728x90 AdSpace

Sunday, September 1, 2013

Current Affairs from Last Week of August 2013 in PDF for competitive Exams

Current Affairs August Last Week, 2013


Latest Current Affairs| GK | Latest Exams| Job Alerts| Exam Results & many more


August 2013 Current Affairs Questions and Answers for preparing Exams| SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.

Latest Current Affairs from Last Week of August 2013 in PDF- useful for all competitive Examinations!!!!!


Q1. Which team won the inaugural Indian Badminton League (IBL)?
Ans. Hyderabad Hotshots led by Saina Nehwal


Q2. National Sports Day was celebrated across India on 29 August 2013. Why it was celebrated on that day?
Ans. To commemorate the birth anniversary of Indian hockey legend Dhyan Chand.

Q3. Air India launched its direct flights to which country on 29 August 2013, after a wide gap of 22 years?
Ans. Australia
Note: Air India will run direct flights to Sydney and Melbourne

Q4. Name India's first  exclusive defence satellite which was successfully launched on 29 August 2013 by the European space consortium Arianespace’s Ariane 5 Rocket from the Kourou Spaceport of French Guiana?
Ans. GSAT–7
Note: Indian Navy will use the multi-band home-built communication spacecraft that is expected to become operational by September 2013.


Q5. Name the primary conspirator in various bomb blasts in India as well as the co-founder of the Indian Mujahideen (IM) who was arrested from the India-Nepal border on 29 August 2013?
Ans. Yasin Bhatkal

Q6. Lok Sabha on 29 August 2013 passed the Land Acquisition, Rehabilitation and Resettlement Bill, 2011, also called the Land Acquisition Bill. What is the aim of the bill?
Ans. Aim of the bill is providing fair compensation to people whose land has been taken away for setting up the buildings or factories.

Q7. Union government of India on 28 August 2013 decided to extend Tourist Visa on Arrival facility at four more airports of the country. Name these airports?
Ans. Trivandrum, Bangalore, Hyderabad and Kochi
Note: Presently it is available at four International airports - Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata.

Q8. Who was on 27 August 2013 honoured with the first Lifetime Campaigner for Peace and Freedom of the Mahathir award for Global Peace?
Ans. Nelson Mandela

Q9. Who won the International Children’s Peace Prize 2013 on 27 August 2013?
Ans. Malala Yousafzai


Q10. Which team won Ashes Test Series-2013?
Ans. England
Note: They won by 3-0 against Australia on 25 August 2013 at England. Ian Bell (England) and RJ Harris (Australia) were declared Players of the series

Q11. Lok Sabha on 26 August 2013 passed the National Food Security Bill 2013. What is the aim of the bill?
Ans. Bill seeks to give legal rights to get subsidized grains every month to 67 percent of the overall population (of which 75 percent is rural and 50 percent is urban population).

Q12. Union Government of India on 26 August 2013 set up a commission to review tax laws and suggest ways for a stable and non-adversarial tax administration. Who is the chairman of the commission?
Ans. Parthasarathy Shome

Q13. Name the Indian classical singer and music director who passed away on 25 August 2013 in Bhubaneswar?
Ans. Pandit Raghunath Panigrahi

Q14. Indian women's Recurve team won gold medal in the World Cup Archery Stage- 4 at Wroclaw, Poland on 25 August 2013. India defeated which team in finals?
Ans. South Korea

Q15. Newly elected Members of the Parliament from Karnataka took oath as members of the Lok Sabha on 26 August 2013. Amongst them one is the youngest member of the present Parliament. Name her?
Ans. Ramya
Note: She is a famous south Indian Actress


Q16. India reached finals of 9th Asia Cup Hockey tournament after defeating which country in semi final?
Ans. Malaysia
Note: India will take on South Korea in finals

Q17. N R Narayana Murthy has stepped down as chairman of which corporation  after taking charge as executive chairman of Infosys?
Ans. National Payments Corporation of India (NPCI)

Q18. Fourth and final Grand Slam of the season which kick started in New York on 26 August 2013?
Ans. US Open Tennis tournament

Q19. President of India, Pranab Mukherjee on 31 August 2013 conferred the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award, Dronacharya Awards, Arjuna Awards, Dhyan Chand Awards, Tenzing Norgay National Adventure Awards, Maulana Abul Kalam Azad Trophy and Rashtriya Khel Protsahan Puraskar at a function organised at Rashtrapati Bhawan, New Delhi. Rajiv Gandhi Khel Ratna Award was given to Ronjon Sodhi for shooting. What is the cash prize of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
Ans. Rs.7.5 lakh
Note: Apart from Cash Prize it carries a medal and a citation.


Q20. Which team won UEFA Super Cup 2013 defeating Chelsea in the final at the Eden stadium in Prague on 30 August 2013?
Ans. Bayern Munich
Note: Winner was decided through a 5-4 penalty shoot-out which went in the favour of Bayern Munich after the match was evenly poised at 2-2 even after extra time

Q21. Gross Domestic Product (GDP) growth of India decelerated to .............. percent, the slowest rate of expansion in 4 years as announced in August 2013?
Ans. 4.4

Q22. Name the bill for which President of India, Pranab Mukherjee gave his assent on 29 August 2013?
Ans. Companies Bill 2013
Note: Companies Bill will now become the law and replace the 60-years-old regulations which governed the country till now. The new bill provides changes to the functioning of the companies’ operation. The Companies Bill 2013 will replace the Companies Act 1956.  

