013 to 4 September 2013? Visitàhttp://www.currentaffairs4examz.com
Ans. His Excellency Lyonchhen Tshering Tobgay

Q34. Ministry of Environment and Forest on 9 September 2013 declared India's first marine eco-sensitive zone. Where it was around?
Ans. Marine National Park in Gulf of Kutch, Gujarat.

Q35. Minister for Information & Broadcasting Manish Tewari on 9 September 2013 launched the online portal for which national Campaign?
Ans. Bharat Nirman Campaign

Q36. Scientists discovered the single largest volcano in the world, a dead colossus deep beneath which ocean?
Ans. Pacific Ocean

Q37. Manomohan Singh, the Prime Minister of India on 9 September 2013 released a Postage Stamp in the memory Lala Jagat Narayan. Who was he?
Ans. Freedom fighter and former Member of Parliament

Q38. Which party won the 44th Parliamentary elections in Australia on 8 September 2013?
Ans. Australian Liberal Party

Q39. Who will be sworn in as the next Prime Minister of Australia?
Ans. Tony Abbott
Note: He is the leader of the Liberal-National Coalition.

Q40. Who was reelected as the Prime Minister of Cambodia recently?
Ans. Hun Sen

Q41. Engineer's day was celebrated across the country on 15 September 2013. Why was it celebrated on that day? Visitàhttp://www.currentaffairs4examz.com
Ans. Day is celebrated in the honor of "Sir Dr. Mokshagundam Visvesvaraya" who was born on the same day in 1860.

Q42. Who has been appointed as new Chairman and Managing Director of  Power Finance Corporation Limited (PFC) recently?
Ans. MK Goel

Q43. Name the cheaper rocket launched by Japan recently, which they hope it will be a cheaper and more efficient way of sending satellites into space?
Ans. Epsilon

Add you valuable comments/feedback
Current Affairs- September 2013 2nd Week (PDF Download) Reviewed by Currentaffairs4examz on 18.9.13 Rating: 5 Latest Current Affairs- September 2 nd Week Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job ...


  1. Where do i find Current affairs monthly ?
    Please mail me the link (chandra.raj24@yahoo.com)