Q23. International Sepaktakraw Super Series 2013 kicked off at which place of India on 29 August 2013?
Ans. New Delhi

Q24. ASEAN Defence Ministers’ Meeting was held at which place on 29 August 2013?
Ans. Brunei

Q25. Union Minister for Human Resource Development on 29 August 2013 launched the RTE anthem- a new initiative to spread the message of RTE Act among Public. Name the present HRD Minister?
Ans. M M Pallam Raju


Q26. Who was recently appointed as the chairman of the Ethics Commission of the International Weightlifting Federation in Beijing in the executive board meeting?
Ans. Birendra Prasad Baishya
Note: He is presently Indian Weightlifting Federation President

Q27. Rajya Sabha on 26 August 2013 passed The Marriage Laws (Amendment) Bill, 2010. It seeks to amend which existing laws?
Ans. Hindu Marriage Act 1955 and the Special Marriages Act, 1954

Q28. India’s under-23 cricket team won the Asian Cricket Council Emerging Teams Cup in Singapore on 25 August 2013 defeating which country by nine wickets?
Ans. Pakistan

Q29. Name the US actress known for stage and screen, passed away on 25 August 2013 at the age of 87 years at West Chatham, Massachusetts, United States?
Ans. Julie Harris

Q30. Sania Mirza lifted the women’s doubles trophy at the WTA New Haven Open on 24 August 2013. Name her partner in the doubles?
Ans. Jie Zheng of China 

Q31. Name the Foreign Minister of Tuvalu who was on an official visit to India from 21 to 25 August 2013?
Ans. Taukelina Finikaso

Q32. Juvenile held guilty for rape and murder, awarded 3-year sentence on 31 August 2013. Which authority has decided the punishment?
Ans.  Juvenile Justice Board (JJB)

Q33. Name the Prime Minister of Bhutan who was on a visit to India during last week of August?
Ans. Tshering Tobgay

Q34. Which bank has launched the electronic version of conventional passbook, called FedBook, on 30 August 2013?
Ans. Federal Bank Limited


Q35. Who was recommended as the next head of the Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) by Public Enterprises Selection Board on 30 August 2013?
Ans. Dinesh K Sarraf
Note: He will succeed Sudhir Vasudeva, who superannuates in February 2014.

Q36. Name the judge of the Andhra Pradesh High Court who was on 30 August 2013 appointed as the new Chief Justice of the Delhi High Court?
Ans. Justice Nuthalapati Venkata Ramana

Q37. Name the 1995 Nobel Prize Literature winner Irish writer who died on 29 August 2013?
Ans. Seamus Heaney

Q38. Name the graphic biography on former Indian Hockey player Dhyan Chand which was launched at Dhyanchand Stadium in New Delhi on 29 August 2013?
Ans. Dhyan Chand-The Wizard of Hockey


Q39. Name the Foreign Minister of Nicaragua who paid an official visit to India from 19 August to 23 August 2013?
Ans. Samuel Santos Lopez

Q40. International Day of the Victims of Enforced Disappearances was observed on ........th August?
Ans. 30 August
Note: It was observed by UN General Assembly expressing its concern by the increase in the number of involuntary or enforced disappearances in different parts of the world.

Q41. Name the joint exercise of air forces planned by China and Pakistan on 28 August 2013?
Ans. Shaheen (Eagle)-2

Q42. Who took charge as the chairman of the Intellectual Property Appellate Tribunal on 28 August 2013?
Ans. Justice K.N Basha

Q43. Name the Indian Origin cardiologist at Johns Hopkins who has been selected for the prestigious White House Fellowship for the year 2013-14 along with 11 others?
Ans. Kapil Parakh

Q44. Which team won 43rd Institutional Table Tennis Championships?
Ans. Petroleum Sports Promotion Board

Q45. Name the Vice President of Afghanistan who paid an Official Visit to India during 20-22 August 2013?
Ans. Mohammad Karim Khalili

Q46. Name the typhoid vaccine launched by Bharat Biotech International Ltd on 26 August 2013?
Ans. Typbar TCV

Q47. Name the Brazilian Foreign Minister who resigned on 26 August 2013?
Ans. Antonio Patriota

Q48. Name the player who announced his retirement from professional football on 26 August 2013?
Ans. Deco

 Prepared by: http://currentaffairs4examz.blogspot.in/

Add you valuable comments/feedback
Current Affairs from Last Week of August 2013 in PDF for competitive Exams Reviewed by Currentaffairs4examz on 1.9.13 Rating: 5 C ur r e nt A f f ai r s – August Last Week , 2 0 13 Latest Current Affairs| GK | Latest ...

2 comments :

  1. fantastic updates..great salute. Questions are in the same way as asked in exams..bookmarked

    ReplyDelete
  2. Can you add some business or financial questions too ? It would be useful for us in exams point of view

    ReplyDelete